L’empremta de les persones més riques d’Espanya al Gran Penedès

    PE 85 l La comarca no només viu del món vitivinícola, els homes més rics d’Espanya inverteixen el seu capital a diversos sectors econòmics del Penedès

    El diari El Mundo ha publicat recentment la darrera edició del seu informe anual Los 200 más ricos de España. El monogràfic ofereix una llista detallada de l’elit econòmica espanyola. A la llista hi apareixen les 200 persones més riques del país. L’home més poderós torna a ser el fundador d’Inditex, Amancio Ortega, que es destaca amb un patrimoni de 50.400 milions d’euros. Per darrere seu hi ha Rafael Del Pino que ha aconseguit amb l’empresa Ferrovial un patrimoni net de 7.650 milions d’euros. En tercer lloc amb 7.050 milions d’euros, hi ha el màxim accionista de Mercadona, el valencià Juan Roig Alfonso.
    En aquest llistat de les 200 famílies més riques d’Espanya, hi ha els següents empresaris vinculats, d’una forma o altra, al Gran Penedès:

    Catalunya és la comunitat autònoma amb més fortunes d’espanya

    Víctor Grífols Roura
    El president del grup empresarial Grífols és el novè empresari més ric d’Espanya i el segon de Catalunya. La seva empresa és l’única companyia catalana que cotitza a l’Ibex 35.
    Víctor Grífols, tal com publicava Penedès Econòmic del novembre del 2017, va entrar a formar part de l’accionariat de la firma Juvé i Camps. L’operació es va materialitzar el 27 d’octubre malgrat que no es fes públic l’import econòmic ni la participació accionarial a l’empresa cavista.
    Família Carulla Font
    És propietària d’Agrolimen i Gallina Blanca. Al Penedès tenen una de les fàbriques d’alimentació per mascotes, concretament a Santa Margarida i els Monjos. Coneguda als inicis com a Gallina Blanca Purina i actualment com Affinity Petcare, S.A.
    Demetrio Carceller Arce
    És president dels grups Damm i Disai. Al mateix temps és vicepresident de Sacyr i d’Ebro Foods. Demetrio Carceller s’ha incorporat recentment al consell d’administració de Freixenet. Això, entre altres motius, ha estat possible gràcies al vincle entre Carceller i Henkell, ja que l’empresa alemanya és la segona accionista de Damm amb el 25%.
    Família Roca
    La marca Roca és tot un referent mundial en productes de bany i ceràmica. La seu de l’empresa està situada a Gavà i va obrir una divisió de ceràmica a Santa Margarida i els Monjos, al polígon industrial Casa Nova, amb el nom Cerámicas del Foix. L’any 2013 la fàbrica penedesenca va tancar i acomiadar els, més de 100 treballadors per traslladar la producció a la planta de Belcaire (Castelló).
    Carmen i Liliana Godia
    Aquestes dues germanes són hereves de la fortuna de Francisco (Paco) Godia Sales, el qual va ser president d’Iberpistas, SA Cros, KIO i representant dels negocis de Banco Santander a Catalunya. A més, va ser el primer pilot espanyol en competir en un campionat de Fórmula 1.
    En l’actualitat són sòcies d’Abertis i Fersa. El 2014 van comprar l’empresa penedesenca de residències per a la tercera edat Novallar, la qual té dos centres situats a Cunit i a Mediona.
    Família Suqué Mateu
    És propietària del Grup Peralada. L’any 1979 el grup va comprar una bodega a Vilafranca, del Penedès, a l’avinguda de Barcelona, on des de llavors s’elaboren diversos caves.
    El Grup Peralada és també el propietari de la finca Mas Solers, situada a Sant Pere de Ribes. Aquest palau d’estil renaixentista del segle XIX, va ser l’antic Gran Casino de Barcelona durant 20 anys, des del 1978 que es va inaugurar fins que es va traslladar la seva activitat als baixos de l’Hotel Arts a Barcelona el juliol de 1999.
    Mauricio Botton Carasso
    El seu patrimoni prové de la venda de les seves accions a l’empresa Danone, fundada pel seu avi, Isaac Carasso. Durant 40 anys va ser el cap d’I+D fins que el 2015 es va vendre totes les accions i va fundar l’empresa d’olis La Gramanosa, situada a Avinyonet del Penedès, on té el centre d’operacions de la companyia. El seu objectiu era “fer el millor oli del món”. Actualment té 350 hectàrees d’oliveres -240 de les quals estan a Mont-roig i les 70 restants a Avinyonet- i produeix 250.000 litres d’oli a l’any. La seva aposta de futur és produir vi i cava de la màxima qualitat.
    Família Fradera Lloret
    Actualment no tenen interessos a la comarca però han estat una família arrelada al Penedès i al Garraf a través de les cimenteres. La història comença el 1901, quan la família Fradera creà l’empresa Cementos y Cales Freixas a Santa Margarida i els Monjos. Posteriorment, el 1903, van instal·ar l’empresa Cementos Butsems y Fradera a Vallcarca. El 2006, es van fusionar les dues empreses i van passar a denominar-se Cementos Uniland. El mateix any, l’empresa va ser comprada per Portland Valderrivas, filial de la constructora Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) per un import que ronda els 2.000ME.

