La proliferació de casos els darrers anys ha generat una àmplia oferta de productes i marques a la caça d'un nínxol de mercat en auge
Redacció | Lídia Oñate .- Poc es pensaven les mares i les àvies que d'allò tan feixuc i rutinari com observar el cap de la canalla i enxampar algun o altre poll esdevingués un negoci rendible.
Des de fa uns anys molts laboratoris han apostat per ampliar la seva gamma de productes dedicada a l'eliminació de polls i altres han creat una línia especialitzada amb tot tipus de detalls per captar els clients més exigents. Pintes llemeneres i gomes de cabell antipolls se sumen a les locions i els xampús habituals per omplir un ventall de productes que ha assolit el seu apogeu els darrers anys.
Una de les empreses que més ha percebut aquest canvi de tendència és Cal Vicentó, que ha incrementat la seva gamma a les seves botigues del Penedès-Garraf. "Actualment toquem molts productes: locions, xampús, cremes i també kits complets", explica el seu gerent, Marc Gallart. Entre les novetats que han anat sorgint destaquen les pintes llemeneres, per facilitar l’extracció de les llémenes dels polls, i les gomes de cabell antipolls per evitar que s’hi instal·lin. Tanmateix, en l’actualitat és difícil trobar un mètode preventiu eficaç. “Els infants estan més temps junts durant tot l’any (a l’escola, fent activitats extraescolars, de colònies, als esplais...) i això afavoreix que hi hagi més polls que fa una dècada”, comenta Carme Mestres, de la farmàcia Mestres del Vendrell. En el seu cas, també imparteix xerrades en escoles on informa sobre com són i es desenvolupen els polls i proporciona consells als pares. En aquestes sessions aprèn també sobre els errors que es cometen sovint. "El més greu és no tractar un nen infestat de polls o portar-lo a l'escola abans de fer-li el tractament", afirma Mestres, que alerta que "no avisar l'escola quan detectes que el teu fill té polls també ajuda a que es propaguin amb més probabilitat".
Sigui per un o altre motiu, les farmàcies, drogueries i departaments especialitzats de supermercats, entre altres establiments, han percebut un increment de productes i marques que ofereixen tot tipus de solucions per pal·liar un problema que ha passat de ser estacional a allargar-se durant pràcticament tot l'any. Els principals afectats són els infants, en especial les nenes, pel fet de tenir el cabell més llarg, però també els adults, que en molts casos estan en contacte directe amb ells. Entre tanta oferta el producte que marca la diferència és aquell "més immediat, més efectiu contra els polls i menys tòxic amb el medi ambient i les persones”, exposa Ramon Bosch, de la farmàcia Bosch de Vilafranca del Penedès. Tanmateix, també critica l’ús incorrecte que se n’ha fet dels tractaments, ja que considera que en alguns casos s’han aplicat com a prevenció i això ha generat resistències que han perjudicat als afectats. “L’ús reiterat pot ser contraproduent i cal acceptar que per a prevenció poca cosa eficaç hi ha al mercat. Per anar bé, cada dia s’hauria d’aplicar el producte, però a la llarga pot resultar tòxic”, afegeix.
Actualment, és habitual que les farmàcies ofereixin prop d’una desena de productes diferents, el doble que fa un parell d’anys. Segons Bosch, “ha anat en augment perquè ara es ven tot l’any. A l’estiu, a més, tenim molta rotació de productes”. Entre les novetats que han anat presentant els laboratoris, destaca els productes amb espuma i silicona, que paralitza els polls que acaben morint per asfíxia. "La veritat és que això és tot un món i he hagut d’anar posant-me al dia a base de curses al Col·legi de Farmacèutics", comenta Bosch.
En molts casos, els productes químics produeixen l’efecte contrari a l’eradicació dels polls, que, per usos excessius, en creen resistències. Darrerament, però, ha anat creixent l’oferta de productes elaborats amb ingredients d’origen natural. “El seu preu no és significativament més alt que els altres, ja que ara hi ha moltes marques i això ha fet que els preus s’igualin”, explica Mestres, que afegeix que “els productes naturals no creen resistències i són aptes per a persones que no poden utilitzar determinats pedicul·licides com els asmàtics, les embarassades o els nadons, i això ha ajudat a augmentar-ne la seva venda”.
Els preus dels tractaments poden variar força en funció de les marques i dels establiments on s’adquireixin. Des dels dos i quatre euros per xampús i locions en algunes adrogueries i supermercats fins als 12 i 15 euros a les farmàcies. En el cas dels kits complets, els preus poden variar força, dels 4,5 als 18 euros.