La Llotja de Vilanova i la Geltrú va presentar el passat divendres un pla pioner de traçabilitat del peix gràcies a la tecnologia Blockchain.Durant les dues primeres setmanes de desembre, un grup de pescadors de la llotja vilanovina començarà a utilitzar una solució per poder traçar tot el peix que capturen. Per poder utilitzar-la, els pescadors hauran d'introduir una etiqueta QR a totes les seves captures, i un cop el peix tingui l'etiqueta introduïda i la seva respectiva informació afegida, es donarà d'alta a la base de dades.
Cada codi QR estarà associat a un peix i tothom podrà consultar la informació que hi conté, ja que és pública. Simplement obrint la càmera de fotos del telèfon i enfocant el codi es podrà saber quina espècie és, quina embarcació que l'ha capturat, de quin calador prové, o fins hi tot quines són les receptes culinàries més adients amb aquell determinat peix.
Aquesta solució de traçabilitat està construïda sobre tecnologia Blockchain, el que permet que les dades que el pescador introdueixi per primer cop dins de cada QR no es puguin modificar mai més. Aquesta tecnologia és una base de dades distribuïda per la xarxa que permet que la informació que s'hi allotja no es pugui modificar mai. Gràcies a l'utilització d'aquesta tècnica, els pescadors podran estar segurs que la informació que llegeixen els possibles consumidors, els peixaters o els curiosos, serà la que ells hi han introduït. Així doncs es vol donar un segell de qualitat i transparència a tot el material que es compra des de la llotja vilanovina.
Aquesta solució de traçabilitat està emmarcada en un projecte global de transformació digital de la llotja que va començar fa poc més de mig any. El punt de partida va ser la nova web (lallotjavilanova.com) corporativa i finalitzarà amb l'ús global de la solució de traçabilitat i amb la venta del peix directament des de la mateixa pàgina web. Aquest pla pioner té com a objectiu aportar un valor afegit de confiança, seguretat i transparència a tothom que compri peix de la llotja de la capital del Garraf, des de les peixateries fins als restaurants passant pels mateixos consumidors.