    Família Carbó
    Pere Carbó Casañas va néixer el 1921 a Sant Martí Sarroca, al barri de la Torre. Amb 13 anys va marxar a Barcelona a fer d’aprenent en un colmado, que posteriorment va adquirir. El 1959 juntament amb Josep Botet i Jaume Prat va obrir el primer supermercat d’autoservei de Catalunya. Amb el nom de les inicials de cadascun van anomenar el supermercat Caprabo, obrint centenars de supermercats a tot el país. L’any 2007, els seus descendents van vendre la cadena al grup basc Eroski. Pere Carbó va ser distingit amb la creu de Sant Jordi per la normalització lingüística dels seus productes i l’etiquetatge en català.
    Josep Ferrer i Sala i Família
    La història de Freixenet neix el 1861 com una petita bodega familiar de la mà de Francesc Sala Ferrés. La gran expansió de Freixenet començà amb Josep Ferrer i Sala i la creació de l’icònic Carta Nevada. El 1974 es va crear l’altre producte, rècord de vendes, Cordon Negro, portant Freixenet a posicionar-se com l’empresa líder del sector del cava. Actualment l’empresa factura més de 500ME, el 80% de la producció es ven al mercat exterior i dona feina a gairebé 2.000 persones.
    Amb la mort, el 2016, de Carme i Pilar Ferrer Sala, germanes de Josep Ferrer, es va obrir la “caixa dels trons” entre l’accionariat de Freixenet, fet que va permetre que el grup Henkell prengués part del 50% de l’empresa, mantenint l’altre 50% Josep Ferrer i el seu nebot, Jose Luís Bonet.
    Miguel Torres Riera i família
    La història de bodegues Torres comença el 1870 quan els germans Jaume i Miguel Torres Vendrell van fundar la bodega. La segona generació, Joan Torres Casals impulsà els brandis. La tercera generació, Miguel Torres Carbó (pare del propietari actual) el 1939 va reconstruir la bodega, situada en aquell temps al carrer Comerç a Vilafranca que impulsà i feu créixer el negoci familiar. El 1962 s’incorporà a l’empresa Miguel Torres Riera, actual propietari del grup. En aquesta etapa consolidà l’empresa arribant a una facturació de gairebé 300ME, més de 1.300 treballadors i amb vendes a més de 150 països. En aquesta etapa també es construeix la bodega de Pacs del Penedès. La seva preocupació pel canvi climàtic i l’ecologia és reconeguda arreu del món gràcies al seu programa Torres&Earth.
    Ricardo Urgell Martí i família
    Fill de l’alta burgesia catalana va decidir instal·lar-se a Sitges, primer amb un negoci de lloguer de patins aquàtics, per després obrir el bar Tito’s l’any 1965 amb només 23 anys. Posteriorment, el 22 de juliol de 1967 inaugurà la primera discoteca de l’imperi Pachá, amb un gran èxit que va possibilitar l’obertura de la mítica discoteca Pachá Eivissa, l’any 1973, que el consagrà com el “rei de la nit”. Després vindrien més obertures a diversos llocs del món, consolidant les dues cireres com a icona mundial de la festa. El 2017, el grup Trilantic Capital Partners va comprar la major part de l’empresa per 350ME. Actualment, la família només manté la discoteca Pachá de Sitges.
    Família Gozález-Gordon
    Propietaris de les reconegudes bodegues González Byass amb seu a Jerez de la Frontera. El grup factura 250ME. La seva marca més coneguda és Tío Pepe, un dels logos més reconeguts del món publicitari. La història de les caves Vilarnau comença el 1949 a la finca Can Petit i les Planes de Vilarnau. El 1982 Vilarnau passà a l’òrbita de González Byass, inaugurant les noves instal·lacions l’octubre del 2005. La bodega, d’estil avantguardista té els interiors dissenyats per Antoni Miró.
    Família Vall Pla
    La família Vall Pla és propietària de l’empresa Harinera Vilafranquina, amb seu a Vilafranca del Penedès. Es considera l’empresa de farines més important del país. Una de les plantes més actives del grup s’instal·là a Santa Margarida i els Monjos. La seva facturació ronda els 300ME i la seva producció és d’uns 500M de tones. En total, té 8 plantes per tot Espanya i ven a més de 25 països del món.
    José García-Carrión Jordán
    Propietari del grup García-Carrión, el grup bodeguer més gran en volum de vendes arribant als 1.000ME. El 1997 va adquirir a la família Rato les bodegues Jaume Serra, situades a Vilanova i la Geltrú. García-Carrión s’ha convertit en el rei del cava low cost, venent per menys de dos euros caves sota la marca Cabré&Sabaté.

     
    Llista completa

     

    Ja és a la venda el número 140

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu