Restaurants i bars del Penedès-Garraf preveuen obrir més espai de terrasses i que s’incrementi l’activitat i la despesa dels clients
Redacció | Lídia Oñate .- En poques setmanes gaudirem d’una nova Setmana Santa, que per al sector de la restauració dóna inici a la temporada més forta de l’any.
A l’abril molts bars i restaurants de la costa ja obren portes per encarar els següents mesos, durant els quals es produeix el major volum de la facturació. Després d’un 2016 positiu en el qual es van millorar les vendes dels anys anteriors, el sector albira un 2017 amb més activitat que permetrà generar més nous llocs de treball. Una de les claus d’aquesta tendència a l’alça rau en l’augment de la confiança. Segons Elías Chacón, president del Gremi d’Hostaleria del Baix Penedès, “a mesura que el client té més confiança en l’economia i en mantenir la seva feina, consumeix més.” El darrer any el nombre de consumicions per càpita es va situar en 157 de mitjana a Espanya, dues més que el 2015, segons les dades de l’associació empresarial Marcas de Restauración. En concret, es contempla qualsevol tipus de consumició, des d’un cafè a un àpat complet. D’altra banda, el sector també ha percebut un lleuger increment de l’1% la despesa mitjana, que se situa en 4,8 euros, després de quatre anys de davallada. “No només ha crescut el nombre de visitants al territori, sinó que també la despesa que fan els clients. Ara potser es prenen dues cerveses en comptes d’una, demanen alguna tapa d’acompanyament i, en cas dels àpats, aprofiten per arrodonir el sopar amb postres”, explica Jaume Martí, president del Gremi d’Hostaleria i Restauració de Vilanova i la Geltrú. També fa referència al canvi de mentalitat de la ciutadania i com ha repercutit en el sector. “La por psicològica que tenia la gent per la crisi econòmica va desapareixent. A Vilanova i la Geltrú, per exemple, es veu més ambient i la gent es va engrescant, tot i que lentament”, comenta. En aquest aspecte, Martí considera que “per molt que hi hagi crisi, els diners hi són. El que passa és que no sabem on”.
Tanmateix, la tradició del menú diari sembla que encara no acaba de prendre volada, ja que s’han consolidat els dinars en carmanyoles i altres fórmules de negoci com els take away (menjar per emportar) i els delivery (menjar a domicili). “L’increment de clients s’ha notat molt més els caps de setmana i no tant els dies entre setmana”, afegeix Martí.
Des del Gremi d’Hostaleria de l’Alt Penedès, la seva presidenta Núria Carbó afirma també que “els restaurants de la comarca van experimentar una millora durant el 2016, en especial a finals d’any”. Després d’un gener fluix, però, Carbó confia que la situació es redreci, ja que “aquest març sembla que s’aixeca el vol”. En el seu cas destaca les diferents iniciatives que es realitzen al llarg de l’any per ajudar a promocionar els restaurants de la comarca com la Ruta del Xató i el Penedès Tasta’l, que estarà actiu fins a l’abril fent difusió de la cuina d’hivern.
El clima, factor clau per tenir una bona temporada
L’any 2016 es va caracteritzar per un alt volum de turisme arreu d’Espanya. La bona climatologia, que pràcticament no va deixar dies sense sol ni calor, acompanyada d’una conjuntura internacional favorable per la pèrdua d’atractiu dels principals països competidors com Turquia i França a causa dels atemptats terroristes, van ajudar a fer calaix a més d’un hotel i restaurant. “Vam tenir un temps excepcional i els pocs dies que va ploure ho va fer en hores que no feien mal”, comenta Martí, que també creu que “els atemptats a l’estranger van contribuir que la gent optés pel nostre país.” Tanmateix, considera aquests factors “poc fidedignes perquè són puntuals i faltarà veure si l’economia realment es consolida o si és massa aviat”. El cert, però, és que en el que portem d’any ja s’han incrementat les reserves en allotjaments al nostre territori. Per la seva banda, Chacón veu el 2017 amb optimisme relatiu i vincula part de l’èxit a l’augment del nombre de terrasses.
Els gremis d’hostaleria no preveuen una baixada de l’IVA
A diferència d’altres sectors com el cultural, que encara batalla per aconseguir una davallada de l’IVA, actualment en el 21%, la restauració no preveu nous canvis en el seu sector. “Cal debatre el motiu pel qual els preus de les cartes inclouen l’IVA i molts restaurants van absorbir l’increment del 8 al 10% fa uns anys, fet que va reduir el marge de beneficis”, explica Chacón. Tot i que en el cas de la cultura s’havien sentit veus sobre la possibilitat de modificar l’IVA a la baixa, des de la restauració afirmen que “estem a l’expectativa, però no tenim constància que s’abaixi a curt termini”, en paraules de Carbó.