Controlar la ira

  Hi havia una vegada... un predicador que, quan era nen, el seu caràcter impulsiu el feia esclatar en còlera a la menor provocació.
  Quan finalment es calmava, gairebé sempre se sentia avergonyit i batallava per demanar excuses a qui havia ofès.
  Un dia el seu mestre, que el va veure donant justificacions després d’una explosió d’ira a un dels seus companys de classe, el va portar al saló, li va lliurar un full de paper llis i li va dir:
  -¡Arruga’l! El noi, no sense certa sorpresa, va obeir i va fer amb el paper una boleta.
  -Ara -va tornar a dir-li el mestre- deixa-ho com estava abans.
  Per descomptat que no va poder deixar-ho com estava. Per més que tractava, el paper sempre romania ple de plecs i d’arrugues.
  Llavors el mestre va rematar dient:
  -El cor de les persones és com aquest paper. L’empremta que deixes amb la teva ofensa serà tan difícil d’esborrar com aquestes arrugues i aquests plecs.
  Així va aprendre a ser més comprensiu i més pacient, recordant, quan està a punt d’esclatar, l’exemple del paper arrugat.

  Aquest conte posa de manifest la importància de controlar la ira, saber gestionar les nostres emocions i expressar el nostre desacord i enuig amb contenció.
  La ira és una emoció que s’expressa a través de l’enuig o ressentiment; és una alteració poderosa i difícil de controlar.
  Tots hem sentit com aquesta fúria ens envaeix i ens venç, actuant de manera inadequada amb les persones que ens envolten. Després, ens penedim del nostre comportament i actuació però, ja és tard, ja està fet!

  El més important que hem de fer és acceptar l’existència d’aquesta emoció; en acceptar-la sabem que podem controlar-la.
  No es tracta de no enfadar-se: sinó de saber gestionar-lo, i de saber expressar el nostre malestar, disconformitat o enuig sense atacar l’altre, sempre des del respecte, i no recórrer mai a la violència.
  És important saber gestionar les frustracions o el nostre enuig sense perdre els papers.
  Ser sincer o expressar les nostres emocions no justifica fer-ho de qualsevol manera; és important fomentar la paciència, control de les nostres emocions i comunicació amb els altres.
  El respecte ha de ser un valor fonamental en la nostra vida: gràcies al respecte ens evitarem anar per la vida arrugant papers.

  Ja és a la venda el número 137

   

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu