El grup franco-espanyol Grandprix preveu començar les obres de transformació de l’autòdrom de Terramar de Sant Pere de Ribes a principis del 2020, amb l’objectiu d’obrir portes la primera meitat del 2021. És el calendari que ha detallat a l’ACN el director del projecte, Matthieu Liard, un cop superats els primers tràmits urbanístics, que han fet endarrerir l’anunci inicial –la previsió era estar en funcionament l’any que ve-. Liard ha garantit que les obres preservaran espais com la graderia, el circuït i les masies, originals de 1923. “Volem que sigui un lloc acollidor i modern, però amb un toc històric, perquè això és el seu patrimoni”, ha explicat. La intenció “popularitzar” els tornejos eqüestres i compaginar-los amb esdeveniments privats del món del motor.
Després de dècades tancat, l’antic autòdrom de Terramar reobrirà transformat en un gran centre d’esdeveniments eqüestres i del motor. Si es compleixen les previsions del grup promotor, a partir del 2021 les curses de cavalls i les presentacions de noves marques automobilístiques ocuparan les prop de 70 hectàrees d’aquest recinte situat a Sant Pere de Ribes en una zona gairebé limítrof amb Sitges.
Superada l’aprovació inicial per part de l’Ajuntament de Ribes, el projecte és ara en fase d’exposició pública per passar després a aprovació provisional. Posteriorment, caldrà que la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat en faci l’aprovació definitiva. De moment, la Generalitat ha emès informes favorables a la iniciativa.
Recuperació simbòlica del circuit oval
Pel que fa a les obres, tot i que els promotors preveuen mantenir intacte l’icònic circuït oval de 2 quilòmetres i pendents de 90 graus, no tenen intenció de recuperar les competicions de motor “per motius obvis de seguretat”, explica Matthieu Liard, que recorda que el traçat és altament perillós. No s’hi faran curses, però sí que es restaurarà tot l’oval per preservar-ne el valor històric.
Al mateix temps, es restaurarà l’única part de la graderia que encara es manté dempeus, la qual ja s’ha començat a condicionar a nivell interior. Si bé l’estructura es va tapiar dècades enrere quan la finca es va destinar a usos ramaders –principalment a la cria de gallines-, la intenció és reobrir de nou la galeria per recordar l’aspecte que havia tingut als anys 20.
Curses de cavalls com a activitat principal
A la part exterior, Liard destaca que no es preveu fer cap gran construcció. La intenció del grup Grandprix, especialitzat en esdeveniment eqüestres a França és aprofitar les característiques de l’autòdrom per impulsar el sector de les curses de cavalls a la zona sud de Barcelona. “Els salts d’hivern és un sector que existeix a Portugal, a Andalusia i al sud de València, i ara el volem desenvolupar prop de Barcelona perquè creiem que hi ha un potencial molt gran per fer-ho”, relata Matthieu Liard.
Així, es crearan esplanades al centre de l’anella per celebrar aquestes competicions, pensades per com a activitat principal durant els mesos de tardor i hivern, amb tornejos que poden anar dels 900 als 1.200 animals. Segons Liard, les competicions seran d’entrada gratuïta per tal de treure l’etiqueta “d’elitista” que sovint té el món eqüestre. “Intentarem fer esdeveniments populars per a què la gent pugui venir en família i amics a veure un esport que val la pena descobrir”, apunta.
Al costat de la pràctica eqüestre, el grup Grandprix vol mantenir el vincle de l’autòdrom amb el motor com a element històric. Si bé es descarten les curses, es preveu la celebració de festivals, fires, mostres de vehicles d’època o presentacions de nous models. En aquests casos, l’accés i la privacitat dependrà dels organitzadors de cada esdeveniment.
En global, els promotors han anunciat una inversió de 20 milions d’euros que permetria posar en marxa les curses eqüestres i l’espai d’esdeveniments del motor a partir del 2021, sent la inversió de més magnitud que ha fet mai Grandprix. Durant aquest dissabte, el grup exposa el projecte a la ciutadania amb d’una jornada de portes obertes a totes les instal·lacions.
De cara al futur, la transformació de l’autòdrom engloba també l’obertura de quatre hotels, un dels quals s’ubicarà a l’antiga masia Can Sidó. Matthieu Liard, però, ha declinat donar detalls d’inversió ni de calendaris d’aquesta segona fase, a l'espera de trobar la complicitat inversora d’algun grup hoteler.