El Blockchain va ser el tema central de la ponència que va donar Anton Gasol, degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, durant el quart sopar-col·loqui del GREC (Grup d’Estudis Econòmics de la FEGP. L’acte va tenir lloc al restaurant Ceferino de Vilanova i la Geltrú i es va fer un viatge per la història monetària i les noves tecnologies que han sorgit al respecte.
En la ponència es va explicar que Blockchain és la tecnologia que Satoshi Nakamoto, un personatge anònim, va fer servir per crear la moneda virtual Bitcoin. L’any 2008 Nakamoto va descriure en un article, un sistema persona a persona, peer-to-peer (P2P) de diner digital, fins que el gener del 2009 va fer el llançament d’aquesta criptomoneda pionera. Gasol va donar tota mena de detalls de la seva evolució i els elogis que va rebre el seu inventor, entre ells el premi a la Innovació de The Economist a l'octubre del 2015. Es va qualificar aquest invent com una invenció que podria alterar radicalment el sistema financer internacional, eliminant la necessitat de tercers de confiança com els bancs centrals, en la transmissió del diner, abaratint el seu cost i podria atraure a aquells que defensen la privacitat.
També es va parlar sobre les noves aplicacions que van més enllà de les monedes virtuals. Es va mencionar una nova funcionalitat coneguda com a contracte intel·ligent o Smart Contract que permet, no solament registrar en el llibre de major una transacció sinó un contracte o conjunt de transaccions susceptibles de ser executades en el futur.
Durant el debat i col·loqui es van tractar preguntes com: què és més insegur que portar diner efectiu a la butxaca per que et robin?, o quants casos de corrupció hi ha com el d’un empleat del Registre de la Propietat que va suplantar la identitat d’un propietari apropiar-se indegudament d’un bé immoble?, o quants països hi ha on no hi ha diner efectiu en circulació, o està a punt de desaparèixer, com Dinamarca, Suècia, Canadà, etc..?.