Foto: Gemma Sánchez Bonel (ACN).
La DO Penedès ha iniciat la verema amb millors pronòstics que l’any passat. La pluja acumulada durant tota la primavera ha empès el brot d’unes vinyes on a principis d’any les previsions eren molt pessimistes. “Estimem collir més quilos de raïm que l’any passat, tenint en compte que les vinyes van tocar fons per culpa de tres anys de sequera”, diu a l’ACN el director del Consell Regulador de la DO Penedès, Francesc Olivella. Tot i les bones previsions, alguns cellers estan a l’aguait dels efectes que tindrà la presència del fong míldiu per l’acumulació d’humitat.
Al seu torn, la DO Cava també ha celebrat l’efecte de les pluges dels últims mesos. Si bé també constata presència de míldiu, assegura que “no ha estat de forma massiva”. Alguns cellers van començar a veremar a finals de juliol, però ha estat aquesta darrera setmana quan la collita a la DO Penedès ha començat a agafar ritme, especialment després de l’onada de calor de la segona meitat de juliol. Dia a dia hi ha més tractors que omplen les carreteres locals amb els remolcs plens de raïm. Chardonnay, Pinot Noir i Muscat són les primeres varietats que estan entrant als cellers.
Després de tres anys de sequera i d’un 2023 en què es van fregar els 24 milions de quilos collits -mínim històric-, aquest cop l’escenari és més esperançador. Olivella relata que van començar l’any amb previsió que hi hagués una mortaldat important a tots els conreus, i finalment han sobreviscut més ceps dels que es pensaven. “N’hi ha hagut molts de morts, no ho negarem, però a aquells que encara eren vius la pluja de la primavera els ha anat molt bé per recuperar la planta i que el raïm pugui arribar a port”, explica mentre augura “una verema una mica superior que l’any passat”.
Un dels temors de diversos viticultors era que l’acumulació d’aigua s’acabés girant a la contra i fes proliferar el fong míldiu, el qual va arrasar les vinyes el 2020. Olivella afirma que hi ha cellers amb finques on el míldiu ha malmès “un 20 o un 30% del raïm”, però precisa que “ni molt menys” l’escenari és extens com quatre anys enrere, “quan hi va haver una plaga incontrolable”. “Aquest any, en general s’ha pogut controlar i l’afectació és molt dispar en funció del moment en què han actuat els viticultors per combatre el fong”, afegeix.
El director del Consell Regulador subratlla que els danys que pot acabar fent el míldiu no malmeten la qualitat del raïm d’aquesta verema, sinó que redueixen la quantitat de grans aprofitables. Olivella garanteix que el raïm d’enguany està entrant als cellers “amb una graduació perfecte i una qualitat i sanitat excel·lents”.
“Secs com una pedra”
Un dels cellers on ha fet mal el míldiu és a Parés Baltà, de Pacs del Penedès, on se’n fan creus de la paradoxa entre l’aigua tan anhelada i els fongs que ha acabat provocant. L’enòloga, Marta Casas, explica que van viure l’inici d’any “molt tensos” pel temor que un quart any de sequera s’endugués per davant molts ceps que ja no donaven més de si.
Casas recorda com la “pluja lenta, sense destrosses” de la primavera va permetre salvar moltes vinyes que estaven a punt de morir, “de manera que hi havia il·lusió per tornar a tenir una verema amb una quantitat de raïm normal”. Ara, però, constaten que “una plaga bastant severa” ha assecat molts ceps. “Hi ha molts grams de raïm que han quedat secs com una pedra”, lamenta, mentre estima que aquest fong els pot haver malmès almenys el 30% de la collita prevista.
En el cas de Parés Baltà, aquesta és la verema més avançada de la seva història, ja que la calor de la setmana passada ha disparat el grau potencial d’alcohol a les varietats destinades a elaborar vi base per a cava. A partir de mitjans d’agost preveuen iniciar la collita general del raïm per elaborar vins tranquils de la DO Penedès.
La DO Cava preveu rendiments “molt superiors al 2023”
Pel que fa al conjunt de la DO Cava -amb la gran majoria de vinyes ubicades al Penedès-, el Consell Regulador constata que la verema arrenca amb presència de míldiu però “no de forma extensa ni massiva”. El president de l’ens, Javier Pagès, apunta que el fong ha tingut especial impacte en determinats conreus, i ha estat més complicat de combatre a les vinyes amb tractament ecològic.
“És evident que les pluges han causat míldiu, però no crec que aquesta verema a la DO Cava estigui especialment marcada per aquest fong”, recalca Pagès, que celebra la recuperació que han tingut els conreus “en un any que va començar amb molta, molta por pels efectes de la sequera”.
El Consell Regulador assegura que la mortalitat inicialment prevista ha estat menor i augura que al final de la campanya “hi haurà uns rendiments acceptables, molt superiors al 2023”. Pagès creu que, amb la recuperació gràcies a les pluges, els ceps han mostrat fusta que permet pensar en una millora de cara a l’any que ve.
Per tot plegat, la DO Cava garanteix que el raïm arriba al moment de la verema amb bona acidesa i una composició especialment adequada per al cava de criança llarga. Si bé aquesta setmana ha començat la collita de les varietats més primerenques, com el Chardonnay, s’espera que la verema agafi embranzida la segona quinzena d’agost.