Ametller Origen i Too Good To Go, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, impulsen una campanya de conscienciació sobre el malbaratament alimentari

    Coincidint amb el Dia Internacional de Conscienciació sobre la Pèrdua i el Malbaratament d'Aliments, Ametller Origen i Too Good To Go, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, posen en marxa un projecte pioner transformant totes les botigues de la companyia d'alimentació en concept store sobre malbaratament alimentari.

    Sota el lema ‘Si malbarates, no estalvies: el valor real dels aliments’, fins el dia 8 d'octubre, les botigues d’Ametller Origen es converteixen en espais de coneixement i aprenentatge per donar a conèixer als consumidors la magnitud d'un problema global com és el malbaratament alimentari i generar així un canvi de consciència que ajudi a aconseguir l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible de l'ONU de reduir a la meitat el malbaratament de menjar l’any 2030. Aquest és el segon any que es repeteix aquesta acció, després de la gran acceptació de l'any passat.

    “Des d’Ametller Origen fa temps que lluitem contra el malbaratament alimentari en tota la nostra cadena de valor; però aquesta vegada, hem volgut fer un pas més i, de la mà de Too Good To Go i la Generalitat de Catalunya volem convertir-nos en un altaveu sobre aquesta problemàtica que ens afecta de manera directa tant a nosaltres com al planeta”, ha explicat Marta Angerri, Directora de Finançament Europeu, Assumptes Públics i RSC. “Durant dues setmanes, les nostres botigues seran punts de sensibilització i conscienciació, però cal recordar que cada dia hem de lluitar contra el malbaratament alimentari. I és que està en mans de tots ―productors, restauradors, comerços i llars―, ajudar a revertir aquesta situació”, ha afegit Angerri.

    Per la seva banda, Marie Lindström, directora de Too Good To Go a Espanya, empresa d'impacte social responsable de la major app al món que connecta a usuaris amb milers d'establiments d'alimentació que ofereixen packs amb el seu excedent de menjar diari a preus més reduïts per a lluitar contra el malbaratament alimentari, recorda que “el 10% de les emissions globals de gasos d'efecte d'hivernacle són produïdes pel malbaratament d'aliments. Cada menjar o aliment que no es malbarata significa aprofitar els recursos i cuidar del planeta”. I afegeix que, “amb aquesta iniciativa que hem posat en marxa al costat d’Ametller Origen volem acostar la realitat del malbaratament alimentari i inspirar i empoderar als consumidors per prendre mesures i avançar junts cap a un planeta en el qual el menjar no es llença”.

    Quina relació tenen els principals monuments catalans amb el malbaratament alimentari?

    Per donar a conèixer la magnitud del malbaratament alimentari, Ametller Origen ha creat diferents missatges perquè els consumidors puguin entendre de manera pràctica la realitat d'aquesta problemàtica. Així, per exemple, amb els 287 milions de quilos de fruita que es tiren a les llars cada any, es podria omplir fins a 11 vegades la catedral de Girona amb síndries; o amb els 110 milions de litres de llet i derivats làctics que es tiren a les llars, es podria omplir fins a 33 vegades la piscina olímpica de Montjuïc o els 9 milions de quilos d'ous que es malgasten, equivalen a l'altura de 4.000 torres Agbar. Aquestes dades es complementen amb altres equivalències impactants, com que malgastar un tomàquet suposa tirar 18 L d'aigua o que malgastar un paquet d'embotit és com deixar una bombeta led encesa durant 12 dies.

    Compromís amb el 0 malbaratament alimentari

    Ametller Origen fa temps que aplica mesures per lluitar contra el malbaratament alimentari, en línia amb la seva estratègia de sostenibilitat i de ser una empresa neutra en emissions de CO₂. “Treballem la reducció del malbaratament d'aliments al llarg de tota la nostra cadena de valor, des de la producció primària passant per l'obrador i les botigues”, ha explicat Angerri.

    Algunes de les principals accions que duu a terme la companyia són el lliurament dels excedents de fruita i verdura dels seus camps a la Fundació Espigoladors, la donació de productes excedentaris que elaboren en el seu obrador a entitats socials o la donació d'aliments frescos i refrigerats amb data de caducitat pròxima a diferents entitats socials com Càritas, Creu Roja, Cuina Altem o Banc dels Aliments. “Durant l'any 2022 vam donar producte per valor de gairebé mig milió d'euros, evitant l'emissió de més de 380.000 quilograms de CO₂”, ha afegit Angerri.

    Així mateix, la companyia ofereix als seus clients la possibilitat de comprar productes amb data de caducitat pròxima. Només l'any passat, aquesta acció va donar una segona vida a gairebé un milió de productes, evitant l'emissió de més de 700.000 quilograms de CO₂. A més, la companyia treballa també amb l'app de Too Good To Go a les seves botigues, oferint la possibilitat als consumidors de salvar packs sorpresa de menjar amb data de caducitat pròxima a un preu reduït a través d'aquesta aplicació mòbil. Des de l'any 2020, han salvat més de 778.000 packs sorpresa, la qual cosa equival a haver evitat el malbaratament de més de 770.000 tones d'aliments i evitat l'emissió de més d'1.944.500 quilograms de CO₂*eq.

    Ja és a la venda el número 145


     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu