El president de la DO Cava, Xavier Pagès, acompanyat dels representants de les patronals del cava (Institut del Cava i Pimecava), l'Associació de Viticultors del Penedès, Unió de Pagesos, i JARC, han comparegut aquest matí davant dels mitjans de comunicació per donar una imatge d'unitat, arran de la sortida de Corpinnat de la DO Cava. Una marxa que els ha dolgut, però que accepten amb resignació perquè "és la seva decisió i la respectem plenament", asseguraven. Ara bé, recordaven que, a partir d'ara, Corpinnat no podrà utilitzar la paraula cava en les seves etiquetes, amb tot el que comporta aquest fet, i que "hauran d'explicar-se molt bé de cara als consumidors perquè entenguin la diferència".
Xavier Pagès ha començat la seva intervenció fent un repàs de dades referents al sector (38.000 hectàrees de vinya a Espanya, 380 cellers, 6.800 viticultors), de la importància del cava, i de formar part del Consell Regulador, i ha fet un avís a navegants respecte al que suposa sortir d'aquest camí. Segons ha assegurat "la seva marxa no ens fa perdre força en cap segment de la piràmide del cava. Estem perfectament representats". També ha apuntat que "el cava té una llarga història i tradició, i és un cas d'èxit. A nivell nacional, i internacional, ja que exporta el 60% de la seva producció" i afirmava que "som el número 1 del món del vi escumós pel mètode tradicional. Per això, el cava està destinat a ser més gran".
Tots els representants de la taula del Consell Regulador del Cava han volgut donar un missatge d'optimisme i de mirada cap al futur: "l'important és el cava, el full de ruta que tenim, evolucionar i introduir els canvis que hem pensat de cara als consumidors", afirmava Pagès. El president de Pimecava, Pere Guilera, ha fet una intervenció contundent, en sintonia amb el seu to habitual: "estem cansats que ens qüestionin la qualitat aquells qui ens quedem al cava. La qualitat és patrimoni de tots, no d'uns quants". En aquest sentit, Pagès ha volgut també deixar clar que, tot i la marxa d'alguns dels principals representants del sector premium, el cava té prestigi: "ells mateixos eren cava fins fa dos dies", recordava. "El cava té un reconeixement molt ampli. Hi ha molts cellers que fan reserves i grans reserves i més opcions que sortiran. Queda molt de camí a recórrer. El cava té un futur brillant", assegurava.
El president de l'Institut del Cava, Damià Deàs, s'ha mostrat optimista, i ha assegurat que, a partir d'ara, "hi haurà un abans i un després. Això ens ha d'il·lusionar. Hem de mirar de cara al futur, seguir treballant i lluitar conjuntament amb el Consell Regulador del Cava, que aposta per ajudar a tirar endavant la imatge del cava, i per fer-la créixer". El vicepresident del consell i representant de les cooperatives, Xavier Farré, manifestava que "el cava és aquí, en aquesta taula. La DO té les portes obertes. Tothom és lliure de sortir-ne i d'entrar-hi. Al Consell Regulador estem fent tots els esforços per aproximar-nos a Corpinnat i integrar-los. Entenem les seves demandes, però no les compartim", i indicava que "no entenem la urgència per anar més enllà. Tot plegat requereix paciència i consens. L'únic que podem fer és desitjar sort a aquests nou elaboradors que han sortit de la DO", ha reblat.
Des de l'associació de Viticultors del Penedès, el president, Santi Vallès, ha assegurat que "fa temps que ens barallem per la qualitat. El pagès està fent una bona feina i un paper important. Nosaltres estem a l'alçada del que ens demanen els elaboradors". Vallès ha reconegut que "estem tristos, però hem lluitat molt per no desunir-nos. Ara hem d'acceptar-ho. Aquesta nova escissió preocupa als pagesos, però es tracta d'un percentatge molt petit dins del sector. Ens preocupa més tenir una bona qualitat i que ens poguem guanyar la vida tots plegats. Si alguns volen emprendre una aventura per la seva banda, que ho facin", asseguraven. A preguntes de la premsa, també ha insistit en què "cal diferenciar el que és valor i preu". Si una ampolla val dos euros a un linial, hi ha diferents factors que ho poden haver motivat".
També els representants d'Unió de Pagesos i de la JARC apuntaven que "tenim la consciència tranquil·la. Des de la taula del Consell Regulador hem lluitat fins al final peruqè Corpinnat no donés aquest pas, però són empreses sobiranes, no podem fer res més". I reirteava que "a la taula estem tots units en els reptes conjunts que tenim per davant com la zonificació, els caves premium, i els bons productes que elaborem. Estem fent les coses bé, i el futur és esperançador".