El visitant enoturista és majoritàriament home, de 49 anys i amb estudis superiors

    PE 88 l Un informe ha determinat per primera vegada com és el perfil de les persones que visiten els cellers de les diferents DOs de Catalunya

    Per primera vegada s’ha creat un perfil dels visitants enoturistes que arriben als cellers de les diferents denominacions d’origen de Catalunya. L’Agència de Turisme de Catalunya va encarregar a Aka Research realitzar aquest estudi i aquest mes ha presentat els seus resultats al CIC Fassina de Sant Sadurní.
    De l’informe se n’extreu que el perfil bàsic del visitant enoturista és el d’un home (56%), d’uns 49 anys de mitjana, amb estudis superiors (74%) o universitaris (47%) i que està en situació laboral activa (80%). Viatja principalment amb amics (32%), tot i que també destaquen els viatges en parella (29%), i un 65% ho fa en grups organitzats. A més, és repetidor, ja que el 31% ja ha visitat un celler a Catalunya anteriorment.
    Aquest és el perfil principal dels visitants però també es poden destacar curiositats com que entre els visitants, l’edat mitjana dels catalans és inferior a la resta, ja que tenen entre 31 i 40 anys.

    El perfil dels visitants
    Aquest és el primer estudi que s’ha realitzat sobre enoturisme, i el que permet, entre altres coses, és facilitar una eina de coneixença als treballadors dels cellers per poder crear estratègies específiques per als seus visitants.
    El lloc d’origen dels visitants és ben divers. El 41% dels enquestats provenia d’algun país europeu, mentre que el 38% eren catalans, el 14% estatunidencs i el 8% restant d’altres llocs del món.
    Pel que fa a la distribució dels visitants europeus és interessant veure que els països que més visitants va aportar van ser els nòrdics, Bèlgica i França.
    El motiu que incita als visitants a traslladar-se als cellers de les denominacions d’origen de Catalunya és trobar experiències de “descoberta” i el preu no és un factor determinant. Les principals motivacions per visitar un celler són “el vi i el seu món”, “és una activitat entretinguda”, i “és una activitat cultural per aprendre coses”.

    L’edat mitjana dels visitants enoturistes és de 49 anys però els turistes catalans tenen entre 31 i 40 anys


    La majoria escullen el celler o bé per recomanació d’amics (48%) o bé perquè els han ofert a través d’alguna agència de viatge o hotel (40%). El 50% dels turistes consulta el web del celler per trobar la ubicació, per informar-se de les activitats o bé per realitzar una reserva.
    L’estudi també detalla el perfil més específic dels turistes segons la seva procedència: Catalunya, Europa, Estats Units i la resta del món.
    Dels catalans conclou que són més joves que la resta dels turistes i predominen, amb un percentatge major, els homes. D’altra banda, hi ha un percentatge menor de persones amb estudis universitaris però hi ha un alt percentatge de treballadors assalariats.
    La majoria de visitants catalans es presenta als cellers de vins i caves en grup i ho fan acompanyats d’amics del seu entorn personal. És interessant destacar que la xarxa social que més impacte té entre els catalans és Facebook.

    Els visitants dels cellers van valorar amb un 8,9 sobre 10 la seva experiència al celler i el 79% va admetre que l’activitat va superar les seves expectatives


    Pel que fa als visitants europeus, són els que fan pujar el percentatge d’edat i la majoria tenen estudis universitaris. L’estudi destaca que els europeus solen organitzar el seu viatge per compte propi, al contrari dels turistes americans que ho fan en grup, amb la parella o conjuntament.
    Dels turistes americans també s’explica que solen planificar el seu viatge amb antelació. Al contrari que els catalans, les xarxes socials on més actius són els turistes d’Estats Units són Instagram i Twitter al mateix nivell.
    Els visitants d’altres parts del món acostumen a viatjar amb la parella i la majoria en grups organitzats.


    Ampliar imatge

    L’experiència al celler
    La despesa mitjana dels visitants se situa entorn dels 20 euros en activitats del celler. Detalladament, es descobreix que els estatunidencs es gasten uns 25 euros de mitjana, els europeus 22 i els catalans 16. D’altra banda, la despesa que es fa comprant productes del celler se situa en els 25 euros de mitjana. Els europeus i els estatunidencs coincideixen en gastar-se uns 31 euros, mentre que els catalans se’n deixen 17. Així doncs, s’observa com els catalans realitzen una despesa menor en productes del celler en contraposició a la resta de visitants.
    Les visites als cellers són satisfactòries en general. Els visitants van donar un 8,9 de valoració mitjana (sobre 10) i el 79% va admetre que l’activitat va superar les seves expectatives.
    Pot ser útil conèixer que la meitat dels visitants va dormir a Barcelona i un terç a una població propera al celler, mentre que gairebé tots els visitants catalans es van allotjar a casa seva. Els catalans, a més, es van desplaçar en els seus propis cotxes mentre que el 30% dels americans va fer servir cotxes de lloguer.

    L’estudi recomana oferir activitats addicionals a les visites i eines de fidelització per als visitants catalans i treballar amb les agències de viatges i oferir packs amb visites a monuments d’interès per als visitants estrangers

    Oportunitats de treball per als cellers
    Un dels objectius d’aquest estudi és conèixer millor el perfil dels visitants enoturístics per tal de veure quines són les oportunitats que tenen els cellers i millorar les eines de captació i fidelització dels visitants.
    L’estudi diferencia entre els visitants catalans, els visitants europeus i els estatunidencs.
    Pel que fa als catalans, explica que com la majoria dels turistes ja ha visitat anteriorment un celler és interessant que s’ofereixin activitats addicionals, que en aquests moments tot just emergeixen, com experiències enogastronòmiques, activitats entre vinyes, etc. També recomanen premiar la fidelització dels seus visitants, ja que si ja els han visitat, poden oferir vals de descompte perquè continuïn anant a les seves instal·lacions. Tanmateix, com el boca-orella és el principal canal de coneixement entre els visitants catalans, també seria interessant premiar els prescriptors de les seves bodegues.
    Pel que fa als turistes estrangers, es recomana treballar conjuntament amb les agències de viatges, ja que és el partner més directe que hi ha entre el visitant i el celler. També es recomana crear packs de tasts amb visites a monuments culturals d’interès, perquè les visites als cellers per part dels turistes estrangers formen part de sortides on volen fer altres activitats, principalment culturals.

    Ja és a la venda el número 145


     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu