El Baix Penedès ha acollit les proves pilot del projecte europeu Selfy, coordinat pel centre tecnològic Eurecat, que han demostrat l’eficàcia de les noves eines d’autoavaluació i d’autoprotecció desenvolupades per augmentar la resiliència i la ciberseguretat dels vehicles autònoms i connectats en les ciutats intel·ligents.
Les demostracions, que també han tingut lloc a Àustria, han permès detectar més del 95 per cent dels vehicles vulnerables i més del 90 per cent de les bretxes de seguretat.
La col·laboració entre empreses, centres tecnològics, universitats i administracions públiques “ha permès obtenir una solució innovadora per fer front als reptes de la mobilitat autònoma i connectada, incrementant la ciberseguretat de la xarxa dels vehicles i reforçant la fiabilitat dels entorns”, explica el director de la Unitat d’IT & OT Security d’Eurecat, Juan Caubet.
Després de tres anys de recerca aplicada i desenvolupament tecnològic, “Selfy posa a disposició de fabricants d’automoció, gestors de trànsit, gestors de flotes i conductors una solució integral per detectar, respondre i mitigar ciberatacs, preservant en tot moment la privadesa i la integritat dels sistemes de mobilitat autònoma”, afirma la coordinadora del projecte, Fanny Breuil, gestora de la Unitat de coordinació de projectes europeus d’Eurecat.
Amb la solució és possible “identificar vehicles vulnerables, es redueix el risc de bretxes de seguretat i els propis vehicles són capaços de protegir‑se i autorecuperar‑se, garantint confiança i un intercanvi de dades segur”, afegeix el coordinador tècnic del projecte Selfy, Víctor Jiménez, investigador de la Unitat d’IT & OT Security d’Eurecat.
La primera validació s’ha dut a terme a l’àrea urbana del circuit de proves ADAS/CAV d’Applus+ IDIADA, a Santa Oliva, al Baix Penedès, un traçat que replica cruïlles, rotondes, passos de vianants i carrils d’incorporació per reproduir amb fidelitat situacions metropolitanes reals.
Les proves han recreat escenaris com la detecció d’un usuari vulnerable de la via mentre un vehicle hackejat transmetia informació enganyosa, la identificació d’avaries de sensors mitjançant la fusió de dades de la infraestructura, la filtració de missatges cooperatius no fiables i la interrupció segura d’un avançament a la carretera en ple ciberatac. També s’ha verificat un algorisme d’anonimització que protegeix en temps real dades sensibles com les cares dels vianants i les matrícules dels vehicles.
“A IDIADA hem recreat maniobres pròximes a la circulació quotidiana amb vehicles de proves i maniquins, vehicles reals i atacs dirigits. Els resultats confirmen que les eines de Selfy milloren la percepció i la resposta davant incidents de seguretat sense comprometre la privadesa”, afegeix l’enginyer expert en ciberseguretat a Applus+ IDIADA Manel Rodríguez.
En paral·lel, Viena ha acollit una demostració al centre de la ciutat en trànsit real amb sensors de càmera i unitats de comunicacions de carretera intel·ligents (Road Side Units) distribuïdes per la ciutat. Després d’instal·lar una càmera d’alta resolució i una unitat de comunicació a la infraestructura viària, el sistema Selfy ha supervisat la coherència entre les imatges i els missatges CAM (de l’anglès Cooperative Awareness Messages) i ha detectat, amb precisió, els desajustos causats artificialment, validant la capacitat de la infraestructura per identificar sensors desalineats o manipulats.
“El pilot urbà confirma que les mateixes eines que funcionen en circuit tancat són igualment efectives en trànsit viu, un pas essencial per a la seva adopció a escala europea”, afirma el coordinador de Sistemes de Gestió de Trànsit de l’Ajuntament de Viena, Gernot Lenz.
Sistemes intel·ligents per a la conducció autònoma i connectada
El projecte Selfy ha desenvolupat tres macroeines que posen el focus en la consciència situacional i percepció col·laborativa, un sistema cooperatiu de resiliència i recuperació, i un sistema de gestió de confiança i dades.
El sistema de consciència situacional i percepció col·laborativa fusiona la percepció del vehicle amb la informació de la infraestructura per construir una visió unificada de l’entorn. Les eines d’aquesta solució analitzen contínuament la coherència dels sensors i dels missatges cooperatius per detectar discrepàncies i qualificar la fiabilitat de cada font abans que la decisió de conducció hi confiï.
D’altra banda, les eines sobre resiliència cooperativa i recuperació estan dissenyades per protegir els entorns de mobilitat cooperativa, connectada i automatitzada (CCAM) contra ciberatacs i violacions de seguretat. Dirigit per un Centre d’Operacions de Seguretat de Vehicles (VSOC), el sistema millora la resiliència, la robustesa, els nivells de confiança del sistema, i proporciona un mode degradat segur per als vehicles quan sigui necessari.
Les eines que tracten la confiança i gestió segura de dades vetllen per la protecció de la informació i la privadesa. Incorporen algorismes que detecten comportaments maliciosos tant en vehicles com en Road Side Units, apliquen tècniques d’anonimització basades en intel·ligència artificial i utilitzen mecanismes d’actualització de programari amb criptografia postquàntica per garantir la integritat i la traçabilitat de cada nova versió.
El projecte Selfy ha estat finançat amb 6 milions d’euros pel programa Horizon Europe. El consorci, liderat pel centre tecnològic Eurecat, ha comptat amb socis de 8 països diferents incloent-hi Espanya amb Eurecat, Tecnalia, AEVAC, Ficosa i Applus+ IDIADA; França amb CEA i CANON; Alemanya amb la universitat Technische Hochschule Ingolstadt i FEV.io; Àustria amb Virtual Vehicle i City of Viena; Països Baixos amb Eindoven University of Technology; Japó amb Okayama University; Austràlia amb RMIT University, i Turquia amb FEV.