Les vendes de plaques solars a la Vegueria Penedès es disparen en els darrers dos anys

     

    PE95 l L’eliminació dels càrrecs a l’autoconsum i la simplificació dels tràmits administratius i dels requisits tècnics són alguns dels principals motius

    Les vendes de plaques solars s’han multiplicat, especialment arran de l’entrada en vigor del nou decret llei que estimula l’autoconsum elèctric, aprovat el 6 d’abril de l’any passat, arran de la publicació al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) del Reial Decret 244/2019, que desplegava el Real Decret Llei 15/2018 de l’octubre del 2019 en matèria d’autoconsum.
    Els trets principals d’aquesta normativa són l’eliminació dels càrrecs a l’autoconsum (l’anomenat “impost al sol”), la simplificació de tràmits administratius i dels requisits tècnics (eliminació de comptadors, i simplificació del tràmit amb injecció zero).

    La nova llei també regula l’autoconsum compartit, i en permet fer no només en un sol edifici, sinó també en edificis propers connectats a la línia de baixa tensió d’un mateix transformador, o d’una línia de baixa tensió i que estiguin a menys de 500 m. A més, permet la valorització dels excedents a través de la compensació simplificada de la part variable de la factura, sigui mensual.
    Una de les energies renovables que més creixement està tenint és la fotovoltaica. Les empreses instal·ladores de plaques solars estan molt sol·licitades. Les administracions, les promouen i els particulars i les comunitats de veïns s’hi estan interessant.
    Per tot plegat, els instal·ladors i empreses dedicades a la instal·lació de plaques solars veuen com es multiplica la feina. Marc Carbó, CEO de Fototèrmic Energies Renovables, empresa ubicada a Castellet i la Gornal, explicava que “el 90% de la nostra feina actual és realitzar instal·lacions de plaques solars”. La majoria dels seus clients són particulars, tot i que també tenen PIMES i indústries més grans. De cara a aquest any també prevuen fer instal·lacions a comunitats de veïns.

    La inversió mitjana per instal·lar plaques solars es troba entre els 7.000 i els 8.000 euros


    El CEO de Fototèrmic indicava que “cada cop hi ha més concienciació mediambiental. Alguns clients comencen posant-se plaques solars, després calderes de pèl·let, bombes de calor o calefaccions tèrmiques. Sembla que les renovables estan de moda. Hi ha una mena de new age ecologista, però és una moda que al planeta li va molt bé”, assegurava.
    La inversió mitjana es troba entre els 7.000 i els 8.000 euros, segons el nombre de plaques que s’instal·lin. Pel que fa a l’amortizació del cost, se situa a l’entorn dels dotze anys en un habitatge i entre 5 o 8 anys en una indústria. Són inversions que, d’entrada, semblen cares, però que “surten molt a compte”. Com a exemple, Carbó apuntava que “alguns clients m’han comentat que, en comptes de fer un creuer durant les vacances, havien decidit posar-se plaques solars ja que a la llarga, les aprofites més que un viatge”.
    També realitzen estudis i auditories energètiques a la carta, on proposen mesures d’eficiència amb l’objectiu d’assolir veritables estalvis d’energia, tant a habitatges com a empreses.

     


    Una altra opció que tenen els usuaris és associar-se a una cooperativa, com Som Energia, que comercialitza energia 100% renovable a tots els seus associats, acutalment 60.000 a nivell nacional. A través del projecte EOS SOLAR, es compra conjuntament equipaments fotovoltaics d’autoconsum. El projecte, actualment disposa de 170 socis de les comarques del Garraf, l’Alt Penedès i el Baix Llobregat. Ara volen generar un segon projecte similar i fer una passa més: convertir-se en un grup de pressió i promoció de l’energia fotovoltaica i/o renovable a la comarca i pressionar les administracions perquè compleixin els seus compromisos com, per exemple, fer complir el Pacte d’alcaldes pel clima i l’energia, signat per 19 consistoris de la comarca.

     


    Des de Som Energia, Jordi Oyonarte apuntava que “des de finals del 2018, quan es va clarificar el marc legal de les instal·lacions d’autoconsum, hi ha un increment exponencial de l’interès, que atribuïm a tres motius: L’elevat cost de la energia elèctrica, així com el tracte poc transparent i abusiu de les grans comercialitzadores, la reducció del cost de les plaques i l’eliminació de barreres com l’impost al sol anunciat, i la conciència social per lluitar contra el canvi climàtic i reduir emissions de CO2”. Pel que fa al perfil dels clients, inicialment són “particulars implicats en aquesta consciència social, que aporten el seu contracte particular i negocis relacionats. També cada cop més empreses que busquen destacar-se i diferenciar-se per una consciència ecològica (ISO 14001 o altres segells i certificats “verds)”.

     

    Les renovables tenen diverses bonificacions a les taxes municipals 


    Però quant es pot estalviar en la factura de la llum si es disposa de plaques solars? Jordi Oyonarte apuntava que “fins ara no és possible, o força complicat, vendre els excedents a la xarxa. Per tant, fent-ne un ús molt eficient, calculem que es pot reduir fins al 30% el consum extern. Però això es tradueix en una reducció de la factura menor (10-20 %), a causa dels costos fixos de potencia i impostos varis”. Tanmateix, ja s’està posant en marxa la sistemàtica de compensació d’excedents, fet que implica que “el retorn de la inversió s’escurça i l’eficiència de la instal·lació pot reduir la factura més del 50%. Calculem retorns entre 4-6 anys”, assegurava.
    Bonificacions a les renovables
    La majoria de municipis del Gran Penedès ofereixen bonificacions a les taxes municipals per a la instal·lació d’energies renovables. En el cas de Vilafranca del Penedès, per exemple, l’any passat es va impulsar una campanya de descomptes en la factura de l’IBI. Segons explicava el regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, “té dret a una bonificació del 50% de la quota qui s’hagi instal·lat sistemes per a l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol, sense estar obligats a això per la normativa vigent. També es bonfiiquen el 95% de les obres d’instal·lació a través de l’impost de construccions”.

     

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu