PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

Controlar la ira

Hi havia una vegada... un predicador que, quan era nen, el seu caràcter impulsiu el feia esclatar en còlera a la menor provocació.
Quan finalment es calmava, gairebé sempre se sentia avergonyit i batallava per demanar excuses a qui havia ofès.
Un dia el seu mestre, que el va veure donant justificacions després d’una explosió d’ira a un dels seus companys de classe, el va portar al saló, li va lliurar un full de paper llis i li va dir:
-¡Arruga’l! El noi, no sense certa sorpresa, va obeir i va fer amb el paper una boleta.
-Ara -va tornar a dir-li el mestre- deixa-ho com estava abans.
Per descomptat que no va poder deixar-ho com estava. Per més que tractava, el paper sempre romania ple de plecs i d’arrugues.
Llavors el mestre va rematar dient:
-El cor de les persones és com aquest paper. L’empremta que deixes amb la teva ofensa serà tan difícil d’esborrar com aquestes arrugues i aquests plecs.
Així va aprendre a ser més comprensiu i més pacient, recordant, quan està a punt d’esclatar, l’exemple del paper arrugat.

Aquest conte posa de manifest la importància de controlar la ira, saber gestionar les nostres emocions i expressar el nostre desacord i enuig amb contenció.
La ira és una emoció que s’expressa a través de l’enuig o ressentiment; és una alteració poderosa i difícil de controlar.
Tots hem sentit com aquesta fúria ens envaeix i ens venç, actuant de manera inadequada amb les persones que ens envolten. Després, ens penedim del nostre comportament i actuació però, ja és tard, ja està fet!

El més important que hem de fer és acceptar l’existència d’aquesta emoció; en acceptar-la sabem que podem controlar-la.
No es tracta de no enfadar-se: sinó de saber gestionar-lo, i de saber expressar el nostre malestar, disconformitat o enuig sense atacar l’altre, sempre des del respecte, i no recórrer mai a la violència.
És important saber gestionar les frustracions o el nostre enuig sense perdre els papers.
Ser sincer o expressar les nostres emocions no justifica fer-ho de qualsevol manera; és important fomentar la paciència, control de les nostres emocions i comunicació amb els altres.
El respecte ha de ser un valor fonamental en la nostra vida: gràcies al respecte ens evitarem anar per la vida arrugant papers.

0
0
0
s2smodern