La Federació Empresarial del Gran Penedès ha presentat aquest matí a l'edifici de l'Enològica de Vilafranca el 46è Informe FEGP de Conjuntura Econòmica al Gran Penedès corresponent al segon semestre del 2019. L'acte ha anat a càrrec de David Moreno i Carlos Ruiz, d'Activa Prospect, i la presidenta de la FEGP, Neus Lloveras. Segons han explicat, "la disminució de la incertesa en el context internacional i una major estabiliitat ha repercutit sobre l’evolució de les comarques del Gran Penedès que, després de sis trimestres consecutius amb progressives reduccions dels ritmes de creixement, durant la segona meitat del 2019 recuperen el dinamisme perdut, amb un augment del 2,2% dels llocs de treball".
Al conjunt de l’àmbit, aquesta tendència ha suposat la creació de 2.588 nous llocs de treball respecte a un any enrere, principalment gràcies al creixement dels serveis i la construcció, que han generat 1.999 i 506 llocs de treball respectivament. Per contra, el seu major grau d’obertura ha fet que la indústria fos el sector que més ha patit la caiguda del comerç internacional.
El Garraf consolida el dinamisme industrial
Tot i la crisi per la que passa el sector al conjunt de Catalunya, el Garraf torna a ser una de les comarques en les que més creix la indústria. El creixement del 6,1% de l’ocupació a les activitats industrials ha suposat la creació del 202 nous llocs de treball, especialment repartits entre les indústries de l’alimentació i les begudes, la fabricació de materials de transport i la maquinària i l’equipament elèctric i electrònic. De la banda dels serveis, la crisi del comerç ha estat compensada pel bon comportament de l’administració i l’hoteleria que han sumat 295 nous llocs de treball a la comarca.
La indústria arrossega un any de pèrdues a l’Alt Penedès
La caiguda del comerç internacional i els canvis legislatius al sector automobilístic arrosseguen la indústria de l’Alt Penedès a xifres de variació negatives. La comarca més industrialitzada del Gran Penedès perd 311 llocs de treball des de principis d’any al sector industrial, especialment afectada pel retrocés en la fabricació de materials de transport, la indústria del cautxú i el plàstic i la metal·lúrgia, tots tres sector molt vinculats a la fabricació d’automòbils. En canvi, sectors com el comerç i la construcció registren alguns dels creixements més elevats de Catalunya, augmentant les respectives taxes de variació fins al 7,4% i el 9,6%, durant els sis últims mesos de l’any.
Tanmateix, el creixement del sector del comerç ha estat qüestionat pels assistents davant dels tancaments de negocis i les jubilacions que s'estan succeint darrerament, a banda de l'efecte del creixement exponencial del comerç electrònic, que ha afectat sobretot els petits comerços. Preguntat sobre aquesta qüestió, els autors de l'estudi han indicat que "l'augment del comerç electrònic afecta a nivell global a tothom per igual", però han reconegut que "és una dada que cal estudiar amb més deteniment en el proper semestre perquè el comerç de proximitat està patint molt i cal veure com evoluciona".
David Moreno ha incidit en la preocupació per l'evolució del sector de l'automoció, principal causa de la contracció de l'activitat de la indústria, sobretot a l'Alt Penedès. També entre els assistents a l'acte s'ha manifestat aquesta preocupació i la sensació que la previsió de nova ocupació a la comarca "serà complicada". Des del servei d'Ocupació de l'Ajuntament de Vilafranca preguntaven sobre quins perfils haurien de formar, ja que alguns no encaixen amb les sortides laborals i amb la demanda que hi ha a la comarca, qüestió a la qual els autors de l'estudi han respost que "cal trobar un equilibri entre els serveis de mercat (hosteleria, activitats immobiliàries, etc) i els de no mercat (sanitat, educació, administració, entre altres).
El Baix Penedès és l’única comarca de l’àmbit que encara redueix la desocupació
El progressiu augment de les taxes de creixement al llarg del 2019 ha situat el Baix Penedès com la quartacomarca de Catalunya en la que més creix l’ocupació i l’única de l’àmbit penedesenc que encara redueix les xifres d’atur. Tanmateix, l’elevada taxa d’atur de la comarca (17,2%) és un els factors explicatius d’aquest comportament, que permet un important marge de millora que el Garraf i l’Alt Penedès ja han superat. En termes d’ocupació, la construcció i les activitats immobiliàries i de serveis empresarials han liderat el creixement de l’ocupació de la comarca, amb la creació de 200 i 298 nous llocs de treball respectivament, el 45,6% del total.