L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i els representants dels agents econòmics de la ciutat i el territori es van reunir dimecres al matí per abordar els efectes econòmics generats per l'estat d'alarma a causa de la COVID-19. La trobada va servir també per presentar el Pla de dinamització econòmica de Vilanova, una iniciativa que impulsa la Regidoria de Promoció Econòmica i Projecció de Ciutat de suport al teixit econòmic de la ciutat.
A la trobada, que es va fer telemàticament, hi van participar representants del Gremi d'Hostaleria, l'associació Viu Comerç, l'Estació Nàutica i la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP), els quals prèviament havien traslladat a l'Ajuntament diverses demandes i la sol·licitud de mesures concretes per pal·liar els efectes econòmics negatius de la crisi sobre aquests sectors.
El regidor de Promoció Econòmica i Projecció de Ciutat, Jordi Medina, va explicar de quina manera la crisi està afectant la nostra vida i el funcionament de la ciutat. “Aquesta crisi que estem patint ens obliga a treballar des d'una òptica transversal i estratègica. Estem davant una crisi que mai ens havíem imaginat i davant d'una situació d'incertesa molt gran en tots els sentits. No sabem encara quan acabarà el confinament, quan podrem sortir al carrer amb normalitat, quan podran obrir totes les botigues, els bars i restaurants o quan podrem fer alguna activitat a l'aire lliure o en algun establiment o equipament de la ciutat”.
Entre els aspectes que s'han abordat hi ha la necessitat d'establir accions i mesures específiques per a cada sector, ja que no tots els establiments s'han vist afectats de la mateixa manera en l'aplicació del confinament i en l'aturada de l'activitat comercial. Malgrat això, l'Ajuntament sí ha aplicat de forma generalitzada l'exempció del pagament de taxes per la no activitat dels establiments. Aquesta mesura, quantificada a dia d'avui en 600.000 euros es veurà ampliada en funció de la durada del confinament. A més a més, l'Ajuntament també hi destinarà ajuts específics i recursos per desenvolupar les diferents accions contemplades en el pla de dinamització.
Quant a la resta d'impostos del calendari fiscal, aquest s'anirà modificant en funció de l'evolució del confinament per l'estat d'alarma. Així doncs els primers pagaments previstos s'efectuaran a partir del mes de juliol, ajornant-se tots els pagaments que s'havien d'haver realitzat al març, abril, maig i juny. Pel que fa a la taxa d'ocupació de l'espai públic (terrasses) s'efectuarà un únic pagament al mes de setembre al qual s'hi aplicaran les exempcions o bonificacions que es puguin acordar. Finalment respecte a la taxa d'escombraries, s'estudiarà cada cas en concret, ja que l'afectació ha estat diferent en funció de l'àmbit econòmic i sector.
Campanyes de suport al teixit econòmic de Vilanova i la Geltrú
Entre les accions que preveu el Pla de dinamització econòmica de Vilanova i la Geltrú que impulsa la Regidoria de Promoció Econòmica i Projecció de Ciutat hi ha l'assessorament a empreses i la creació de campanyes de suport als diferents sectors econòmics de la capital del Garraf. En aquest sentit, la primera de les accions de promoció se centra en el comerç de proximitat mitjançant la venda online i el lliurament de productes a domicili. Aquesta mateixa setmana s'ha posat en marxa la campanya publicitària creada en base a la imatge de marca turística de Vilanova i la Geltrú. En segon terme, s'està treballant en la creació d'una segona campanya al voltant del sector de la restauració que també ofereixen els seus plats i serveis a domicili.
Segons Jordi Medina “des del govern de la ciutat continuarem treballant amb el sector econòmic per minimitzar els efectes negatius d'aquesta crisi i promoure el consum i l'activitat econòmica en els diferents àmbits”. Amb l'objectiu d'incloure la resta d'àmbits econòmics de la ciutat, continuaran les reunions i trobades, que es preveu que siguin quinzenals, amb els representants del teixit econòmic local que han de permetre fer seguiment i adaptant el Pla de dinamització a les necessitats reals de la situació resultant d'aquesta crisi. "Entenem que és essencial aquest treball continuat amb els agents econòmics de la ciutat per donar resposta a les necessitats que vagin sorgint, d'aquí que haguem establert una periodicitat en les trobades i que anem concretant i dissenyant plegats el Pla de dinamització de l'economia de VNG”, ha explicat el regidor de Promoció Econòmica.