PE 84 l Els desnonaments causats per la llei d’arrendaments urbans també ha augmentat, doblant els causats per les hipoteques
Els preus dels lloguers no paren de pujar a tot el territori, globalment durant el 2018, el preu dels pisos de lloguer va pujar un 4,9%, segons les enquestes elaborades per Estadística per obtenir l’IPC.
A la Vegueria Penedès, el preu mitjà anual el 2017 va ser de 551,23 euros al mes, és a dir un 10,4% superior al preu de l’any anterior. Per comarques, a l’Alt Penedès el preu mitjà del lloguer va ser de 495,80 euros al mes el que suposa un increment del 9,4% respecte al 2016. Al Baix Penedès els preus van rondar els 462,62 euros al mes incrementant-se un 6,3% i al Garraf el preu mitjà es va situar en 711,50 euros suposant un 10% d’increment.
Si el preu mitjà del lloguer en el conjunt de Catalunya es va situar en 654,83 euros al mes, al Gran Penedès destaquen quatre municipis per tenir un cost superior.
El preu mitjà anual del lloguer a la vegueria penedès va ser de 551,23 euros l’any 2017
Sitges és el municipi més car per llogar un habitatge amb més de 955 euros al mes. Després hi ha Canyelles, Pacs del Penedès, Olesa de Bonesvalls i Sant Pere de Ribes.
No obstant això, la dada més significativa és que la majoria dels municipis del Gran Penedès ha augmentat els preus del lloguer respecte al 2016. Només tres dels municipis, dels quals disposem de dades, han disminuït la taxa dels lloguers: Banyeres del Penedès, Llorenç del Penedès i Bellvei. Tots tres coincideixen en ser municipis del Baix Penedès.
D’aquests tres, destaca Llorenç del Penedès per haver disminuït el seu preu gairebé un 19% respecte a l’any anterior.
Pel que fa a la resta, els municipis han registrat un fort increment de preus, en molts casos superior al 10%. De fet, segons la Secretaria d’Habitatge i Millora Urbana (a partir de les fiances de lloguer dipositades a l’INCASÒL) hi ha catorze municipis que han registrat un increment de preus del lloguer força accentuat, per sobre del 10%.
A sitges el preu mitjà del lloguer es va situar en 995 euros al mes
Aquest increment el lidera Pacs del Penedès registrant un 34,3% de variació del 2016 al 2017, el que es tradueix en un augment de gairebé 300 euros en només un any. Aquest rànquing dels municipis on més dràsticament van augmentar els preus el segueix la Granada amb un 29,7% d’increment (164 euros), Castellet i la Gornal amb un 21,3% d’increment (135 euros) i Font-rubí amb un 21,5€ (més de 112 euros). Casualment, els quatre municipis que més van augmentar els preus del lloguer respecte a l’any anterior van ser de l’Alt Penedès.
Aquest increment dels preus del lloguer no ha passat inadvertit i és que s’ha reflectit en l’augment del nombre de desnonaments causats per l’impagament de lloguers.
Segons les darreres dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), l’any 2017 va haver-hi al Gran Penedès 631 desnonaments en el total dels tres partits judicials que hi ha al territori (el Vendrell, Vilanova i Vilafranca). On més es van executar va ser a la capital del Garraf, al partit judicial de Vilanova i la Geltrú amb 295, després al Vendrell amb 226 mentre que a Vilafranca hi va haver 110.
El CGPJ també recull el motiu dels desnonaments i la majoria destaquen per haver estat causats per la llei d’arrendaments urbans, és a dir, els lloguers. Normalment, la majoria dels desnonaments que es produeixen a causa dels lloguers és per la impossibilitat de pagar les rendes.
En total, un 64,8% dels desnonaments va ser causat pels lloguers, un 31,4% per les hipoteques i el 3,8% restant es va deure a altres motius que no s’especifiquen.
A pacs del penedès els lloguers van apujar-se gairebé 300 euros al mes
Comparant els tres partits judicials, a Vilafranca i el Vendrell va ser on més diferència es va registrar entre les dues causes principals dels desnonaments. Tots dos partits judicials van coincidir en haver fet un 69% de llançaments arran dels lloguers i més d’un 30% arran de les hipoteques. Pel que fa a Vilanova la diferència va ser menys evident amb el 60% a favor dels lloguers i el 32,2% per les hipoteques. En nombres absoluts, a Vilafranca hi va haver 76 desnonaments pels lloguers i 34 per les hipoteques, a Vilanova 177 enfront 95 i al Vendrell 156 problemes amb el lloguer van acabar en desnonaments enfront els 69 causats per les hipoteques.
Més del 60% dels desnonaments van ser causats per problemes amb els lloguers
Respecte a l’any passat, observant el gràfic, es pot apreciar com els desnonaments han disminuït significativament, sobretot al partit judicial de Vilanova. No obstant això, també es pot veure com la diferència entre les dues causes principals entre els dos motius dels llançaments també s’ha evidenciat. De fet, el 2016 els desnonaments per lloguers no doblaven els desnonaments per hipoteques però un any més tard, el 2017, sí.
Més concretament, el 2016 els desnonaments a causa dels lloguers en cap cas arribaven al 60% mentre que un any després se sobrepassava aquesta xifra. Pel que fa a les hipoteques, causaven entre el 39% i el 42% de les execucions. És a dir, que la diferència entre els dos causants dels desnonaments no era tan acusada.
Neix el Sindicat de Llogaters del Penedès
Arran d’aquesta inflada de preus i l’augment dels desnonaments per impagament de lloguers, va sorgir fa unes setmanes el primer Sindicat de llogaters i llogateres de la Vegueria Penedès. L’objectiu d’aquesta agrupació sindical és la de defensar el dret a l’habitatge amb un lloguer “assequible, estable, segur i digne”.
A la seva pàgina web asseguren que “hi ha una llei que és il·legítima, injusta i que atempta contra els nostres drets i ens desprotegeix davant la propietat”, pel que han decidit “organitzar-se” per “forçar els API (portals immobiliaris professionals) i els propietaris” a negociar.
El sindicat atribueix la pujada de preus a l’augment del nombre de persones que busquen pis de lloguer i que fugen de la capital atès que, comparant els preus dels lloguers entre les dues zones, els preus de la Vegueria són molt més assequibles. Per tal d’ajudar a resoldre qualsevol qüestió relacionada amb el lloguer, un grup de veïns i veïnes de la Vegueria ha creat aquest sindicat. A través de l’organització i la mobilització volen donar resposta a les demandes creixents al voltant del lloguer mitjançant serveis d’assessorament. Volen apoderar els llogaters, a través de la informació sobre els seus drets i deures i sobre les condicions contractuals dels lloguers i tenir incidència en qüestions de caràcter més general com la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) o el desenvolupament de mesures legislatives pel control i la limitació dels preus del lloguer.
Una de les demandes més actives per la qual el sindicat pressionarà més les administracions per promoure un registre on s’indiquin els habitatges buits per així poder augmentar el parc públic de lloguer social.
El sindicat programa reunions cada quinze dies, des del passat 23 de gener, al local de l’associació de veïns i veïnes de la Girada a Vilafranca del Penedès (rambla de la Girada, 15-19). Les reunions són obertes a tothom que tingui dubtes o algun problema amb el seu lloguer per tal de rebre ajuda. El Sindicat pretén establir relació amb els ajuntaments per tal d’aconseguir solucions per a les persones que presentin els seus casos. També han habilitat un correu electrònic