La manca de taxis a Sitges tensiona el turisme mentre conductors i partits polítics negocien llicències temporals

    Sitges és a punt de donar el tret de sortida a l’estiu amb una assignatura pendent de resoldre: la falta de taxis. El sector va quedar “desbordat” l’any passat, amb xifres rècord de visitants en el primer estiu post pandèmia sense restriccions.

    Molts clients van haver d’esperar més de 30 minuts fins aconseguir un taxi, mentre més d’un servei va acabar anul·lat per falta de vehicles. Conductors, Ajuntament i Gremi d’Hostaleria lamenten que la situació malmet la imatge de Sitges. Els principals partits polítics aposten per solucionar-ho amb llicències temporals durant els mesos de més activitat. ERC sosté que es pot resoldre aquest estiu mentre Junts i PSC ja posen la mirada al 2024 “perquè és impossible resoldre-ho els propers mesos”.

    A Sitges hi operen 37 taxistes i el debat sobre la falta de llicències fa anys que és viu. Però la situació s’ha accentuat després de la pandèmia, i és que l’estiu passat la vila va viure un volum d’activitat “de rècord” que va evidenciar una manca de vehicles per donar resposta a totes les peticions. En algunes ocasions extremes, la coincidència de diversos casaments o activitat de congressos van desbordar el servei. La resta de dies, la simultaneïtat de peticions des dels hotels va deixar en diverses ocasions alguns turistes sense taxis per anar a l’aeroport o a l’estació de Sants de Barcelona.

    L’Associació del Taxi de Sitges assegura que l’estiu passat hi va haver jornades que, encara que haguessin disposat d’una desena de taxis, tampoc haurien pogut atendre tota la demanda. Afirmen que hi va haver tardes “amb un volum de feina tant elevat que mai havien viscut ni els conductors més veterans”. Des de l’entitat declinen fer declaracions enregistrades però afirmen que hi ha malestar al sector davant l’estrès que provoca aquesta situació.

    No hi ha, però, unanimitat sobre com resoldre-ho. Fa setmanes que estan obertes les converses internes i també amb l’Ajuntament. Sobre la taula es planteja crear llicències temporals, fer noves llicències per tot l’any o bé deixar-ho tot com ara a l’espera de veure si aquest estiu es repeteix o no l’allau de turistes. Una quarta possibilitat hauria estat integrar-se a l’àrea de taxi compartit que s’ha creat recentment a la comarca del Garraf, però tots els taxistes de Sitges van refusar aquesta opció.

    “És evident que els usos dels veïns i els turistes han canviat, i no podem estar amb les mateixes llicències que fa quasi 30 anys”, recalca el gerent del Gremi d’Hostaleria de Sitges, Alejandro Eguía. Hotelers i restauradors són el principal motor econòmic de Sitges i el sector més directament afectat per la falta de taxis, motiu pel qual el Gremi també és partícip de les negociacions per resoldre aquesta situació.

    Eguía ressalta que els taxis sovint “són la primera porta d’entrada per molts visitants i la darrera que utilitzen per sortir”. “Si a l’últim moment al viatger li cancel·len el taxi per anar a l’aeroport, la imatge que s’endú de la seva estada a Sitges acaba sent molt greu”, lamenta. Relata que l’estiu passat hi va haver turistes que van perdre els seus vols i això va derivar en una reclamació a l’hotel que havia contractat el servei de taxi, de manera que l’establiment va haver de pagar les despeses d’un nou vol.

    El gerent del Gremi d'Hostaleria defineix la situació com “insostenible”. Urgeix l’Ajuntament a “prendre mesures” perquè “l’activitat d’hotels i restaurants no pot estar pendent dels resultats d’unes eleccions per solucionar la falta de taxis”. Eguía subratlla que “cal passar de les paraules a l’acció per evitar un estiu com el de l’any passat” i s’ofereix a fer de mediador per arribar a una entesa entre l’Ajuntament i els taxistes.

    Des d’Esquerra, l’actual regidor de Mobilitat, Jaume Monasterio, assegura que aquest mes de maig han iniciat converses amb la Generalitat per començar a desencallar la situació. A priori, la solució “més factible” és concedir llicències estacionals per reforçar el servei entre els mesos de juny i octubre, per enllaçar l’estiu amb el Festival de Cinema Fantàstic. La proposta de l’Ajuntament és crear “deu o dotze” llicències temporals, les quals tindrien el vistiplau garantit del Departament de Territori. “Ara caldrà que el sector digui exactament quantes en vol”, apunta.

    El regidor i número 4 de la candidatura al 28-M assegura que el volum d’activitat turística de l’any passat -amb 3 milions de visitants anuals- va superar totes les expectatives, i admet que les gestions per resoldre la falta de taxis per aquest estiu “han començat tard”. “Ara hauria estat molt fàcil aturar aquesta qüestió amb motiu de les eleccions, però la vila ha de seguir funcionant”, sosté, recalcant que “l’ampliació de llicències ha de tirar endavant ja”. Tot i haver iniciat les gestions, reconeix que l’aprovació dels nous permisos l’haurà d’assumir el govern que es constitueixi el 17 de juny.

    Els altres partits majoritaris al consistori, Junts i PSC, també aposten per aprovar llicències temporals però repliquen la immediatesa manifestada per ERC. “Encara que les llicències es demanessin ara, és evident que és del tot impossible que els taxis estiguin operatius aquest estiu”, assevera la candidata de Junts per Sitges, Mònica Gallardo. La seva formació considera que la problemàtica dels taxis “és el clar exemple de la manca de planificació i treball amb els empresaris” i lamenta que se’n ressenti el turisme i el servei cap als veïns.

    Gallardo diu “comprendre” la prudència dels conductors a l’hora d’acordar una solució i defensa la importància “d’estudiar bé” quantes llicències més es concedeixen a Sitges i si aquestes cobreixen només l’estiu o si arriben fins el Festival de Cine: “No poden ser llicències imposades”. La candidata de Junts considera que la mobilitat és “una taca molt negra” en la imatge turística del municipi i es compromet a elaborar un pla íntegre que inclogui els taxis, els vehicles elèctrics i una millora del servei de bus si assumeix responsabilitats de govern.

    Des del PSC, el candidat Luis Miguel Garcia coincideix que “per aquest any ja no es pot fer res” degut a la lentitud administrativa i als tràmits d’homologació dels vehicles, i ja situa la mirada a l’estiu del 2024. “Plantegem fer llicències estacionals, amb un límit del 50% respecte les 37 llicències que ara té el sector”, anuncia Garcia, que actualment és regidor de Turisme. El cap de llista socialista garanteix que la mesura “sempre s’ha de consensuar amb el sector” i assegura que durant les darreres reunions amb els taxistes “s’ha emprès el bon camí” per trobar una solució.

    Garcia situa la falta de taxis a Sitges en una casuística compartida “amb tots els grans municipis turístics”, com Barcelona o Lloret de Mar. Considera que és un servei que s’ha de reforçar “perquè és necessari i essencial” i confia que l’estiu del 2024 el municipi pugui “donar un salt qualitatiu” en la seva imatge turística i el benestar dels veïns. La seva aposta també és que les llicències temporals abracin el període que va de juny fins l’octubre.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu