PE92 l Entre les novetats d’enguany es troben la creació de l’Espai Enogastronòmic, que s’ubicarà al museu Can Papiol o el canvi d’ubicació de l’Espai Viu Comerç
La Fira de Novembre, que se celebrarà els dies 8,9 i 10, tindrà enguany diverses novetats. Enguany s’ha hagut d’ampliar l’espai per acollir els 183 expositors que en formaran part, el 59% dels quals són locals.
Entre els canvis que s’han introduït es troben l’espai de la plaça de la Vila dedicat al clúster de desenvolupament econòmic, on enguany es donarà especial importància al comerç de la ciutat. L’Espai Viu Comerç s’ubicarà enguany al carrer de Francesc Macià, davant del Mercat del Centre, on els comerços associats faran ofertes especials, tallers, exhibicions i música. També hi haurà 65 establiments que oferiran promocions especials, tastos, música, tallers infantils i sortejaran una panera.
La fira és l’esdeveniment econòmic més important de la ciutat i de la comarca
Una altra de les novetats serà l’Espai Enogastronòmic, que s’ubicarà al Museu Romàntic Can Papiol per oferir tastos, maridatges i tallers. El nou espai tindrà estands de cellers i gastronomia, amb la participació de Temps de Vi i del Gremi d’Hostaleria, que presentarà la ruta gastronòmica DesTapa Vilanova!, que convida a conèixer els principals punts d’interès turístic de la ciutat.
Altres espais de la fira seran l’Espai Família, amb activitats per a infants, zones d’alletament i aparcament de cotxets; l’Espai Entitats, el mercat juvenil per a les escoles que recullen fons per viatges o activitats solidàries, i el Saló del Carnaval, a la plaça de la Vila, amb activitats, jornades i exposicions.
La fira tindrà dos objectius: mostrar els diferents sectors de la nostra economia i “ser un esdeveniment de ciutat on tothom hi pugui participar”, segons va indicar el regidor de Promoció Econòmica, Projecció de la Ciutat i Patrimoni Cultura, Jordi Medina, durant la presentació del cartell, realitzada el 22 d’octubre.
La inauguració anirà a càrrec de la consellera d’agricultura, Teresa Jordà
De fet, la Fira esdevindrà el punt de partida per al nou model d’aquest certamen de cara a futures edicions, que està ultimant el consell assessor, integrat per agents econòmics i socials de la ciutat i del territori. La idea és que el model que es treballi es vagi implantant a partir de l’edició de l’any vinent, coincidint amb el 30 aniversari de la recuperació del certamen.
Tal i com van explicar Medina, un dels punts del Pla de Mandat del govern és el projecte de reformulació d’aquest model que “ha d’anar en sintonia amb les tendències i les necessitats de l’economia de nostre entorn i ciutat”.
La plaça de la vila serà una fotografia de l’economia de la ciutat en tots els àmbits
El propi Consell Assessor de la Fira ja aposta perquè la fira sigui “un reflex, una radiografia de l’activitat econòmica de la ciutat”. Així doncs, continuant amb la tònica de l’edició anterior en que es va donar protagonisme al Clúster del Desenvolupament Econòmic a la plaça de la Vila, enguany aquesta plaça serà “una fotografia actual de la nostra economia en tots els seus àmbits”. Així, s’estructurarà en diferents sectors. D’una banda, el sector primari, amb un major protagonisme dels mercats municipals, Celler de Viticultors i Confraria de Pescadors; el segon sector amb el Departament d’Empresa de l’Ajuntament i el projecte de reempresa de Node Garraf i el Col·legi d’Enginyers; el tercer amb el turisme, el comerç i la restauració i, finalment, el sector de la Innovació i la formació amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), l’Institut Municipal d’Educació i Treball (IMET), Escola de Formació Aeronàutica de Vilanova i la Geltrú (EFAV) i Neàpolis.
Per aquest motiu, el cartell d’enguany reflecteix els quatre àmbits estratègics que conformen aquests quatre sectors, a més del Saló del Carnaval, que també s’hi ha vist representat.
La inauguració de la fira, que s’obrirà el divendres 8 al migdia, anirà a càrrec de la Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà.
Una fira amb un impacte econòmic de més de 9ME
Un impacte econòmic total de més de 9 milions d’euros, segons el darrer estudi realitzat l’any 2017 per l’empresa The Whatsons, que també indicava que suposa 87,9 llocs de treball equivalents a temps complert. Pel que fa a l’impacte sobre sobre la ciutat, és de 6,2 milions d’euros, i de 56,1 llocs de treball equivalents a temps complert. Un 83,1 dels assisents a la fira són de Vilanova i la Geltrú i un 16,9% de la resta del Garraf. Pel que fa a la valoració global dels assitents, és d’un 7,8.
Olga Arnau, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú
“Hem centrat la promoció de la ciutat a la plaça de la Vila, on hi seran presents tots els sectors”
Quines seran les novetats de la Fira de Novembre?
La fira s’ha d’anar sempre posant al dia. Nosaltres hem centrat la promoció de la ciutat a la plaça de la Vila, on hem disposat tots els sectors representants en carpes de diferents colors. Després està l’espai comercial, en el qual hi tenim 183 estands representats, dels quals un 56,8% són negocis, emprenedors, indústria i empreses establertes a la ciutat. Pel que fa a la zona enogastronòmica, que abans estava a la zona de la Geltrú, el que fem és apropar-la al centre, al Museu Romàntic Can Papiol. Així es podrà fer tota l’anella de l’espai firal. A més, recuperem l’espai de Carnaval, que és una bona manera de promocionar una de les nostres festivitats més participades i conegudes arreu.
L’espai enogastronòmic es traslladarà de la Geltru al museu Can Papiol
També estreneu espai familiar al parc de la Mediterrània.
Sí, volem potenciar-lo perquè els infants puguin tenir la seva manera de gaudir la fira. Allà hi haurà activitats i una zona d’esbarjo, un circuit per a infants, una carpa de 25m2 amb jocs, una zona d’alletament per a nadons i d’aparcament de cotxets.
La Fira de Novembre és la més gran a cel obert de la vegueria.
Sí, és la més gran de Vilanova i la Geltrú i de la Vegueria Penedès, per això sempre diem que som el centre comercial del Penedès, tant de comerç establert com de les fires que es fan a l’aire lliure. Això no treu que s’hagi de reformular, perquè sempre s’ha de fer un gir més per estar al dia de les necessitats reals que tenim. Aquest any tornarem a demanar un estudi de l’impacte econòmic de la fira, perquè ens dóna informació també de la puntuació i les ràtios del que té més interès o menys i ens dóna la idea de cap a on volem anar. També dels motius que han portat els visitants a la fira i un control de la seva procedència.
Serà la base dels canvis que us plantegeu de cara a l’any vinent, coincidint amb els 30 anys de la recuperació del certamen?
Exactament. No pots començar a pensar en canvis si no tens totes les dades amb les quals actuar. A nivell de treball, el primer pas ja va ser crear el cluster de desenvolupament econòmic de la ciutat. També el fet de centralitzar a la plaça de la Vila tots els sectors i els àmbits que poden actuar a Vilanova. Ara bé, els nous estudis d’impacte ens han d’indicar si és en la direcció que hem d’anar o no.
Enguany hi ha més expositors que l’any passat. Hi ha més interès o un repunt de l’activitat econòmica de la ciutat?
Estem al màxim d’ocupació de l’espai firal. Crec que es deu al fet que si vas actualitzant la fira, l’interès es manté i puja. Cada any ja t’encarreguen espais per l’any següent. Per això sempre reivindiquem que la capital econòmica de la Vegueria Penedès estigui a Vilanova i la Geltrú, no només pel comerç, sinó per la indústria i tot el que s’hi pot arribar a abarcar.
La majoria de visitants de la fira són del Garraf. Com voleu atraure’n més d’altres indrets de la Vegueria o d’altres zones?
El principal és que la fira sigui participativa a Vilanova, però també donar-se a conèixer a tota la resta. Per això la C-15 va ajudar molt a incrementar el nombre de visitants. Hi ha molta mobilitat entre les quatre comarques. Això, a nivell econòmic i de promoció de la ciutat es nota, però també a nivell cultural. La relació que hi ha entre les diferents ciutats de la Vegueria Penedès, pel fet d’estar dins d’aquest territori més ampli, fa que sembli que les distàncies se’ns hagin escurçat.
El Pla d’acció municipal inclou 150 punts que inclouran totes les accions que es volen impulsar
Fa uns dies es va presentar el Pla d’Actuació Municipal (PAM) 2019-2023 que inclou les prioritats del mandat. Quines són les més destacades?
El vam fer públic el 29 d’octubre, però també hem obert un període d’exposició pública perquè tothom el pugui consultar i sàpiguen com teixirem la ruta pels propers quatre anys. Té uns 150 punts que s’estructuren en cinc eixos, que inclouen totes les accions. És una seqüència d’accions per assolir l’objectiu principal, que és millorar la qualitat de vida, que les accions siguin molt concretes i molt adequades a les necessitats reals.