La sequera empetiteix la mida del préssec d’Ordal i fa caure la producció almenys un 25%

    La collita del préssec d’Ordal arrenca marcada per fruits especialment petits i la previsió de pèrdues d’almenys el 25%de la collita en comparació a l’estiu passat. Són els efectes directes d’una sequera que els productors d’aquest fruit penedesenc afronten amb resignació i “molta preocupació”.

    Als conreus de secà, la previsió és que hi hagi parcel·les “perdudes gairebé del tot”, mentre que als camps amb reg els pagesos han avançat l’abastiment d’aigua per intentar frenar la davallada de producció. Tot i la situació adversa, el president de l’Associació de Productors de Préssec d’Ordal, Josep Ràfols, garanteix que els fruits seran d’una qualitat “molt excel·lent” perquè la mida més menuda comportarà una concentració de sucres més alta.

    Si bé els agricultors han agraït la pluja de la darrera setmana perquè ha comportat un “descans” pels conreus, Ràfols precisa que l'aigua ha estat del tot insuficient pels presseguers. I és que els litres ploguts han quedat absorbits en una capa molt superficial, de menys d’un pam de profunditat, i no han arribat a nodrir les arrels.

    “Les parcel·les on no hi ha reg de suport les tenim quasi perdudes”, lamenta, ja que en aquests camps la mida del préssec queda molt lluny dels estàndards comercials, una situació amb la què també s'hi van trobar fa quinze anys, "quan van quedar molts arbres per collir".

    En el cas dels conreus on sí que hi ha xarxa de reg de suport, aquesta s’ha hagut d’activar a mitjans d’abril, més d’un mes abans del que és habitual “i hi ha una certa por de què l’aigua s’acabi i no aguanti tota la campanya”. “Estem tots en un procés d’aprenentatge, perquè mai havíem hagut de treballar en aquestes condicions”, recalca.

    Per treure el màxim partit a la poca aigua de què disposen els productors de préssec d’Ordal, Ràfols explica que estan fent “aclarides molt fortes” per triar ben bé quins fruits tenen més opcions de ser collits en millors condicions i una mida comercial, de manera que llencen a terra aquells que pràcticament no tenen futur.

    Amb la campanya tot just començada ara, els agricultors temen especialment per les varietats més tardanes, que es cullen a finals d’agost i principis de setembre, ja que no hi ha previsió de pluges abundants i sí que s’esperen temperatures molt elevades durant els propers mesos.

    Així les coses, els productors veuen complicat arribar als 500.000 quilos que es van recol·lectar l’any passat, “que ja va ser una collita molt complicada”. Amb tot, Ràfols assegura que la previsió és que els préssecs que arribaran al mercat seran d’una qualitat “molt excel·lent” perquè als arbres s’hi hauran prioritzat les millors peces, marcades per altes concentracions de sucres.

    El terreny argilós i calcari, la manera manual de conrear i l’efecte de l’aire de mar són les característiques que més marquen el producte final, recorden els pagesos, que assenyalen que el préssec d’Ordal és un fruit molt valorat però també molt costós. Tenint en compte la davallada de producció i la inflació generalitzada, Ràfols admet que aquest any hauran d’apujar preus al voltant d’un 15%. Això voldrà dir entre 1 i 2 euros la caixa, que l’any passat oscil·lava entre els 6 i els 15 euros, en funció de la varietat i la mida del préssec.

    Lluita contra els senglars

    Sequera a banda, Ràfols lamenta que els pagesos mantenen una eterna batalla amb els senglars, que estiu rere estiu els malmeten els camps. Relata que les femelles entren als conreus acompanyades de nombroses cries, a qui procuren abastir de préssecs trencant els arbres o bé sacsejant les branques fins no deixar cap fruit per collir.

    Els productors fa anys que busquen la manera de frenar aquests saquejos. Després d’intents fallits amb malles metàl·liques que els porcs superaven saltant-la o esmunyint-se per sota, aquest cop hi ha hagut pagesos que han apostat per sistemes electrificats. És el cas de Ràfols, que durant la primavera va invertir en perimetrar tots els camps amb tres cablejats que transmeten descàrregues de fins 10.000 volts. “Ha estat l’única manera d’aconseguir que no entrin”, assevera, si bé admet que “no hi ha marge per despistar-se ni un sol dia”.

    18è mercat a Sant Pau d’Ordal

    Amb l’inici de la collita, els productors arrenquen aquest proper cap de setmana el tradicional Mercat del Préssec d’Ordal, al nucli de Sant Pau d’Ordal. Serà el 18è any que els pagesos instal·len les seves parades durant tots els caps de setmana de juny, juliol i agost, en un esdeveniment que atrau clients d’arreu de Catalunya, especialment de l’àrea metropolitana de Barcelona. Els darrers anys el mercart ha superat els 13.000 visitants.

    Ràfols celebra la bona acollida que té aquest petit i singular mercat monogràfic setmana rere setmana. Aquest any s’hi esperen productes dels nou productors que conreen aquest fruit penedesenc, si bé explica que dos d’ells ja tenen decidit plegar després d’aquesta campanya degut a la “desmoralització” que els ha causat la sequera i els estralls del senglar.

    En aquest sentit, recorda que ara al Penedès tan sols resten unes 110 hectàrees de conreu de préssec d’Ordal, repartides entre els municipis de Subirats i Avinyonet. Fa quaranta anys, diu que n’hi havia més de 1.000. El fet de tractar-se d’un producte conreat de forma molt artesanal -a diferència de la mecanització de la vinya- i la manca de relleu generacional que arrossega la pagesia, apunta, són factors que estan abocant el sector a un descens continuat.

    Ja és a la venda el número 140

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu