PE94 l El 60% de la producció d’aquesta au, típica del Penedès, es compra i es consumeix durant l’època nadalenca i per Festa Major de Vilafranca
El Gall del Penedès és un producte únic i de qualitat; això ho saben els seus criadors, però és un missatge que no acaba de quallar en la població. Els elaboradors d’aquest producte volen desestacionalitzar el consum del gall i donar-lo a conèixer a tots aquells consumidors potencials.
De les 20.000 peces de Gall que es van produir l’any passat, el 60% es va consumir en l’època nadalenca i pels volts de la Festa Major de Vilafranca.
Segons el president del Consell Regulador de la IGP del Gall del Penedès, Enric Ferré, “la gent té por a consumir i cuinar el gall” i afegeix que “té una de les millors carns d’Europa”, però que això és un fet que “molt poca gent coneix”.
L’any 2016, el Gall del Penedès va aconseguir distingir-se amb el segell d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP), però això no és suficient per fer-se veure, ja que tal com manifesta la regidora de Promoció Turística de Vilafranca, Dolors Rius, “comunicar és molt difícil i la gent ha de saber què representa la IGP del Gall del Penedès i quines garanties té”.
Per aquest motiu, el mes de maig, la IGP del Gall del Penedès i la Fundació Alícia van signar un conveni per crear un pla estratègic i aconseguir un millor posicionament del producte al mercat.
El gall del penedès té una de les millors carns d’europa
La Fundació Alícia -un prestigiós centre especialitzat en la recerca en l’àmbit de la gastronomia, impulsat pel xef Ferran Adrià i el cardiòleg Valentí Fuster- ha fet un treball de camp amb un equip d’antropòlegs, experts en cultura de l’alimentació i nutricionistes per estudiar el lligam del Gall del Penedès amb el territori i veure el seu potencial.
Fa uns dies, el director de la fundació, Toni Massanés, va presentar al Consell Comarcal de l’Alt Penedès els resultats d’aquesta recerca.
El document estableix que el Gall del Penedès s’ha de reconèixer com una aposta de consum saludable, responsable i de qualitat. Per aconseguir-ho estableix quatre àmbits d’acció que giren al voltant de vendre el producte com una menja sostenible i saludable, amb una identitat lligada al Penedès i amb un procés de cria respectuosa per l’animal.
Només hi ha 5 elaboradors que crien gall del penedès amb igp
El primer dels àmbits és la sostenibilitat. La societat ha de saber que el Gall del Penedès és un producte sostenible, ja que té en compte el medi ambient en la fase de producció. Les aus es crien a l’aire lliure i s’aprofiten dels recursos que genera el territori, concretament del sector vitivinícola i és que un 5% de la seva alimentació consisteix en granet de raïm. Un dels criadors de Gall del Penedès amb IGP, Rafel Ramon, assegurava que “no fem res més que seguir el mètode de cria dels nostres avis, respectant la vida del gall i del medi ambient”.
Els segon dels àmbits és la identitat. La tasca dels criadors i el producte que es deriva de la seva activitat s’ha d’associar al territori.
En tercer lloc, la Fundació Alícia parla del benestar animal. Freqüentment el consum de carn és posat en qüestió per alguns sectors de la població, els quals defensen els drets dels éssers vius i qüestionen algunes pràctiques de la indústria càrnica. L’estratègia del Gall del Penedès ha de ser ressaltar la vida digna de l’animal: viuen a l’aire lliure gairebé tota la seva vida, tenen una criança mínima de 98 dies i els seus criadors els cuiden fins a l’últim moment, fins i tot pel que fa al transport.
El quart àmbit és la salut, i és que la carn del gall és rica en proteïna i molt baixa en greixos, motiu pel qual ha d’associar-se a la tendència healthy.
A partir d’aquests quatre àmbits d’acció, la Fundació Alícia fa una proposta estratègica al voltant de les fortaleses i oportunitats que han analitzat, per tal de definir una tàctica de venda i comunicació més específica.
D’una banda, detallen que cal segmentar el mercat perquè l’oferta és limitada, només hi ha 5 criadors de Gall del Penedès. Es proposa arribar al públic que prioritza la traçabilitat i el producte local, així com els clients que valoren el benestar de l’animal, els flexiterians, els que busquen menjar sa o els turistes amants de les gastronomies locals.
RV Penedès vol oferir un servei al visitant que permeti visitar els pobles i els seus atractius turístics
La Fundació també proposa fer altres productes a partir del gall. Tot i que consideren que l’especejament no ha de ser la manera prioritària de vendre aquesta au, la valoren com una realitat. Hi ha persones que demanen certes parts del gall, així que la Fundació Alícia proposa crear subproductes del gall. Massanés va avançar que ja hi ha interès per part de la Fundació Mas Albornà per tal de realitzar algun projecte d’innovació de producte vinculat al Gall del Penedès. Aquesta consideren que “és una línia estratègica prioritària”.
Fomentar activitats alternatives és un altre dels suggeriments dels experts. Es proposa obrir les explotacions i fer visites guiades i crear un espai d’interpretació del Gall del Penedès; que funcioni com un espai polivalent, museïtzat, amb aules, espai de demostració culinària i tast.
Tanmateix cal treballar en l’educació i el turisme, per tal de ressaltar el sentiment de pertinença del gall al territori. A les escoles es pot treballar visitant les explotacions, amb projectes a l’aula, amb xerrades o tallers. Pel que fa al turisme, es tracta d’encaixar la presència del gall dins de sectors estratègics del turisme del Penedès. La Fundació Alícia proposa el vi i el préssec d’Ordal com a associats del gall, per tal de crear maridatges i tenir presència durant la campanya de la temporada del préssec i el Vijazz.
La Fira del Gall de Vilafranca, el major expositor
La Fira del Gall de Vilafranca s’ha erigit com el moment més esperat pels criadors, ja que és l’època en què més peces se’n vénen. Els dies 21 i 22 va tenir lloc la 355a edició i, com és habitual, va ser un èxit consolidant els més de 40.000 visitants i esgotant totes les peces disponibles de Gall del Penedès.
Enguany es van posar a la venda 1.000 peces de Gall del Penedès. D’aquestes, unes 600 es van vendre vives per un preu de 40 euros. D’altra banda, per tal de facilitar el procés de cuina, també es venien els galls desplomats i tallats, amb preus més elevats.
La fira ja ha començat a implementar alguna de les propostes de la Fundació Alícia per tal que el producte es conegui més i la gent s’animi a consumir-lo i preparar-lo. Per exemple, enguany s’han fet tallers de cuina amb personatges allunyats del món culinari, per tal de demostrar que qualsevol persona pot cuinar aquestes aus.