Grup Ametller Origen segueix creixent a doble dígit amb el focus en la innovació i la sostenibilitat

    Ametller Origen -empresa d’alimentació, especialitzada en productes frescos i elaborats de qualitat- segueix creixent a doble dígit. La companyia de retail ha donat a conèixer els resultats del grup corresponents a l’exercici 2022 i ha tancat l’any amb una facturació consolidada de 453M€, el que suposa un increment del 17% respecte a l’exercici anterior, i un total de 3.491 treballadors –un 4% més que l’any anterior-.

    El grup alimentari català, fundat l’any 2001 pels germans Josep i Jordi Ametller, compta ja amb més d’1 milió de clients i té una quota de mercat del 3,1% a Catalunya, amb un pes molt important en fruita i verdura (arribant al 12%). “Durant aquests vint anys, hem treballat per ser un referent en producte fresc i apropar a la comunitat aliments frescos de màxima qualitat. Ens emociona seguir creixent, perquè és el millor reconeixement que podem tenir a l’esforç que fem cada dia milers d’ametllerencs”, apunta el conseller delegat i cofundador d’Ametller Origen, Josep Ametller. Tanmateix, els plats cuinats són un altre dels punts forts de les botigues, superant ja una quota de mercat del 7%.

    Tal i com explica el seu cofundador, reinverteixen cada any i des dels seus inicis tots els beneficis amb l’objectiu de seguir evolucionant i fer créixer els tres verticals del negoci: producció agrícola, elaboració i comercialització (botigues).  De fet, la companyia ha fet una gran aposta per les Terres de l’Ebre i, a més a més d’obrir la seva primera botiga, concretament a Amposta, té més de 200 hectàrees de camps a la zona on cultiva tot tipus de vegetals i fruita (cítrics). Tanmateix, tal com va anunciar fa uns mesos, ha adquirit una nau al polígon industrial de Tortosa de 20.000m2 on, entre d’altres projectes, vol desplegar aquest any el club de productors de carxofa, per sumar esforços amb altres productors tant a nivell de producció com de comercialització d’aquest producte.

    Un dels altres projectes agrícoles que està duent a terme on la innovació és clau són els camps d’assaig de tomàquets per obtenir productes d’una qualitat genuïna i amb el màxim sabor. Actualment, es proven més de 100 varietats diferents de tomàquets en tres camps d’assaig ubicats en diferents zones de la Península Ibèrica (Catalunya i Portugal). El 60% de la producció de tomàquets del grup ja es destina a clients tercers, tant a nivell nacional com internacional.

    Pel que fa a l’obrador, elabora cada any més de 15 milions de productes que distribueix a les seves botigues i també a altres retailers, com truites, cremes, sopes fredes o iogurts, entre d’altres. Des dels seus inicis, la innovació ha estat clau per poder oferir productes saludables, nutritius i saborosos. En aquest sentit, el Grup es troba immers en diversos projectes d’innovació alimentària, treballant de la mà dels seus proveïdors, com per exemple l’aposta pels làctics A2 que anunciarà d’aquí a poques setmanes. Tanmateix, Ametller Origen també dona resposta a les noves tendències, cercant alternatives sostenibles a la proteïna. Des del passat mes de març és l’única botiga d’alimentació a l’estat que ofereix productes refrigerats elaborats a partir de la fermentació de fongs, que és ja un referent en altres països com UK.

    Estratègia de creixement sostenible

    El creixement del grup va lligat amb la seva estratègia sostenible, i està fent una clara aposta per transformar el model agroalimentari actual en un sector més innovador i sostenible i convertir-se així en una empresa neutra en emissions de CO2. De fet, tot i haver duplicat gairebé el nombre de botigues durant aquesta última dècada, la companyia ha aplicat diferents mesures al llarg de tota la seva cadena de valor –producció, elaboració i distribució-, per mitigar l’impacte de la seva activitat en el medi ambient. Gràcies a aquestes accions, ha aconseguit reduir el 40% de les emissions associades al consum energètic, la refrigeració i generació de residus a les botigues i els desplaçaments dels seus col·laboradors. 

    “Volem seguir alimentant de manera saludable i sostenible a les generacions del futur i, per aconseguir-ho, és clau impulsar un canvi en el sector. Com a pagesos que som, estem patint directament les conseqüències del canvi climàtic any rere any i hem de sumar tots els esforços possibles per trobar solucions”, comenta Ametller. La companyia projecta l’Agroparc Penedès com un punt clau per aconseguir-ho, esdevenint el primer districte agroindustrial d’energia positiva i CO2 negatiu. Amb l’Agroparc -que integra agricultura, indústria i energies renovables-, el Grup vol consolidar la producció primària a través de la digitalització, gestionar de manera eficient els recursos i apostar per la formació i transferència tecnològica. Tal i com ha anunciat Ametller, està previst que aquest any comencin les obres de la primera fase d’aquest projecte amb l’objectiu de que estigui en funcionament l’any 2026.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu