El coronavirus provoca un fort sotrac en els llocs de treball i l’economia penedesencs

     

    PE97 l Empresaris i autònoms de les empreses del Gran Penedès estan preocupats per l’impacte del COVID-19 en les facturacions i els empleats pel seu futur

    El coronavirus està impactant amb força en l’economia del Gran Penedès com a la resta de Catalunya. El cessament d’activitats comercials i d’oci en compliment de la resolució decretada pel Govern de la Generalitat i la posterior declaració de l’estat d’alarma a tot el país, que va restringir encara més les obertures permeses, i la disminució del consum associada han suposat un fort cop tant per empresaris, autònoms com treballadors, que estan patint l’efecte directe i indirecte de la crisi sanitària global provinent de la Xina.
    Tots demanen reiteradament als governs mesures més contundents i ajudes davant de les pèrdues de tota o gran part de facturació, i l’acumulació de factures, que impliquen la pèrdua de llocs de treball, la multiplicació d’expedients de regulació temporal de l’ocupació (ERTO) i dificulten la supervivència dels negocis. Entre els sectors més afectats es troben la restauració, el comerç, el turisme i l’automoció, tot i que aquest darrer ja estava patint abans del coronavirus.
    Davant de la incertesa generada, la Federació d’Empresaris Gran Penedès va llençar un crit d’alerta davant de les mesures i ajudes que inicialment havien presentat els governs autonòmic i central, que les consideren clarament “insuficients”. En els tres comunicats publicats aquest mes es recorda que una de les principals problemàtiques és la liquiditat. Asseguren que “intentar arreglar-la únicament amb préstecs avalats per l’estat no és la solució. Les empreses necessiten diners, no endeutament”. Per aquest motiu demanen al Govern de l’Estat que se suspenguin les liquidacions fiscals i les quotes a la seguretat social de totes les empreses i autònoms i que s’ordeni una moratòria en la devolució dels préstecs de les empreses i autònoms, de manera que durant la crisi del coronavirus només paguin interessos. La presidenta de la federació empresarial, Neus Lloveras, apuntava que “hi ha molta inquietud, per això hem creat un e-mail per a consultes, Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., un servei que realitza el grup d’assessors de la federació, professionals especialitzats en temes laborals, fiscals, protecció de dades, seguretat, etc. Estem rebent moltes preguntes i, per això, també pengem al nostre web tota la informació d’interès per a les empreses i autònoms i hem fet una enquesta sobre la seva situació”.
    Per la seva banda, el Consell General de Cambres ha demanat la coordinació del sector empresarial, financer, sanitari i del Govern per minimitzar l’impacte econòmic del coronavirus a Catalunya. Volen que es concreti com arribaran a l’economia real les ajudes anunciades i facilitar l’adaptació de les empreses durant i després de la crisi, per “maximitzar la supervivència dels actius empresarials”.
    Des dels sindicats, s’alerta sobre l’allau d’ERTOs presentats i contra l’ús fraudulent que algunes empreses podrien fer-ne perquè molts no són “per força major”.
    Des de Penedès Econòmic hem preguntat a algunes empreses de la comarca de diferents sectors per saber quines mesures havien hagut d’adoptar per evitar contagis i l’efecte sobre els seus centres productius.
    Des de Cafès Novell, el gerent, Ramon Novell, ens explicava al principi de la crisi sanitària, abans que es recomanés i s’instés al confinament a casa que, malgrat que el sector de l’hostaleria està tancat i, per tant, el consum de cafès ha caigut en picat, “hem doblat els estocs a tot Espanya i en tenim un nombre important a la fàbrica per evitar que ens quedem sense subministraments”.
    Pel que fa als empleats, “hem prioritzat les persones i intentat evitar contagis hem dividit en equips i en torns per no coincidir, la majoria dels admistratius fan teletreball i els comercials van amb mascareta i guants i han restringit els seus moviments”. L’empresa té 240 treballadors a diferents centres d’Espanya, una vuitantena dels quals a Vilafranca del Penedès.

     

    Comercial grup freixenet ha presentat un erto que afecta 110 empleats 


    Les botigues del grup Ametller Origen van reduir l’horari d’obertura un 20%, de 10 a 20h, sense que reduir el sou ni les cotitzacions dels seus treballadors. Pel que fa a les ubicades en municipis turístics, que per llei tenen permès obrir els festius, han tancat els diumenges, fins a nou avís. Amb aquestes mesures volen garantir el subministrament de productes frescos per a tots els clients i menys hores de feina per al personal, facilitant així la conciliació familiar. El director del grup, Josep Ametller, afirmava que “en uns moments d’excepcionalitat com els actuals, cal vetllar per la salut del nostre personal”. El grup Ametller Origen té 104 botigues arreu del territori i dona feina a més de 1.500 persones.
    El comerç de proximitat és un altres dels grans afectats per la crisi propiciada pel coronavirus. Molts negocis han tancat o han reduït la seva activitat. Per això, s’ha impulsat una iniciativa amb comerços de tot Catalunya per fer front al confinament. Sota el paraigües de la campanya SlowShooping.cat, més de 1.700 establiments formen part del “directori de comerços a domicili”. El portal posa a disposició de tots els clients interessats les dades dels comerços oberts al públic o que fan entregues a domicili. Els usuaris poden seleccionar el seu barri o localitat, utilitzar un desplegable amb diferents categories de comerç i trobar les dades de contacte.
    La crisi també ha afectat el sector cavista. Els primers en anunciar mesures van ser les grans companyies, Codorniu i Freixenet. El primer va presentar aquest mes un ERO que afecta 79 empleats de diferents seus de la companyia, 43 dels quals del centre de producció de Sant Sadurní d’Anoia, 10 de la bodega Raimat de Lleida i 26 de les oficines d’Esplugues de Llobregat, que va tancar i va traslladar les 91 persones que hi treballaven a la capital del cava. Comercial Grup Freixenet n’ha presentat un altre per a 110 empleats dels 1.054 que té a Espanya.

     

    Ja és a la venda el número 148


     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu