El teixit empresarial de l’Alt Penedès es recupera i el del Garraf es contrau

     

    PE104 l L’Alt Penedès tanca el tercer trimestre amb 3.166 empreses, 260 menys que l’any anterior, i el Garraf ho fa amb 3.923, perdent-ne també 207 

    L’Alt Penedès ha tancat el tercer trimestre del 2020 amb 3.166 empreses, una xifra similar a la del trimestre anterior, però un 7,6% per sota de la del mateix trimestre del 2019. En aquest sentit la recuperació del teixit empresarial després de la forta caiguda del març és gradual i al mateix ritme que la mitjana catalana. En el cas del Garraf ha tancat el tercer trimestre amb 3.923 empreses, un 1,9% més que el trimestre anterior, però encara un 5% per sota respecte al mateix trimestre del 2019. Aquesta és una de les principals conclusions que es recullen a l’Informe trimestral del teixit empresarial i mercat del treball que elaboren conjuntament la Cambra de l’Alt Penedès i la del Garraf i el Gabinet d’Estudis Econòmics de la Cambra de Barcelona.

    Per sectors, i en termes interanuals, a l’Alt Penedès, l’agricultura i la indústria presenten les majors reduccions (del -18,8% i -13,2%, respectivament), mentre que la contracció del teixit empresarial ha estat més moderada als serveis i la construcció (-3,4% i -6,6%, en cada cas). A la comarca del Garraf, per sectors i en termes interanuals, tots els de major pes a la comarca registren reduccions amb major o menor intensitat. El teixit empresarial es contrau un 4,1% a la construcció i 4,9% als serveis, variació que augmenta a la indústria (-9,7%). De fet, aquest darrer sector és l’únic que també registra una reducció trimestral.

    Per dimensió empresarial, a l’Alt Penedès el nombre de microempreses (fins a 10 treballadors i amb un pes del 84% a la comarca) disminueix un 8,1% el 3T en termes anuals, seguida de la reducció entre la quantitat d’empreses d’11 a 50 treballadors (-5,6%). En comparació amb el 2T 2020, destaca la recuperació entre les empreses mitjanes (de 51 a 250 treballadors) que sumen set empreses més (+7,9%). Cal tenir present que tot i tenir un pes reduït sobre el total d’empreses (3%) ocupen el 30,6% dels assalariats totals al territori.

    Al Garraf, el nombre de microempreses disminueix un 4,8% el tercer trimestre en termes anuals, seguida de la reducció entre la quantitat d’empreses d’11 a 50 treballadors (-5,6%). En comparació amb el 2T 2020, es manté l’estabilitat entre les petites i grans empreses, mentre que a les microempreses el nombre augmenta un 2% i a les mitjanes (de 51 a 250 treballadors), un 2,2%.

     

    A L’ALT PENEDÈS, LA DESTRUCCIÓ S’HA FOCALITZAT EN LES MICROEMPRESES, JA QUE S’HAN REDUÏT UN 8,1% EN UN ANY

     

    El nombre d’assalariats a la comarca penedesenca ha augmentat un 2% el 3T 2020 respecte al trimestre anterior fins als 32.766. Tanmateix, en termes anuals, aquesta xifra encara es manté per sota dels nivells previs a la pandèmia (-2,2%). En el cas del Garraf, el nombre d’assalariats es manté estable el tercer trimestre de 2020 respecte al trimestre anterior amb un lleuger augment del 0,4% fins als 23.421. En termes anuals, aquesta xifra encara és un 6,7% inferior al nivell del tercer trimestre de 2019, previ a la pandèmia. Igualment, cal tenir present que aquesta dada recull els treballadors que estan en situació d’ERTO –a 30 d’octubre hi ha a l’Alt Penedès i al Garraf 1.825 i 3.785 persones, respectivament, que reben una prestació per ERTO, segons dades del Servei Públic d’Ocupació Estatal.

    En termes trimestrals, la recuperació del mercat de treball  de l’Alt Penedès s’observa als serveis amb un augment de les afiliacions del 2,8%, i a la indústria amb un increment del juny al setembre de l’1,3%, mentre que a la construcció ha continuat la reducció (-2%). En termes anuals, amb 19.414 assalariats els sector serveis és l’únic que se situa a un nivell pràcticament igual al del 3T del 2019. Pel que fa al Garraf,  d’entre els principals sectors econòmics, el serveis i la indústria es mantenen estables respecte al trimestre anterior amb variacions del 0,9% i -0,2%, respectivament, mentre que la construcció registra un descens del 3,4%. En termes anuals, la caiguda de l’afiliació és significativa a la indústria i els serveis (superior al -7% en ambdós), però, en canvi, la construcció experimenta una evolució positiva amb un increment de l’1,5%.

    Quant als autònoms penedesencs, aquest darrer trimestre s’han registrat 7.534, xifra similar a la del trimestre anterior (+0,3%) i un 1,4% por sota de la del 3T 2019. En comparació amb l’evolució anual de la mitjana catalana (-0,5%), la recuperació està sent més lenta a la comarca.

     

    LA XIFRA D’ASSALARIATS DEL GARRAF ÉS ENCARA UN 6,7% INFERIOR ALS NIVELLS PREVIS A LA PANDÈMIA

     

    Segons els principals sectors, la construcció és l’únic que presenta una evolució positiva tant en termes anuals com trimestrals amb un lleuger augment del 0,3% i 0,8%, respectivament. A la resta de sectors, predomina l’estabilitat respecte al segon trimestre, però en termes anuals disminueix el nombre d’autònoms en tots els casos (-0,9% als serveis i -3,8% a la indústria). Quant als autònoms del Garraf, aquest darrer trimestre s’han registrat 11.024, xifra similar a la del trimestre anterior (+0,5%) i estable respecte a la del 3T 2019. En comparació amb l’evolució anual de la mitjana catalana (-0,5%), la recuperació és més positiva a la comarca –tot tenint en compte que la caiguda el segon trimestre va ser força menys abrupta. Per sectors, pràcticament l’evolució trimestral i anual és positiva a tots els casos, només els serveis registren una lleugera contracció respecte al 3T 2019 (-0,3%). També en termes anuals, destaca l’augment dels treballadors per compte propi a la indústria (1,7%) i a la construcció (1,5%), que conjuntament tenen un pes del 19,1% sobre el total al territori.

    En darrer lloc, a l’Alt Penedès,  les xifres d’atur registral situen el nombre d’aturats en 6.236 al setembre, un 22,9% més que el mateix mes del 2019 (amb 5.073 persones aturades). Tot i que aquesta xifra és un 5,4% inferior al màxim registrat al juny (6.589), no s’assolia un volum similar des de els primers mesos del 2017. Per contra, pel que fa a les xifres d’atur al Garraf, s’han registrat 10.200 persones al setembre, un 27,4% més que el mateix mes del 2019 (amb 8.007 aturats). Aquesta xifra és lleugerament superior a les registrades des del juny i s’apropa, de fet, al màxim registrat al maig (10.216) –no s’assolia un volum similar des mitjans del 2016.

     

    Una nova eina per analitzar l’evolució econòmica de l’Alt Penedès i el Garraf

    L’Informe trimestral del teixit empresarial i mercat del treball és una publicació que ha posat en marxa la Cambra de l’Alt Penedès i la de l’Alt Penedès juntament amb el Gabinet d’Estudis Econòmics de la Cambra de Barcelona per tal d’oferir una monitorització i seguiment de l’evolució econòmica de la comarca. El document que s’elaborarà trimestralment analitza l’evolució del teixit empresarial, així com del mercat de treball amb dades d’assalariats, autònoms i aturats.

    La publicació permetrà així acomplir un dels objectius que es marca la corporació territorial de donar suport i assessorament a les empreses, ja que mitjançant aquesta es podrà monitoritzar la recuperació econòmica del territori per l’impacte de la Covid-19.

     

    Ja és a la venda el número 140

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu