L’enigmàtic desenllaç del Brexit manté els empresaris del territori a l’expectativa

     

    PE96 l Si el Regne Unit surt de la Unió Europea sense acord comercial, podrien originar-se greus conseqüències a l’economia penedesenca

    El passat dia 31 de gener, el Regne Unit va fer efectiva la seva sortida de la Unió Europea. Aquest fet fa temps que provoca incertesa i fins i tot por perquè pot alterar profundament l’escenari polític i econòmic de la Unió Europea. Tot i això, fins a finals d’any pràcticament ningú percebrà cap canvi. El Regne Unit continuarà complint les regulacions de la Unió Europea i contribuint al pressupost comunitari durant els propers deu mesos. Això es deu al període de transició que s’ha establert que s’acabi el 31 de desembre del 2021. Fins que arribi aquesta data, el Regne Unit haurà de pactar amb la Unió Europea la seva nova relació.

     

    Un brexit sense acord comercial tindria un impacte de fins a 2.000 milions d’euros per a l’economia catalana


    El mercat del país anglosaxó és molt important per a l’economia catalana. L’any passat, les exportacions al Regne Unit van sumar un total de 4.318,1 milions d’euros, una xifra que suposa un increment de més del 10% respecte al 2018. En total, s’exporten una cinquantena de productes diferents. El sector més actiu al Regne Unit és el de vehicles que del total d’exportacions catalanes representa el 34,5%. Després hi ha els aparells i materials elèctrics (7,7%) i els combustibles (6,2%).
    Així doncs, és comprensible que els empresaris estiguin neguitosos per saber el desenllaç d’aquest procés. Els experts preveuen que hi pugui haver dos tipus de sortides, anomenades com soft Brexit o hard Brexit.
    El primer tipus de Brexit seria el menys perjudicial per a les empreses que comercialitzen en aquest país, ja que les normes de circulació i comerç seguirien un patró similar a l’actual.
    En canvi, si el que finalment s’acaba executant és un hard Brexit, sense acord comercial, podria tenir situacions negatives per a l’economia catalana. Segons càlculs d’Acció, l’agència per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, en cas de no arribar a un acord, l’impacte sobre l’economia catalana oscil·laria entre els 1.200 i 2.000 milions d’euros acumulats en cinc anys.

     

    L’any passat les exportacions de tot Catalunya al Regne Unit van sumar 4.318,1 Meur (+10% respecte del 2018)


    Àrees amb més probabilitats d’impacte
    Les àrees més exposades a patir canvis amb el Brexit són diverses. D’una banda, hi ha les duanes, que podrien implicar la sol·licitud de nous tràmits duaners, controls sanitaris i fitosanitaris, aplicacions d’aranzels, contingències i restriccions. En la logística també hi podria haver canvis, ja que es podrien requerir noves llicències per part dels transportistes, increment de costos a causa de les duanes i retards a les entregues a conseqüència dels controls d’inspecció fronterers. A més, el Brexit podria implicar canvis en el marc regulador, en el marc legal i en el marc financer del Regne Unit. També podria implicar alteracions laborals per contractar treballadors britànics a Catalunya i catalans al Regne Unit.
    Sensació d’incertesa entre els elaboradors de vi i cava
    Segons les dades de l’Associació del Sector del Vi i Begudes Espirituoses, gairebé tot el vi que es beu al Regne Unit és importat. Només un 1% del vi consumit és produït al país anglosaxó. A més, el 55% de la població adulta consumeix vi, el que equival a 28 milions de persones.
    És clar que el Regne Unit és també un mercat estratègic per al vi i cava penedesencs. De fet, la DO Cava va exportar més de 21.500 milions d’ampolles l’any 2018, posicionant-se com el quart soci comercial del cava però el tercer d’Europa.

     


    Des de la DO Cava es mostren preocupats i asseguren que “s’està treballant en un pla de contingència”. Altres empreses del país han optat per augmentar el seu estoc al Regne Unit, en cas que en el futur vegin encarir les seves exportacions. Tot i això, la DO Cava es mostra a l’expectativa del que acabi passant. La denominació d’origen ha admès que “els esforços a nivell promocional” s’estan obrint també a altres mercats clau. Concretament, el cava està treballant per consolidar-se als Estats Units i Bèlgica i està posant especial èmfasi al Japó, un mercat en auge.
    D’altra banda, el director general de Família Torres, Miquel Torres, assegurava que també els preocupa el Brexit pels “efectes que pugui tenir en les vendes de vi”. Torres creu que és possible que a mitjà termini, “les regulacions quant a certificacions, etiquetatge i aranzels puguin variar”. Tanmateix, l’empresari creu que aquestes variacions no es puguin fer de manera àgil perquè “sembla que no estiguin preparats, tenen pocs laboratoris seleccionats i diferents versions sobre la informació i regulacions que ha de portar l’etiqueta”.

     

    El 55% dels habitants del regne unit beu vi i el 99% que es consumeix s’importa


    Torres preveu que, en cas que finalment el Regne Unit estableixi nous aranzels a les seves importacions, les vendes de vi caiguin. El director de Família Torres diu que “les dades de consum de vi i cava no són gaires optimistes” perquè els preus per als consumidors serien més elevats i afectaria sobretot els productes espanyols, italians i francesos. Si això arriba a passar, Torres considera que els consumidors anglesos acabarien comprant vins no europeus perquè “són molt rellevant al mercat britànic”. En el mercat del Regne Unit és molt habitual trobar productes d’aquest tipus d’Austràlia, de Xile i de Nova Zelanda, entre d’altres.

     


    De tota manera, l’empresari apunta que “no hem d’oblidar que, des d’un punt de vista multisectorial (el Regne Unit importa molts productes europeus), pot provocar una inflació elevada al Regne Unit a curt termini que afecti el consum en general, i també el consum de vi.”.
    En el seu cas, Família Torres indica que fa molts anys que treballen a altres mercats, a banda del de Regne Unit. L’empresa exporta els seus productes a més de 150 països diferents i han analitzat que on més potencial de creixement hi ha és als Estats Units, als mercats asiàtics i a Rússia.
    Així doncs, tot i que el Brexit pot tenir efectes evidentment negatius en el sector del vi i el cava, les empreses elaboradores ja s’estan preparant per mitigar les conseqüències negatives.

     

    La do cava treballa en un pla de contingència per mitigar els efectes del brexit


    Més de 500 empreses catalanes s’han assessorat sobre el Brexit
    Acció va posar en marxa la Finestreta Brexit per assessorar les empreses catalanes amb motiu de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Més de 500 empreses catalanes han fet servir aquesta eina per assessorar-se sobretot sobre la nova regulació, la fiscalitat i la normativa tècnico-administrativa.
    Al Penedès hi ha hagut una desena d’empreses que s’han volgut informar sobre el Brexit. Una d’elles és l’empresa Faromatics, establerta a Vilanova i la Geltrú. Aquesta companyia es dedica a la instal·lació de robots a les granges de gallines per monotoritzar la qualitat de l’aire, la salut i el benestar dels animals i informar els grangers. Un dels llocs on l’empresa acostuma a treballar és el Regne Unit, i és que segons el CEO de l’empresa, Heiner Lehr, “és un mercat que produeix uns mil milions de pollastres cada any i inverteix uns 100 milions d’euros per robòtica”. Les principals preocupacions de la companyia, segons el CEO, són l’impacte de possibles aranzels, així com les barreres tècniques de comercialització i el màrqueting, ja que considera que “hi haurà una onada per incentivar a comprar productes britànics”. També els amoïna la necessitat d’aconseguir visats perquè els instal·ladors puguin treballar al Regne Unit i la “paperassa” per enviar els seus robots al país anglosaxó.
    D’altra banda, l’empresa Compañía Industrial de Remolques, situada a les Cabanyes, a l’Alt Penedès, també va sol·licitar consell a Acció. En el seu cas, tot i que en l’actualitat ja no treballa tant en el país anglosaxó, va voler informar-se sobre la fiscalitat, les duanes i els aranzels.
    Des d’Acció explicaven que al principi d’obrir aquesta eina van rebre moltes sol·licituds d’assessorament i també quan es va fer efectiva la sortida el 31 de desembre. Tot i això, asseguren que “és una eina ben viva” que avui en dia encara rep sol·licituds d’assessorament.

     

    Ja és a la venda el número 140

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu