Una crisi industrial afecta al Gran Penedès i podria destruir més de 500 llocs de treball

     

    PE102 l La continuïtat de les plantes de Robert Bosch, Saint Gobain, Alfisa i Marelli al territori perilla principalment per la caiguda de la seva producció

    Sembla que la capsa de pandora hagi estat oberta al Gran Penedès i hagi afectat de ple les empreses del territori. Robert Bosch i Saint-Gobain han anunciat la seva voluntat de tancar les seus penedesenques, Alfisa ha aturat la seva producció per acumular diversos impagaments i Marelli (Calsonic Kansei) ha fet fora 27 treballadors de la planta dels Monjos a causa de la disminució de la producció, després del tancament de Nissan.
    El lloc de treball de més de 500 treballadors directes perilla però aquesta xifra podria augmentar perquè centenars de treballadors indirectes podrien perdre també la seva feina.
    A més, els sindicats d’UGT i CCOO temen que la situació empitjori “amb l’excusa de la pandèmia” i puguin tancar més empreses quan arribin els efectes reals de la crisi sanitària de la Covid-19.

    Robert Bosch
    300 treballadors de la planta de Robert Bosch a Castellet i la Gornal es troben en perill després que la direcció de l’empresa anunciés la seva voluntat de tancar la planta. Bosch ha patit en els últims anys una reducció dràstica de plantilla a través d’ERO, baixes incentivades i reduccions salarials, fins a arribar ara a l’anunci de tancament. En el seu dia aquesta fàbrica va collir 1.200 treballadors, una dada que segons els sindicats, “és una clara mostra de la total manca d’implicació i d’inversió per part de la multinacional”.
    Des de l’empresa neguen haver abandonat la planta i asseguren que des del 2016 havien estat buscant activament opcions de reindustrialització i possibles compradors per evitar el tancament. “Les opcions que hi ha hagut no han estat realistes”, afirmen des de la companyia. 

     

    Saint Gobain
    Els directius de Sant Gobain atribueixen el motiu de tancar la planta Glass de l’Arboç i acomiadar 122 persones al fet que “el forn està arribant al final de la seva vida útil”. Segons CCOO, les feines de manteniment realitzades durant els mesos de confinament garanteixen l’activitat del forn fins al 2022. A més, asseguren que la productivitat i rendibilitat de la planta “justifiquen les inversions necessàries per a donar continuïtat a l’activitat”. El darrer acord a Saint Gobain apunta que les 122 persones afectades serien recolocades a la planta Sekurit de l’Arboç i a la resta de fàbriques de Saint Gobain a Espanya.

     

    Els sindicats temen que es tanquin més empreses “amb l’excusa de la pandèmia”

     

    Alfisa
    Els 99 treballadors d’Alfisa a la planta de Santa Margarida i els Monjos, van començar el dia 14 una vaga indefinida. El motiu principal és reclamar a l’empresa la meitat de la nòmina pendent de l’agost i forçar una “reacció” de l’administració, ja que la plantilla assegura que la fàbrica acumula nombrosos impagaments i ha entrat en una “lluita” amb Renault –client principal-. “Nosaltres estem al mig”, lamenta el comitè d’empresa, que recorda que la planta fa mesos que no té subministrament de llum ni gas, i ara s’abasteix a través de generadors externs. La plantilla tem que l’empresa acabi tancant la fàbrica.
    Marelli (Calsonic Kansei)
    La planta de Marelli a Santa Margarida i els Monjos treballava principalment per a Nissan. El tancament de la multinacional va suposar una greu caiguda de la producció per a Calsonic Kansei, que uns mesos abans havia estat adquirida per Marelli. La direcció de l’empresa va presentar un ERTO que afectava els treballadors de la planta dels Monjos i els de la Zona Franca de Barcelona. Finalment, al centre dels Monjos, l’ERTO va afectar un total de 27 treballadors dels 77 que tenia la plantilla.
    Multitud d’institucions s’involucren en la causa

     

    La generalitat, disposada a invertir diners públics per reconvertir la producció de robert bosch i saint gobain


    Des que es va iniciar aquesta crisi industrial, moltes institucions van voler involucrar-se per intentar revertir la situació.
    El més destacat ha estat l’anunci de la Generalitat per a invertir diners públics en reconvertir la producció de Saint Gobain i Robert Bosch. El conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Ramon Tremosa, que va visitar la comarca, va anunciar que faran “l’esforç que faci falta” per mantenir aquestes dues empreses però que cal que la producció evolucioni a “productes amb més valor afegit”. Segons Tremosa, el Govern espanyol també està disposat a aportar diners a la indústria i, a més, existeixen els fons de recuperació de la Unió Europea, els quals es poden fer servir per projectes de recuperació industrial. De manera que el conseller va confessar que “per diners, no serà”.
    D’altra banda, els Consells Comarcals de l’Alt i Baix Penedès van acordar sumar esforços per potenciar el teixit industrial al territori. Els dos ens defensen que la Vegueria del Penedès ha de saber diversificar el seu teixit productiu i establir un equilibri entre el sector primari (la pagesia i el sector del vi i la vinya), el sector industrial multisectorial i també el sector terciari, on el turisme juga un rol predominant.
    Multitud de partits polítics municipals han coincidit en demanar la creació d’un grup de treball, que participi i es reuneixi amb altres administracions per elaborar un pla de reindustrialització centrat en la reconversió del teixit industrial de l’automoció, encarant-lo cap al vehicle elèctric.

     

     

    Ja és a la venda el número 145


     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu