Igual que a la resta d’Espanya, el dièsel també perd embranzida al Gran Penedès

    PE 82 l Les matriculacions de vehicles dièsel han disminuït un 14% al conjunt penedesenc. El 63% de les vendes d’enguany han sigut de gasolina

    El Govern d’Espanya ha fet un anunci aquest mes que ha trastocat el sector de l’automòbil a tot el país. Ha planificat, en un document de treball, que a partir de 2040 es prohibirà la matriculació de vehicles que emetin CO2, és a dir, els de motor dièsel, gasolina, híbrids i gas. Tot i que el Govern ha anunciat recentment que “només és un pla de treball i que s’ha de debatre” es proposa prohibir que a partir de 2050 només puguin circular els turismes elèctrics 100% nets.
    Si a aquesta mesura se li suma la despopularització d’aquest combustible a causa del Dièselgate (l’escàndol de Volkswagen de programar els seus turismes perquè detectessin quan estaven en procés d’homologació per reduir les emissions contaminants i passar les proves), es tradueix en un descens en les matriculacions de vehicles dièsel en tot l’Estat.

    els vehicles de gasolina ja representen més de la meitat de les matriculacions


    Segons publicava 20minutos al seu portal web, la venda de vehicles dièsel ha caigut 20 punts des del 2016 i els vehicles de gasolina han passat de representar el 29,6% el 2012 al 55,5% a l’agost d’aquest any.
    El Gran Penedès ha estat un reflex també del mateix que ha passat al mercat del motor espanyol. Des del 2016 (un any després de la descoberta de l’escàndol del Dièselgate), les matriculacions de vehicles dièsel ha disminuït un 14% al Gran Penedès i en conseqüència, la gasolina ha augmentat un 10,3%. Actualment, els vehicles de gasolina representen el 63% i els dièsel, el 28,5%.
    Les concessionàries del territori han estat testimoni d’aquesta davallada en el dièsel. Per a Jordi Carbó, gerent d’Autocam, “el dièsel s’ha criminalitzat. Ara es venen més vehicles de benzina que abans, però sempre cal pensar quin ús es fa del vehicle per decidir quin tipus de combustible és el més adient”. D’altra banda, el cap de vendes de Jounou, Jordi Rabal, ha notat que “la gent busca alternatives al dièsel en vehicles més ecològics com els híbrids, i l’opció GLP que està agafant molta força”.


    Al Baix Penedès i el Garraf l’evolució del mercat del motor ha estat similar, el primer ha disminuït un 17,1% el dièsel i ha augmentat la gasolina un 12,9%. Pel que fa al Garraf, el gasoil ha baixat més del 18,8% i la gasolina ha augmentat més del 12,4%. L’Alt Penedès ha estat la comarca que ha seguit una tendència diferent. Tot i que en percentatge el dièsel ha disminuït, no ho ha fet en nombres absoluts. El 2016, els vehicles amb motor dièsel representaven el 49,2% de les matriculacions havent matriculat 903 vehicles, en canvi enguany ja s’han matriculat 1.059, el que suposa un 38,8% del total. A l’Alt Penedès, enguany, a tots els municipis s’han matriculat més cotxes gasolina que dièsel excepte a les Cabanyes. En aquest municipi s’hi han fet 637 matriculacions, un nombre molt elevat respecte a la resta de municipis i 442 han estat dièsel.
    L’alcalde de les Cabanyes, Agustí Vallverdú, ha volgut explicar que aquesta dada es deu al fet que al municipi fa uns anys es va aplicar la bonificació màxima als vehicles matriculats al poble que complissin amb la normativa d’emissions contaminants. Actualment, al municipi hi ha unes quatre empreses que es beneficien d’aquesta bonificació i matriculen els seus vehicles a la població. Quant a la nova normativa del Govern espanyol, l’alcalde opina que “no afectarà les matriculacions de vehicles al municipi perquè la necessitat d’adquirir un mitjà de transport sempre hi és. El que passarà és que canviarà el paradigma segons evolucioni el mercat i s’adquiriran uns cotxes o uns altres”.


    Els elèctrics, l’aposta de futur
    Així doncs, segons planifica el Govern espanyol, el mercat automobilístic hauria de moure’s cap als cotxes elèctrics. No obstant això, sembla que el Penedès es mostra tímid a l’hora d’adquirir aquest tipus de vehicles, ja que des de principis d’any tan sols s’han matriculat 31 cotxes 100% elèctrics, el que tampoc suposa un gran augment amb els anys anteriors, ja que l’any 2016 van ser 16. La tendència al Gran Penedès ha estat adquirir cotxes híbrids (que tampoc podran circular a partir del 2050). Aquests, en nombres absoluts, han passat de ser 244 a 529, és a dir a doblar el nombre de matriculacions.

    Al Penedès hi ha aproximadament 51 punts de recàrrega de vehicles elèctrics


    En aquest sentit, el gerent d’Autocam, Jordi Carbó, indicava que “els vehicles híbrids són una opció a tenir en compte, que contaminen menys i que estan tenint una bona progressió tant a nivell general com a les nostres comarques”.
    Per facilitar la transició cap als vehicles elèctrics, el Govern espanyol programa diverses mesures a curt termini. Una d’elles és obligar a totes les benzineres a instal·lar punts de recàrrega per a aquests vehicles. En la totalitat d’Espanya, actualment hi ha 5.359 punts de recàrrega elèctrica, segons el web Electromaps. El 2020 n’hi hauria d’haver 220.000 punts a tot el territori, segons es calcula. El Gran Penedès compta només amb 51 estacions elèctriques, de les quals n’hi ha 19 a l’Alt Penedès, 19 al Garraf i 13 al Baix Penedès.
    Per tenir un cotxe elèctric es recomana comptar amb un punt de recàrrega particular per la qual cosa l’ideal seria que el turisme es carregués durant la nit. Fins ara són poques les persones que compten amb aquest tipus de servei perquè no ha estat la tendència habitual dels darrers temps. Així doncs, les estacions actuals del Gran Penedès per recarregar cotxes elèctrics són insuficients.
    L’objectiu d’aquesta proposta és assegurar el compliment de l’Acord de París, accelerar la descarbonització de l’economia i implantar un model de desenvolupament perdurable que generi treball estable i de qualitat, segons els autors de la llei. L’objectiu final seria aconseguir la plena descarbonització l’any 2050 (tal com es mostra a la línia del temps de la pàgina 2) i facilitar les pautes econòmiques i reguladores que donin estabilitat i seguretat als inversos i altres agents econòmics.
    Segons l’Agència Europea de Medi Ambient, els mitjans de transport són els grans responsables de les emissions d’Òxids de Nitrogen a Espanya, i amb una elevada diferència entre la resta de sectors. Motiu pel qual el Govern vol aplicar aquesta estricta norma.

     


    La tecnologia permetrà que els motors dièsel siguin més nets

    Parlem amb el Secretari General del Gremi del Motor, Joan Blancafort, sobre com pot afectar el sector la nova normativa.

    Com valoreu des del gremi la proposta de llei del Govern sobre prohibir la venda de cotxes amb motor de combustió?
    Amb preocupació per l’alerta social que genera. Estem veient que el debat mediambiental està de moda i el gran pes de la contaminació en les ciutats es carrega sobre el nostre sector, quan hi ha altres fonts de generació d’emissions que no es posen en qüestió.
    El desenvolupament tecnològic dels vehicles permet que l’impacte en emissions es redueixi substancialment, els vehicles en comercialització són més nets i en un futur pròxim, encara ho seran més. És més eficient retirar les unitats més contaminants i obsoletes en circulació, que prohibir la venda de cotxes amb motor de combustió, sense tenir en compte la capacitat de progrés tecnològic del sector.

    Està preparat el mercat per a deixar de produir cotxes d’aquest tipus i passar-se a la comercialització de cotxes elèctrics? Quines conseqüències pot comportar?
    De forma immediata, el mercat no pot deixar de produir vehicles de combustió. La gran majoria de marques, si no totes, disposen d’unitats en comercialització o prototips de vehicles elèctrics. És una aposta de futur molt interessant i que es té en consideració, però en aquests moments encara resulta una opció minoritària de compra. El vehicle elèctric té cada vegada una gamma més àmplia i major autonomia. Estem cada vegada més a prop d’aquesta fita i el compromís dels concessionaris és total amb el vehicle elèctric.

    El transport de grans mercaderies és viable amb vehicles elèctrics?
    Pràcticament tots els vehicles de grans mercaderies, transport de viatgers o maquinària van equipats amb motor dièsel, per la seva eficiència, durada, pel baix consum i per la facilitat de trobar punts de subministrament de carburant arreu, entre altres raons.
    En l’actualitat, els motors dièsel compleixen els requisits exigits per la seva circulació i, a més, en el sector hi ha el convenciment que en el futur es poden assolir tecnològicament solucions per superar aquests reptes mediambientals que tant ens preocupen.
    En aquests moments, la viabilitat de transport de grans mercaderies amb el motor elèctric és qüestionable.

    Contaminen tant els motors de combustió per prendre aquesta mesura tan radical? Es podrien sofisticar els motors per reduir les emissions contaminants?
    La contaminació atmosfèrica en les ciutats, la qualitat de l’aire i la salut de les persones és un problema que mediàticament està tenint molt ressò. Es responsabilitza de les emissions contaminants i d’un nombre de morts prematures als vehicles. A causa d’aquestes dades s’ha adoptat amb radicalitat aquesta mesura.
    Tanmateix, al gremi no compartim aquest punt de vista, en el convenciment que les motoritzacions dels vehicles evolucionaran per a bé. Us proposem fer el següent exercici: estem l’any 2018 i resten 22 anys per l’any d’entrada en vigor de la prohibició anunciada pel Govern. Doncs si fem l’exercici d’anar al passat i recordar les tecnologies de fa 22 anys, és clar i manifest el salt qualitatiu. Per això, la nostra aposta està en la millora tecnològica, en la implantació de la normativa escaient per corregir aquesta externalitat negativa. Veurem en aquest temps quin carburant s’imposa o si acabarem veient fórmules híbrides de motorització.


     

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu