L’ “efecte Amazon” també es deixa sentir en els establiments del Gran Penedès

    PE 81 l Els comerços busquen noves maneres d’atraure clients i de fidelitzar-los i cada vegada més tendeixen a combinar les vendes online i offline

    La ferotge competència que suposa avui dia Internet per al comerç, sobretot per al del format més petit, però també per a les grans cadenes, obliga a aquest sector a reinventar-se.
    L’ombra d’Amazon i altres gegants és molt allargada, i l’impacte del comerç digital sobre els models clàssics de negoci i sobre les expectatives dels consumidors és cada cop més gran. Les barreres entre el món online i offline cada cop són més estretes i obliguen a les marques a estar en contacte permanent amb els usuaris a través de diferents canals i de diversos dispositius. Els consumidors poden accedir virtualment a qualsevol servei o producte a través del seu telèfon mòbil, rebre’l còmodament i de forma gairebé immediata i a un baix preu. Per aquest motiu, l’e-commerce s’ha quintuplicat en una dècada a Espanya. En concret, va passar de facturar 5.911 milions d’euros anuals l’any 2007 a 25.354 milions l’any 2016.

    En els darrers anys, molts negocis i empreses han hagut de tancar portes, com ara algunes llibreries, agències de viatges, i botigues de discs que feia temps que estaven obertes. També botigues especialitzades en diferents sectors com el de l’esport. Un exemple és l’Espai Running, una botiga situada al carrer Amàlia Soler de Vilafranca, que aquest mes tanca després de sis anys de trajectòria. Segons Eloi Martí “Internet té molts avantatges amb els quals no podem competir. A més, hi ha molta gent avui dia que ve a emprovar-se el que vol a les botigues i després les compra online”. Per aquest motiu apuntava que “els models de negoci han de canviar”. També des d’InterSport Olaria de Vilanova i la Geltrú, el gerent, Daniel Olivé, assegurava que “molta gent ve a la botiga amb la fotografia del que vol i s’ho emprova. No se n’amaguen”, el mateix que també opinava Montserrat Alemany, gerent de la botiga Calçats Gatell de Vilafranca del Penedès.

    L’e-commerce s’ha quintuplicat en una dècada a Espanya i ja factura més de 25.000 milions 


    El mes passat van causar força polèmica les declaracions de la consellera d’Economia i Hisenda de Castella i Lleó, Pilar del Olmo, que va proposar a la ministra d’Indústria, Comerç i Consum que els comerços comencin a cobrar a les persones que s’emproven roba a les botigues per evitar que després acabin comprant aquest producte a través d’internet. Aquesta pràctica és força habitual i es coneix com a showrooming.
    Segons una enquesta d’IBM els showroomers són consumidors que visiten les botigues per conèixer millor el producte i comparar preus. Tanmateix, la majora d’ells després compren online. Davant d’això, en algunes botigues com ara les d’esquí s’ha començat a cobrar un import per emprovar-se les botes. El motiu és que moltes es troben que després d’estar molta estona per provar la que més s’adiu al peu de cada persona, el client marxa amb la informació per comprar-la a internet.
    En el sector de la moda, l’impacte digital encara és petit. Només un 5,4% de les vendes a Espanya són online, cosa que suposa uns 2.000 milions d’euros.
    La botiga física segueix sent el canal preferit pels consumidors espanyols per fer les seves compres, ja que un 45% hi va, almenys, un cop a la setmana. Ara bé, el canal va perdent pes. Segons l’estudi Total Retail 2017 elaborat per PwC, augmenta del 19 al 27% el percentatge de consumidors espanyols que ja compren online, almenys, un cop a la setmana i del 48% al 58% els que ho fan, al menys, un cop al mes. Cada cop més s’acostuma a anar a les botigues físiques per buscar assessorament, per recollir les compres que ha fet online, o per viure experiències com ara demostracions, degustacions, o trobades.

    La botiga física segueix sent el canal preferit pels consumidors espanyols 


    Segons un informe de Nielsen, un 60% dels espanyols que consumeixen a la web la utilitzen per buscar i comprar productes abans de pagar per ells a les botigues físiques. També segons una enquesta realitzada per l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), la venda en línia ja no és un fenomen residual, però només entre la franja més jove de població, els menors de 34 anys, és l’opció majoritària. Així, entre la població més gran, però, encara està molt lluny de tenir el volum de vendes de la resta de botigues. De fet, segons l’anàlisi de l’OCU, el comerç de barri i proximitat no només resisteix, sinó que segueix sent el favorit dels consumidors, com passa per exemple en el cas de les sabateries.
    Les cadenes especialitzades continuen sent les predilectes per adquirir roba, grans electrodomèstics, ordinadors o smartphones i tauletes. De fet, en aquest últim producte, Internet arriba només al 25% de mercat.


    L’enquesta de l’OCU mostra que la visita a la botiga física segueix sent de forma molt clara el model favorit dels consumidors per realitzar les compres. De fet, tres de cada quatre persones enquestades tenen en compte la informació que els ofereix el comerciant abans de comprar roba, calçat o electrodomèstics, molt per davant de la informació proporcionada pel fabricant en els catàlegs i a les seves pròpies pàgines web, que sol ser la segona font preferida pels consumidors. A més, molts consumidors espanyols van primer a les botigues a la recerca d’informació, fins i tot en aquells casos en què la compra acaba realitzant-se a través de la xarxa: set de cada deu compradors en línia de roba o sabates visiten prèviament un comerç tradicional per informar-se i veure el producte.
    Davant d’aquest fet, la copresidenta de l’associació Centre Vila, Marta Vivas, explicava que “el que hem de fer els comerços és buscar el que ens diferencia i ens fa autèntics. No podem competir en preus, però sí en servei. Cal fer marca i campanyes de dinamització cada cop més atractives”. També cal sumar-se a campanyes d’èxit com el Black Friday que han suposat un creixement exponencial en les vendes als comerços prèvies a la campanya nadalenca.

    “Els comerços hem de buscar el que ens diferencia i ens fa autèntics”

    Marta Vivas


    El regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Vilafranca, Joan Manel Montfort, explicava que “la situació del comerç és complicada. La compra per Internet és una de les dues amenaces principals que tenim, conjuntament amb la fuga als centres comercials. L’unica forma de lluitar-hi és fent una ciutat atractiva i amable, on passin coses, es generin emocions, experiències, vivències, etc”. També cal fer-ho amb elements singulars, és a dir, que suposen un fet diferencial envers altres ciutats”.
    Tanmateix, Internet és també una oportunitat per a altres que utilitzen els serveis online per atraure els clients al seu establiment. Són els casos de grans establiments com Decathlon, Kiabi o altres botigues que tenen servei de recollida al mateix establiment.
    I és que la venda a través d’Internet s’ha transformat en un factor d’èxit per al comerç tradicional i en el futur de les activitats comercials. Segons dades de PIMEComerç, més de la meitat dels comerços de proximitat que utilitzen canals de venda online milloren els seus resultats i gairebé un de cada tres comerços (el 32,28%) ja fan venda online.
    Entre els comerciants de proximitat que utilitzen canals de venda digitals, el 44,44% va indicar que les xarxes socials eren el mitjà més utilitzat, seguit de les seves pròpies pàgines web (36,57%), un 6,48% utilitaven webs de tercers i el 2,31% app per a mòbils i tauletes.
    Les dades doncs, demostren que el comerç minorista, que suposa el 5,1% del PIB i genera el 10,4% d’ocupació a Espanya, s’ha d’adaptar als nous temps.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu