Can Sumoi vinificarà vins tranquils a la Cooperativa d'Aiguamúrcia. Després de rehabilitar la masia i tornar la vida a vinyes abandonades, recuperarà una cooperativa vinícola en desús des de fa quatre dècades a la base del Montmell. Divendres passat es va oficialitzar l'acord que permetrà convertir la Cooperativa d’Aiguamúrcia en el nou celler de Can Sumoi. El van signar Pepe Raventós, director general de Raventós i Blanc, i els socis de la cooperativa.
L’edifici de la Cooperativa d’Aiguamúrcia construït a inicis del segle XX, és obra de Cèsar Martinell, un dels arquitectes més destacats del cooperativisme agrari català i deixeble directe d’Antoni Gaudí. Martinell va projectar nombroses cooperatives vinícoles arreu del país, combinant funcionalitat i bellesa arquitectònica amb l’ús innovador del maó vist i les voltes catalanes. La seva obra és avui considerada patrimoni històric i cultural de Catalunya.
Amb la responsabilitat de rehabilitar aquest espai amb el mateix esperit de respecte i col·laboració que guia tot el projecte, Can Sumoi pretén donar vida a aquest edifici històric. L’espai haurà de reformar-se completament en el seu interior per incorporar tota la maquinària de vinificació, tot i que es respectarà la façana i la imatge exterior.
Aquest nou espai no només permetrà vinificar amb més proximitat i autonomia, sinó que dona continuïtat al propòsit fundacional del projecte: reviure vinyes velles, escoltar la història que porten dins i retornar la veu a un territori que havia quedat a l’ombra. Tal com afirma Pepe Raventós, la recuperació de la Cooperativa d’Aiguamúrcia “és un pas coherent amb la nostra manera de treballar: estar més a prop del camp per poder-lo cuidar de la millor manera possible, i construir un projecte on tots, des dels viticultors fins a elaboradors, distribuïdors i clients, ens hi sentim implicats i respectats”.
Per la seva banda, l’actual president de la Cooperativa d’Aiguamúrcia, Joan Carles Armeijach, es mostrava molt content per la recuperació d’aquest edifici històric i admetia que “estem molt satisfet perquè aquest celler torni a fer olor a most, olor a vins, perquè torni a vinificar, en aquest cas els fantàstics vins que fa la família Raventós i Blanc”.
Paral·lelament, Can Sumoi seguirà donant vida a la finca original amb la recuperació de la masoveria, reforçant el seu compromís amb una viticultura arrelada i amb els pagesos del Montmell.
Vins naturals amb orígen i compromís
Can Sumoi és el projecte de vins tranquils de Pepe Raventós, que busca recuperar els orígens de la viticultura mediterrània. Situada a 600 m d’altitud, al cor de la Serra del Montmell, la finca compta amb 20 hectàrees de vinya i 380 hectàrees de bosc.
Des del 2017, s’hi elaboren vins naturals amb mínima intervenció, agricultura ecològica i llevats autòctons.
El projecte es basa en la recuperació de vinyes abandonades, la protecció de la biodiversitat i la col·laboració amb viticultors locals. Cada vi expressa el paisatge, els sòls i la personalitat de la vinya d’on prové, amb una clara aposta per l’autenticitat i la sostenibilitat.
A Can Sumoi, el respecte pel territori va més enllà del vi: es treballa per restaurar l’equilibri entre l’ésser humà, la terra i la natura, amb l’objectiu de convertir la finca en un organisme viu per a les futures generacions.