Els alumnes que cursen aquests estudis tenen un alt grau d’inserció laboral, fins i tot abans d’acabar les pràctiques en empreses del sector
Redacció | Olga Aibar .- El sector del manteniment d’aeronaus està en ple creixement. Es tracta d’una professió molt sol·licitada per les companyies aèrees que cerquen tècnics especialitzats que s’encarreguin del manteniment preventiu dels sistemes, dels equips i els components de l’avió.
Per aquest motiu, els alumnes que obtenen la llicència de manteniment d’aeronaus “tenen la feina gairebé assegurada, fins i tot abans d’acabar les pràctiques”. Així ho assegurava el cap d’estudis de l’Institut Municipal d’Educació i Treball (IMET) de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Álvaro Molinuevo.
A l’IMET, conegut antigament com “La Paperera”, ja que l’edifici original ho era, s’ubica l’Escola de Formació Aeronàutica de Vilanova i la Geltrú (EFAV), un fet que desconeixen moltes persones, fins i tot els mateixos vilanovins, perquè no es publicita massa.
Al seu interior, en un hangar de 440 m2, es troben dos avions disponible per als alumnes per a realitzar les pràctiques: un reactor (Haeker Siddeley HS-125) i una avioneta (Sèneca PA-34-200). Donant a l’hangar, però en un indret independent, s’hi troba el taller de “composites”, el taller de mecanitzat i el d’electricitat i aviònica. També disposa de taller de soldadura, de dos magatzems i de vestuari per a l’alumnat.
L’EFAV és gairebé l’única escola de Catalunya que ofereix els estudis de tècnic de manteniment d’aeronaus de la subcategoria B1.1 (avions amb motor de turbina). L’altre centre és un institut que es troba al Prat del Llobregat però l’escola vilanovina està certificada per la Unió Europea per a oferir els cursos de formació i expedir els corresponents certificats de reconeixement.
A Espanya existeixen només dotze escoles d’aquest tipus i cadascuna ofereix una especialització diferent. El regidor d’Educació i Ocupació, Joan Martorell, afegia que “l’especialització en determinades professions permet trobar nínxols d’ocupació important”.
El centre va obrir fa unes setmanes el període de preinscripcions per als curs de tècnic de manteniment d’aeronaus de la categoria B1.1 (avions amb motor de turbina). La formació té una durada de 2.400 hores distribuïdes en dos cursos acadèmics. La meitat dels estudis són pràctiques, de les quals 450 hores es realitzen en empreses. Un cop assolida la certificació, es necessiten dos anys d’experiència per obtenir la llicència de manteniment d’aeronaus que expedeix l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA). La formació està parcialment subvencionada pel Servei d’Ocupació de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Vilanova.
En 30 anys de formació aeronàutica, l’escola ha posat al mercat laboral espanyol més de 850 certificadors mecànics. Ara, segons explicava el cap d’estudis, l’escola vol ampliar l’oferta de formacions i incorporar dins del seu programa acadèmic les llicències d’Aviònica B2 i Helicòpter B1.3. Per Molinuevo “el futur està en la conversió de la B1.1 a l’aviònica, l’electrònica dels avions”. Aquesta especialització actualment només s’imparteix a Madrid i té una gran demanda.