Xavier Gramona va rebre, a títol pòstum, el distintiu de President Honorífic de Corpinat durant la segona Nit de la Verema, que es va celebrar ahir al celler Llopart i a la qual hi van assistir unes 150 persones. El president, Ton Mata, va lliurar al fill del finat, Leonard Gramona, una peça de ceràmica original obra de l'artista sadurninenca María José Torres, que representa “les dues ànimes de Xavier Gramona, la més terrenal, lligada a la terra i la pagesia, i la més espiritual i rebel, alhora”, segons va explicar.
Amb aquest gest, el col·lectiu volia reconèixer la tasca, el compromís i la fidelitat del qui va ser un dels fundadors de la marca i el seu primer president.
Durant el seu discurs, Mata va assegurar que “els valors d'estima per la pagesia i el territori que sempre va defensar amb convicció i fermesa són avui un dels principals pilars de la nostra organització i el millor llegat que ens podia deixar. Si Corpinnat avui és una realitat és, en bona mesura, gràcies a les seves aportacions i al compromís personal que hi va dedicar.
Leonard Gramona, visiblement emocionat, va agrair la distinció en nom de la família Gramona: “ell estaria molt content d’aquest reconeixement” i va assegurar que “seguirem apostant per Corpinnat i per un futur brillant”.
Esmenes de Corpinnat a la Llei Catalana del Vi
Prèviament a l’homenatge, Mata va referir-se a la reactivació per part de l'Incavi de la Llei Catalana del Vi i, tot i lamentar que “no ha avançat gaire”, va afirmar que “aquesta llei obre una oportunitat per regular el sector i un deure amb el consumidor, per ser més rigorosos i transparents”. Segons va detallar, Corpinnat va presentar esmenes a la llei en tres apartats. Mata assegurava que "la millor manera de garantir els nostres objectius és mitjançant la segmentació segons el model productiu, basada en la integració vertical de les empreses, per a la totalitat de la seva raó social". També va apuntar que havien parlat amb la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells, i Corpinnat estarà en el grup de debat per consensuar la llei.
Durant la roda de premsa també es van detallar els resultats de la verema que, tot i presentar “un estat sanitari immillorable”, ha estat la més curta que es recorda. Per això enguany s’ha hagut de comprar més raïm que en anys anteriors, en concret la meitat, mentre l'any passat es va comprar a altres viticultors el 42%. Segons es va detallar, del 17 de juliol al 25 de setembre es van collir 5,8 milions de quilos de raïm, amb uns rendiments mitjans d’uns 4.000 quilos per hectàrea, que es van pagar finalment a 1,04 euros el quilo.