Les empreses del sector dels casaments de Catalunya tindran una caiguda estimada de facturació de prop de 460 milions d’euros per culpa de les restriccions originades per la COVID-19. El 82% de les bodes programades per aquest 2020, amb una previsió d’ingressos que superava els 562 milions d’euros, s’han cancel·lat o ajornat i han abocat el sector a una situació límit que amenaça la seva supervivència.
Per això, l’Associació d’Empreses de Gestió de Casaments i Esdeveniments de Catalunya (AEGECat), sectorial de la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) que aglutina prop d’un centenar d’empreses del sector d’arreu del país, denuncia una vegada més la situació de desconcert i descoordinació de les administracions públiques que, fins a dia d’avui, han estat incapaces de donar una resposta real i efectiva a la situació i reclama l’adopció de mesures urgents com exempcions fiscals, ajornaments d’impostos i ajuts directes a fons perdut per salvar el sector.
Pep Minguell, president de l’AEGECat: “Estem vivint una absoluta dispersió dels models d’actuació i presa de decisions orientades a frenar els contagis per la COVID-19. Des del decret d’estat d’alarma del 25 d’octubre i fins avui no tan sols no s’han emprès mesures coordinades sinó que l’Estat ha traspassat la direcció de la crisi a les Comunitats Autònomes i cadascuna actua de manera independent creant situacions de discriminació negativa entre elles”, assegura el president de l’AEGECat, Pep Minguell. “Entre uns i altres –denuncia Minguell– es traspassen les responsabilitats i ningú no n’assumeix mentre les desenes de milers de famílies que depenem d’aquest sector veiem com el nostre negoci s’enfonsa. Ens sentim ignorats i desemparats”.
El sector dels casaments aglutina múltiples activitats professionals (càtering, floristeria, fotografia, música, agències de viatge, allotjaments, botigues de roba, pastisseries, joieries, etc...) i això fa que aquesta crisi sigui especialment cruel amb aquest sector que dona feina centenars de milers de persones. L’AEGECat denunciem que des de l’administració de l’Estat no s’han proporcionat ni instruments ni eines efectives perquè el conjunt d’empreses del sector puguem combatre la pandèmia, mentre que les ajudes econòmiques anunciades per la Generalitat són totalment insuficients i quan es comencin a fer efectives ja serà massa tard.
L’AEGECat reclamem a les Administracions Públiques, en tots els àmbits de la seva descentralització vertical, l’adopció de mesures extraordinàries a nivell pressupostari dirigides a garantir la supervivència d’un sector sotmès a tantes tensions econòmiques que poden acabar amb la seva viabilitat a curt termini.
Per tot això, demanen
ALS AJUNTAMENTS:
· L’exempció de les taxes de recollida d’escombraries proporcional als mesos d’obligat tancament.
· L’exempció de l’impost d’activitats econòmiques proporcional als mesos d’obligat tancament.
· L’exempció de l’impost de bens immobles proporcional als mesos d’obligat tancament.
AL GOVERN DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA:
· L’ajornament de pagament d’impostos directes i indirectes.
· La dotació d’ajudes directes adaptades a la realitat del sector seguint el model alemany (per diferència de balanços comptables entre períodes).
· La mediació amb el sector bancari a fi d’obtenir moratòries en el pagament d’ICO i altres crèdits personals o hipotecaris que gravin directament les empreses i/o empresaris.
· La mediació i solució real dels arrendaments que graven les finques sense traslladar als arrendadors la problemàtica actual.
· L’admissió i integració del Departament d’Empresa i Coneixement al comitè tècnic del PROCICAT habilitat per prendre les mesures socials restrictives per aturar el contagi de la COVID-19.
AL GOVERN DE L’ESTAT
· L’aprovació d’un decret llei que reguli i solucioni els arrendaments que graven les finques sense traslladar als arrendadors la problemàtica actual.
· L’exempció de l’Impost de Societats proporcional als mesos d’obligat tancament.
· La modificació del Reial Decret 30/2020 (pròrroga automàtica dels ERTO’s de la restauració i afins i inclusió en el llistat d’activitats especialment bonificades).
· La derogació de la prohibició d’acomiadament durant 6-12 mesos al personal que ha estat en situació d’ERTO.
· L’aplicació de mesures excepcionals donat l’estat d’alarma actual: rebaixa de potències d’energia elèctrica autoritzada per l’estat de força major a les Comunitats Autònomes que obliguin al tancament de sectors econòmics amb efectes retroactius.
Les nostres empreses necessiten traslladar un missatge de tranquil·litat, seguretat i confiança al conjunt de la societat, i això vol dir també poder reprendre l’activitat urgentment oferint, com sempre hem fet i acreditat, les màximes garanties sanitàries tant als nostres treballadors com als clients. Les empreses de gestió de casaments i esdeveniments reclamem ser considerats un subsector diferenciat de la restauració i l’oci nocturn, ja que la nostra activitat permet aplicar un control i una traçabilitat més exhaustius al tractar-se de celebracions privades amb llista de convidats tancada. Totes les empreses adherides a l’AEGECat hem estat aplicant aquests controls que superen els recomanats per les autoritats sanitàries fins que se’ns ha permès mantenir l’activitat oberta, i així ho continuarem fent quan puguem tornar a l’activitat.