Font: Gemma Sánchez Bonel (ACN)
El Departament de Salut ha començat a redactar el pla funcional del nou hospital comarcal del Garraf, previst a Vilanova i la Geltrú, i estima que estarà enllestit a mitjans del 2026 com a màxim. La consellera de Salut, Olga Pané, ho va assegurar ahir en una visita a Vilanova des d’on va ressaktar el nou equipament com a “prioritari”.
Si bé ja existeix un pla funcional de fa més de quinze anys, Pané va descartar aprofitar-lo “perquè implicaria perdre moltes oportunitats tecnològiques”, alhora que cal ajustar la previsió d’augment de la població a la comarca, “on hi ha un envelliment creixent”. Sobre quan podria estar en funcionament el nou centre, Pané va avisar que és inviable que sigui abans del 2035.
Pané va asservar que “Vilanova requereix d’un nou equipament hospitalari per la dimensió de la població de la ciutat i l’entorn” i s’ha compromès a definir el pla funcional com a molt tard “a mitjans de l’any que ve”. “A partir d’aquí, es podrà afrontar la licitació de l’avantprojecte i el projecte arquitectònic”, va afegir, tot donant per fet que els grups parlamentaris s’avindran a fer modificacions puntuals dels pressupostos per permetre l’aprovació del pla funcional malgrat no estiguin aprovats els comptes del 2025.
La consellera va destacar que el nou hospital d’aguts s’ha de definir amb un canvi de percepció, “molt més projectat cap a l’atenció domiciliària dels pacients amb malalties cròniques i derivades de l’envelliment”. Segons Pané, la intenció és derivar cap a un model assistencial que prevegi una atenció "en què els pacients siguin ben tractats a casa quan tenen una cronicitat i ben tractats als hospitals quan tinguin problemes aguts".
Aquest és un dels motius pels quals la consellera va assegurar que cal “refer moltíssim” el pla funcional del nou hospital que es va redactar fa prop de quinze anys, en època de la consellera Marina Geli. Pané va descartar aprofitar el document antic, tant pel canvi de model assistencial com també per la previsió que l’envelliment sigui molt més elevat quan el centre entri en funcionament. “El pla funcional antic projectava una població amb molts infants i ara hem d’estar preparats per atendre molts avis”, va apuntar.
Font: Gemma Sánchez Bonel (ACN)
Al mateix temps, ha assenyalat que el document anterior està obsolet tecnològicament, “ja que un nou hospital s’ha de projectar amb la tecnologia més punta i una previsió de futur d’almenys 100 anys”. Va recordar, per exemple, els avenços que hi ha hagut en sistemes de control remot o en assistència a malalties com el càncer, que fa dues dècades es derivaven a centres molt especialitzats mentre ara es tracten des dels hospitals de proximitat.
Lligat a aquesta projecció de futur, Pané va recalcar que la construcció d’un nou hospital “no és un projecte ràpid” i va avisar que “des del dia zero, cal comptar almenys deu anys fins que entri en funcionament”. Si el nou compromís de la Generalitat no topa amb nous entrebancs, això situaria el 2035 com a any d'inauguració del nou equipament, 25 anys després del primer anunci.
“Ara cal que tots fem els deures”, va demanar l’alcalde de Vilanova, Juan Luis Ruiz, que va agraïr la visita de Pané “vuit anys després de l’últim cop que un conseller de Salut va visitar la ciutat”. Ruiz ha celebrat que la Conselleria hagi enfilat la redacció del nou pla funcional i va recordar que a escala municipal ja està prevista la reserva de terrenys per fer realitat l’equipament.
Amb tot, Ruiz va recalcar que a mitjà termini caldrà resoldre per una altra via les mancances sanitàries de la comarca. En aquest sentit, Pané va recordar aquest dijous que el Departament de Salut té previst ampliar els serveis d’Urgències de l’Hospital Sant Antoni Abat de Vilanova “per millorar la capacitat radiològica i diagnòstica”. Aquesta inversió, a l’espera que s’alliberin espais per tirar-la endavant, està ja prevista al pla plurianual de 65 milions d’euros que Salut i el Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf van aprovar pel període 2023-2027.
En paral·lel, Ruiz va reclamar a Salut que estudiï la construcció d’un quart Centre d’Atenció Primària (CAP) a Vilanova “per atendre el creixement que tindrà la ciutat els pròxims quinze anys”. Pané va entomar la petició, però va precisar que és un projecte “molt verd” i amb menys prioritat que el nou hospital comarcal. La consellera va recordar que Salut estima que arreu de Catalunya cal invertir prop de 6.000 milions d’euros en nous equipaments, “amb una periodicitat factible i garantint la distribució territorial equitativa”, de manera que és complex que Vilanova pugui tenir un nou CAP a curt termini.