Avui ha començat a l'Audiència Nacional el judici contra els germans Josep Maria i Pere Torrens, propietaris de l'empresa anoienca Petromiralles, per un presumpte frau de l'IVA, que podria ascendir fins els 147 milions d'euros. L'activitat delictiva hauria tingut lloc suposadament entre els anys 2011 i 2013 i el jutge acusa els germans Torrens d'haver liderat una trama per estafar l'IVA, que els hauria permès vendre la gasolina a un preu més baix que el dels seus competidors.
La instrucció del cas es va engegar el 2013 i, a banda dels germans Torrens, Velasco proposa en la interlocutòria que posa fi a la instrucció, jutjar 24 persones més per diversos delictes contra la Hisenda Pública, el mercat i de maquinació per alternar el preu de les coses, blanqueig de capitals, organització criminal i falsificació de documentació mercantil. A més, a Josep Maria Torrens també se l'acusa d'un delicte de tinença il·lícita d'armes.
En la interlocutòria que posa fi a la instrucció del cas, el jutge Eloy Velasco també dirigeix el procediment contra diverses empreses suposadament implicades en la trama. Entre aquestes s'hi troba Petromiralles S.L, Petromiralles 3 SL, Petromiralles Group, Bufete Orfisa S.L, Fast Petrol Company S.L, Servicios Petrolíferos Avanzados SL, Servicios Petrolíferos Giralda SL, Scout Energy Petrol SL, Cian Plus SL, Rodríguez Estema 2000 SL, Power Lios, Global Market o Prima World.
La investigació, segons la interlocutòria, permet concloure que, com a mínim entre els anys 2010 i 2013, es va crear a Catalunya una organització que tenia per objectiu "l'obtenció d'una gran quantitat de beneficis monetaris i el conseqüent aflorament al mercat lícit dels fons il·lícits que obtenia operant al sector comercial de la distribució de productes petrolífers, controlant totes les etapes de distribució, des de la compra dels productes a operadors logístics nacionals i 'brokers' internacionals, fins a la seva distribució a les gasolineres".
El jutge qualifica la mecànica del suposat frau de 'carrusel' i assenyala que, a causa del sistema utilitzat, les empreses implicades no han hagut de suportar cap càrrega fiscal, fet que els permet disposar de la mercaderia a un preu "molt menor" al normal del mercat i dels seus competidors. "Això els permet comerciar amb un ampli marge de beneficis, de manera que redueixen els preus de venda i, com a conseqüència, acaparen el mercat i l'arriben a corrompre", considera Velasco, qui assegura en la interlocutòria que aquesta manera d'actuar "obliga la resta d'operadors a tancar, disminuir el seu volum de vendes de forma molt significativa o, fins i tot, a realitzar també pràctiques fraudulentes similars".
Segons la interlocutòria, Josep Maria Torrens i el seu germà Pere, eren els administradors de Petromiralles SL, Petromiralles 3 SL i la suïssa Willoil, empreses que apareixen com "les principals beneficiaries d'un entramat empresarial creat expressament per aconseguir l'obtenció de productes petrolífers a un preu sensiblement inferior al del mercat".
En la resolució, el jutge també explica com Josep Maria Torrens administra la societat mercantil suïssa Willoil Trading, "que li servia per adquirir el petroli a operadors internacionals i, finalment, vendre el producte a una de les seves empreses". L'existència d'aquesta empresa permetia al grup, segons Velasco, realitzar transferències monetàries corresponents als pagaments de producte a Suïssa.
"L'organització, entre d'altres maneres de procedir, aconseguia els guanys il·lícits mitjançant retirades de diners en efectiu programades, que es duien a terme a través dels testaferros que estaven al servei de l'organització criminal amb una periodicitat de dos o tres cops per setmana", assegura la interlocutòria. Els guanys il·lícits de l'impagament de l'IVA s'enviaven suposadament a comptes de Hong Kong i Andorra "amb l'ajuda d'un altre dels investigats, José Maria Talarn", apunta Velasco.
En relació amb les quantitats defraudades, la interlocutòria explica que les empreses instrumentals de la trama han deixat d'ingressar per l'IVA un total d'11,4 milions d'euros per l'exercici del 2011; 67,3 MEUR per l'exercici del 2012 i 68,3 MEUR per l'exercici del 2013. En total la suma és de 147,1 MEUR, una quantitat que hauran de retornar en concepte de responsabilitat civil diversos dels investigats.