El 9è Congrés de Dones d’Empresa va reunir més de 130 persones el passat divendres a l’edifici Neàpolis de Vilanova i la Geltrú durant tot el dia. El CREA (Coopera, Repensa, Emprén, Activa’t), nom amb el qual es va rebatejar el congrés l’any passat, presentat enguany per la periodista vilafranquina Laia Paretas, el va obrir Carme Gatell, membre del Grup Impulsor de Dones d’Empresa, que va afirmar que “cadascuna de nosaltres avui som un altaveu per reivindicar el paper de les dones a l’empresa”.
Per això va demanar a les assistents que es posessin les ulleres de sol vermelles que es regalava al congrés, tot indicant que “no oblideu mai que depèn de la nostra mirada com ens vegin els altres”.
La presidenta de la Federació Empresarial del Gran Penedès, Neus Lloveras, va felicitar el col·lectiu per la feina i les va encoratjar a continuar treballant en aquesta línia. Va afirmar que “el secret de Dones d’Empresa és que cobreix una necessitat a reivindicar-nos. I també, que ho fan amb motivació, de ser capaces de crear un equip de persones que dia a dia treballen, que en tenen ganes”. La regidora de Projecció de la Ciutat, Capitalitat i Empresa de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Anna Ribera, va apuntar que “encara cal fer una discriminació positiva i congressos com aquest, perquè hi ha sectors com el del finançament on les dones són invisibles. Encara ara, la majoria de fons d’inversió estan en mans d’homes que tenen una visió molt diferent”.
Finalment, Glòria Clota, directora Territorial d’Igualtat i feminismes al Penedès, en el seu primer acte en el càrrec, va apuntar que “espais com aquest són importants per crear referents femenines, sobretot en les més joves. Des del departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat impulsarem el lideratge femení i feminista, que es caracteritza per la solidaritat i l’empatia, valors clau a l’hora de continuar creixent i creient en nosaltres”.
Tot seguit es va iniciar la primera taula rodona, sota el títol Claus de l’empresa saludable, en la qual hi van intervenir Marta Carrillo, directora de Business Emotional, Núria Esteller, postgrau Coaching Integratiu per ICF Spain i màster PNL en salut, i Roger Balaga, directora de Desenvolupament de Negoci, Innovació i Nous Negocis, i membre de EJE&Con. Un cop finalitzada, es va presentar la temàtica del curtmetratge La Rosa, codirigit pel ribetà Gonzalo Undurruaga i Íngrid Sentpere sobre la violència psicològica que pateixen moltes dones i es va explicar la campanya de micromecenatge que impulen per poder acabar-lo.
Una de les ponències més destacades del congrés era la de Dones TiC Catalunya. Reptes de la digitalització, a càrrec de Meritxell Bautista, presidenta executiva de Manix Capital, fundadora de Fibracat i Fibracat TV, una de les 500 dones més influents d’Espanya (2022), i Mar Porras, Maketing manager de Ricoh Spain & Portugal, i premi dona TIC 2022. Bautista va explicar que, amb 45 anys, s’havia reinventat pensant en allò que l’havia fet més feliç en els darrers anys, i per això va crear Manix Capital, una empresa dedicada a invertir en projectes tecnològics, i que la seva tasca era buscar projectes liderats per dones per tal de donar-ne visibilitat: “hem de començar hackejant la societat, fent fora la gent del sistema que ens maltracta. Per això, la tecnologia és molt necessària. Anem a rebentar-ho des de dins nodrint la IA amb dades. El present i el futur és tecnològic i és femení”, va assegurar.
Mar porras també va explicar que el seu propòsit era visibilitzar les dones a través de xerrades a les escoles sobre dones TIC, per tal de crear referents en l’entorn STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics). També va apuntar que l’any 2019 va crear una associació amb aquest objectiu perquè “vull un món diferent per a les meves filles”.
Després es va presentar el llibre i l’exposició 50 viticultores del Penedès a càrrec de l’autora, Maria Rosa Ferré, que va estar acompanyada per quatre viticultores protagonistes de la seva obra, que van explicar les seves experiències i sensacions viscudes arran de la participació en aquesta obra.
Seguidament, Berta Segura, directora en DMentes Agency, analista de tendències, planer i experta en processos d’innovació, futurs i noves generacions, va oferir una radiografia de les tendències actuals en diferents àmbits (política, societat, salut, indústria, tecnologia, etc.), així com de les oportunitats i els perills en l’àmbit teconològic. Va acabar dient que “necessitem protopies, és a dir, dissenyar futurs millors que el present i fer-ho amb positivitat”.
La taula Eines digitals imprescindibles per guanyar visibilitat va ser una de les que més expectació i preguntes va generar entre les assistents. Va anar a càrrec de Gemma Monpart, publicista aliada amb Linkedin, Glòria Cervelló, Instagram Strategist i mentora, així com formadora en xarxes socials, i Magalí Benítez, fundadora i sòcia directora de l’agència digital Polièdric, Google Partner Premier.
Per acabar el matí, i abans de dinar, es va oferir dos interessants tallers d’expressions, a càrrec d’Àurea Vidal, actriu, cantant, periodista i especialista en tècnica vocal, i Susana Carranza, dissenyadora de producte, que van entretenir i divertir les assistents, dividides en dos grups.
Després de dinar, va arribar un dels moments més esperats del congrés, el taller sobre Chat GPT, a càrrec de Sandra Ejarque, co-founder & CPO d’AtheneaEDU, que va explicar com aplicar la intel·ligència artificial generativa en els negocis i que va generar un animat debat entre els assistents respecte als avantatges i inconvenients de la intel·ligència artificial. A la pregunta com podem transformar el nostre negoci amb aquesta eina?, va respondre que “el chat GPT és l’eina de la personalització i ha vingut per quedar-se.”
La ponència central va anar a càrrec de Neema Balolebwami Nelly, experta en intel·ligència artificial i economista, que va respondre les preguntes de Núria Salán, presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia sobre aquesta qüestió. Segons va explicar, “les dades que utilitza la intel·ligència artificial estan sovint esbiaixades i discriminen les persones segons el gènere i altres factors, perquè les crea un robot, que es pensa que tot funciona així”. Per això necessitem que les dones estiguin en les preses de decisió.
La ponent també va afirmar que “cal saber com incorporar la IA al dia a dia de les empreses. Cal guiar-la bé i establir polítiques per fer-ne un ús responsable i una garantia que hi haurà una representació justa de tothom”.
La darrera taula del dia, titulada Límits i horitzons de la diversitat i la inclusió a les organitzacions, va anar a càrrec d’Eugènia Bretones, vicepresidenta segona del Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC) i fundadora de Mentoria Positiva, Rosa Maria Maristany, presidenta de TransBaixpower & Roses de Sant Feliu i Carme Riu, presidenta de l’Associació Dones No Estàndards.
Finalment, va tenir lloc una taula experiencial, amb Mar Monge, d’AREDI, fundació de l’associació Ajuda a la Recerca de la Diabetis, Gemma Flaqué, copropietària i directora adjunta del celler Bertha, Laura Biason, directora de marketing de Cafès Novell i Savina Paül, pilot i ultrafondista.
La cloenda institucional va anar a càrrec de Cristina de la Cruz, de Dones d’Empresa, i de Teresa Llorens, primera tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i diputada al Congrés dels Diputats.