Els serveis tornen a liderar la creacio d'ocupació al Garraf i al Baix Penedès el segon semestre del 2022 i la indústria a l’Alt Penedès

    La Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) ha presentat aquest matí a les bodegues Pinord de Vilafranca l’Informe de Conjuntura Econòmica número 52, corresponent al segon semestre de 2022 de les comarques del Penedès i del Garraf. La presentació ha anat a càrrec de David Moreno, de la consultoria Activa Prospect.

    Ha obert l’acte la presidenta de la FEGP, Neus Lloveras, que ha assegurat que “aquests informes estan consolidats i són una informació molt apreciada pels empresaris i les administracions”. En el mateix sentit s’expressava el tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Vilafranca, Joan Manel Montfort, que ha incidit en la capacitat de resilència de les tres comarques analitzades.

    David Moreno ha realitzat en primer lloc una anàlisi econòmica mundial de l’any 2022, marcada per l’elevada incertesa global i per l’escalada inflacionista, fet que es traduirà en una reducció del creixement durant aquest any. Tanmateix, ha remarcat que malgrat l’escenari advers, “l’economia catalana es mostra resilient amb un creixement del 5,5% el 2022, fet que situa el PIB per sobre dels valors prepandèmia”. De cara a aquest 2023 la percepció més negativa correspon al comerç, seguit de l’hostaleria, mentre que la indústria és el sector que presenta expectatives menys pessimistes.

    Creixement d’ocupació moderat al Garraf

    Ja entrant en el detall de les nostres comarques, al Garraf durant el segon semestre de 2022 es va moderar el creixement, però es manté com una de les economies comarcals més dinàmiques, sobretot gràcies als serveis empresarials i immobiliaris i a l’hostaleria, amb una aportació del 1% i el 0,9% respectivament. De fet, el Garraf és la novena comarca amb millor comportament. L’afiliació va superar els nivells previs a la crisi sanitària, amb 1.127 llocs de treball més que el mateix trimestre de 2019. El sector serveis és el que més ocupació va crear (3,1), mentre que la indústria va registrar de nou una ocupació negativa del 0,6% i la construcción només va aportar un 0,1% al total.

    El sector industrial, el principal motor a l’Alt Penedès

    A l’Alt Penedès la creació de llocs de treball va pasar d’un creixement interanual del 2,7% el primer semestre del 2022 a l’1,6% del segon, unes dades que gairebé assoleixen els màxims assolits a mitjans del 2008. L’aportació més gran al creixement registrat al desembre (de l’1,6%) és degut al sector industrial, amb l’1,3%. Destaca l’aportació positiva de l’alimentació i les begudes, amb un 0,5%, seguida del paper, l’edició i artis gràfiques, amb un 0,3%. En negatiu destaca l’educació.

    El Baix Penedès, entre les tres comarques catalanes més dinàmiques en creació d’ocupació

    La variació interanual de creació de llocs de treball va passar del 5,4% el primer semestre del 2022 al 3,9% del segon. Malgrat això, la creació de llocs de treball es manté elevada, amb valors al voltant o per sobre del 4% durant els tres darrers trimestres. Així, el Baix Penedès se situa com la tercera comarca catalana que registra un major dinamisme en l’ocupació a finals de 2022. El sector dels serveis és el que més creixement va generar amb un 3,8%, destacant l’aportació del transport i comunicacions i dels serveis empresarials i immobiliaris, amb aportacions de 0,9 i 0,8 punts respectivament. També destaca l’aportació negativa del comerç, situació que no es donava des d’abans de la pandèmia.

     

     

     

     

     

     

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu