El sector aglutina 429.179 persones afiliades, el 17,1% del total, que cobren 20.428 euros anuals de mitjana
ACN Barcelona .- Els treballadors del comerç cobren de mitjana 20.428 euros l’any, xifra que se situa un 15,7% per sota del salari anual mitjà de l’economia catalana i és un 10,9% inferior que el de serveis, segons un informe amb dades corresponents al 2015 presentat aquest dijous a les ‘Jornades Comerç Increïble’, dins de la Setmana del Comerç impulsada per la Generalitat.
Aquest col·lectiu suposa el 17,1% del nombre de persones afiliades a la Seguretat Social, fins a les 429.179. Per subsectors, el comerç a l’engròs suma el 36,6% de les afiliacions i el sou mitjà és de 28.911,76 euros, mentre que en el subsector del comerç al detall (54,9% de les afiliacions) el salari mitjà va ser de 15.575,84 euros l’any. Pel que fa al subsector de la venda i reparació de vehicles de motor i motocicletes (8,4%), el salari mitjà és de 22.824,28 euros.
El 2015 hi havia a Catalunya 235.742 persones afiliades al Règim General de la Seguretat Social en el comerç al detall. Aquesta xifra representa el 55% del sector del comerç, i el 9,4% del conjunt de l’economia catalana. Analitzant la distribució per sexes es posa de manifest que les dones són majoria en la venda al detall: el 66,1% dels afiliats són dones, front el 33,9% d’homes. Per contra, en la venda a l’engròs, la majoria dels afiliats són homes (61,3%) front el 38,7% de les dones, i en la venda i reparació de vehicles, la presència de les dones és encara més residual (16,9% dones front 83,1% d’homes).
Pel que fa les retribucions al sector del comerç al detall, el salari mitjà anual és un 23,8% menys que el sou mitjà per al conjunt del sector del comerç. En relació amb aquest salari mitjà, la bretxa salarial entre les dones i els homes —sense ajustar— és de 19,2%.
Per grups d’edat, els sous més baixos en el comerç al detall els perceben els treballadors d’entre 16 i 24 anys, amb uns ingressos un 34,5% inferiors a la mitjana. La diferència de salari mitjà anual entre homes i dones es va eixamplant a mesura que s’incrementa l’edat, fins al col·lectiu de 45 a 49 anys, on la bretxa salarial bruta de gènere és del 37,6%.
Per nacionalitats, els ciutadans de la UE perceben les retribucions més altes (22,8% per sobre de la mitjana), seguit de les persones amb nacionalitat espanyola (amb un salari un 3% per sobre de la mitjana del sou en el comerç al detall). Els ciutadans extracomunitaris reben un salari un 3,7% per sota de la mitjana del sector del comerç al detall.
Per nivell d’estudis, els guanys anuals bruts s’incrementen de forma global a mesura que augmenta el grau de formació dels assalariats, fins arribar al col·lectiu dels diplomats, arquitectes i enginyers tècnics, que són els que cobren més, un 50,3% per sobre de la mitjana. En el col·lectiu femení, els salaris mitjans continuen augmentant fins al nivell d’estudis superiors –un 15,6% per sobre de la mitjana— tot i que aquestes retribucions són inferiors a les dels homes amb un nivell d’estudis inferior, com ara batxiller, FP de segon grau o títols equivalents.
El secretari d’Empresa i Competitivitat, Joan Aregio, ha alertat “de la bretxa salarial” del sector i ha subratllat que si es vol un sector “potent”, un dels elements que s’ha de treballar és “la retribució”.
Aregio també ha assenyalat que el sector del comerç està afrontant “molts canvis”, i que “cada vegada serà més important la formació”. En aquest sentit ha apuntat que associacions, entitats, gremis i administració tenen “una gran responsabilitat” perquè la formació haurà de ser “contínua al llarg de la vida professional”.