En línia amb la seva estratègia d’innovació i amb l’objectiu d’implicar la seva comunitat i conèixer-ne l’opinió, Ametller Origen, companyia d’alimentació especialitzada en productes frescos i elaborats de qualitat, ha posat en marxa un projecte d’innovació compartida, ‘Busquem el sabor del 2024’, per trobar les noves varietats de tomàquets que cultivarà i posarà a la venda el pròxim any.
A partir d’avui, i durant set setmanes consecutives fins el 10 de setembre, el consumidor trobarà cada setmana a quatre botigues d’Ametller Origen ―Barcelona (c/ Numància, 47), Mataró (c/ d’En Palmerola, 12), Castelldefels (c/Antic Camí Ral de València, s/n) i Vilanova i la Geltrú (c/ Ronda Europa, 57)—, una varietat de tomàquet que podrà comprar, tastar i, posteriorment, avaluar a través d’un formulari on es demanarà la valoració respecte al sabor, l’acidesa, el color o la dolçor, entre altres aspectes. A partir dels resultats obtinguts, Ametller Origen escollirà quines són les varietats de tomàquets que cultivarà als seus camps i que posarà a la venda a les seves botigues el pròxim any. A més, bonificarà als usuaris que participen en aquesta iniciativa amb un val descompte del 50% en l’import de la safata de tomàquets adquirida.
Es tracta d’un projecte pilot i pioner en retail amb el qual es pretén fer un petit canvi de paradigma i donar més poder al consumidor en la presa de decisió d’aspectes claus del negoci com, per exemple, els productes que s’ofereixen a les botigues. “Ens devem als nostres consumidors, ells són la nostra raó de ser i, volem que participen en la presa de decisions sobre aquells productes que després acaben menjant. Aquest projecte d’innovació compartida és un primer pas que obre noves vies d’interacció amb el consumidor i que serà clau en el futur de la companyia”, ha afirmat Josep Ametller, conseller delegat i cofundador d’Ametller Origen.
Per la seva banda, el director d’Innovació del grup, Joan Simó, i qui lidera el projecte, ha explicat que a Ametller Origen “investiguem constantment per obtenir productes singulars. En el cas dels tomàquets, tenim actualment un camp d’assaig a Vilassar de Mar, amb més de 200 varietats, on fem diferents proves amb el tipus de fertilització, rec i poda per trobar la combinació ideal i poder oferir els millors tomàquets durant tot l’any”.
La voluntat de la companyia és que aquesta prova pilot sigui l’inici d’un projecte d’innovació compartida que es pugui escalar a altres fruites i verdures que cultiven als seus camps, com els enciams o les carxofes. “Hem decidit iniciar aquest projecte amb el tomàquet, perquè és un referent a casa nostra. Actualment tenim més de 22 hectàrees de camps dedicades a aquest cultiu i venem més de 10.000 quilograms al dia”, ha afegit Simó.
Co-creació de productes elaborats
La companyia també ha posat en marxa aquest estiu una acció solidaria i compartida amb la comunitat on busca la millor recepta de gaspatxo de l’estiu. Ametller Origen ha fet una crida als consumidors per tal que els hi envien la seva recepta de gaspatxo o sopa freda. Un jurat, format per membres de l’empresa, ha seleccionat ja les 5 propostes més innovadores sobre el paper i ara els finalistes les hauran de cuinar per tal que el jurat pugui decidir quina és la proposta guanyadora. La recepta que obtingui una major puntuació s’elaborarà a l’obrador del grup i el 100% dels beneficis d’aquest producte es destinaran a la Fundació FERO per a la recerca oncològica.
Innovació i sostenibilitat: el futur del sector agroalimentari
Ametller Origen aposta per transformar la indústria agroalimentària en un sector més innovador i sostenible, amb la posada en marxa de l’Agroparc Penedès com un punt clau per aconseguir-ho, esdevenint el primer districte agroindustrial d’energia positiva i CO2 negatiu i on s’ubicarà l’Institut d’Agricultura Tecnificada iAGRITECH, un centre de formació i investigació per formar els futurs tècnics agrícoles. L’Agroparc serà també un pol d’atracció per a petites i mitjanes empreses dels sectors d’agritech i foodtech, on s’impulsaran projectes innovadors en aquests àmbits per garantir el futur de l’agricultura i l’alimentació.