Unió de Pagesos porta al TJUE el Pla estatal de la PAC en veure "il·legal" la regulació de la figura d'agricultor actiu

    Unió de Pagesos recorrerà davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (UE) l'aprovació del Pla estratègic estatal de la Política Agrària Comuna (PAC) en considerar que "conté il·legalitats que lesionen la pagesia".

    Entre aquestes, l'organització hi situa la regulació de la figura d'agricultor actiu, "amb exempcions no permeses a la legislació europea", i "exigències addicionals en fertilització que comporten reduccions en els ajuts". UP interposa el recurs contra la Decisió executiva de la Comissió Europea (CE) del 31 d'agost del 2022 per la qual s'aprova el pla estratègic de la PAC 2023-2027 de l'estat espanyol per l'ajut finançat pel Fons Europeu Agrari de Garantia (Feaga) i el Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural (Feader).

    La nova PAC, que entrarà en vigor l'1 de gener del 2023, està configurada sobre la base de plans estratègics elaborats per cada estat membre i aprovats per la Comissió Europea. Unió de Pagesos assenyala que aquest fet comporta haver de litigar directament contra la decisió de la CE davant del Tribunal de Justícia de la UE, ja que aquesta jurisdicció és la que tracta sobre els aspectes contraris als tractats de la Unió Europea i als reglaments de la nova PAC.

    Segons l'organització agrària, la Comissió Europea va aprovar "elements discriminatoris i contraris" als tractats de la Unió Europea a proposta de l'estat espanyol en relació amb les exempcions en el compliment de la figura de l'agricultor actiu (requisit per ser beneficiari dels ajuts directes de la PAC) per a grups de persones físiques, grups de persones jurídiques i per a algunes persones jurídiques. Això, segons UP, "comportarà un impacte econòmic negatiu per a tota la pagesia professional catalana i espanyola", ja que "deixaran accedir als ajuts directes a agricultors que no compleixen el requisit que l'activitat agrària els sigui significativa".

    Així mateix, l'organització agrària considera que "la Comissió Europea també va aprovar de forma il·legal la proposta de l'estat espanyol d'establir com a norma complementària estatal a les normes de condicionalitat de la PAC la fertilització sostenible". En aquest sentit, Unió de Pagesos recorda que "el Reglament (UE) 2021/2115 limita aquest tipus de normes complementàries perquè no siguin un objectiu principal en les Bones Condicions Agràries i Mediambientals (BCAM)".

    El Parlament Europeu i el Consell de la UE van decidir, a l'acordar aquest Reglament, eliminar la proposta de la CE d'establir l'objectiu principal de l'eina de sostenibilitat agrària de nutrients entre les BCAM. Segons Unió de Pagesos, "aquest fet suposa una altra discriminació de la pagesia professional catalana i estatal al poder ser sancionada en els ajuts directes de la PAC, mentre que la pagesia de la resta de la UE no ho serà al no haver de complir amb una BCAM contrària al dret de la UE".

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu