La factura de la llum del gener ha estat la segona més cara de la història

     

    Font: menteelectrica.com

    PE106 l Els experts i les associacions de consumidors recomanen revisar la factura elèctrica cada mes i analitzar-la bé per tal d’identificar possibles estalvis

    Durant el mes de gener el preu de l’electricitat al mercat majorista ha arribat a màxims històrics, amb un increment d’un 232% respecte la mitjana dels últims 14 anys.

    El dia més car va ser el 8 de gener, quan es va arribar als 94,99 euros megavat hora (MWh), coincidint amb el pas del temporal “Filomena”. Es tracta del segon preu més alt de la història, després dels 103,76 euros de l’11 de gener del 2002, fet que ha multiplicat les queixes i les consultes dels clients, tant a les principals operadores del mercat com a les organitzacions de consumidors i usuaris.

    L’increment de preus afecta principalment els consumidors que tenen el que s’anomena “tarifa regulada” o PVPC (preu voluntari del petit consumidor), a la qual poden acollir-se els que tenen una potència contractada de menys de 10 kWh. Als que estan al mercat lliure, no els afecta perquè ja paguen una tarifa plana o han pactat un preu fix del kilowatt/hora.

     

    El rebut de la llum de l’usuari mitjà al gener ha estat de 86,50 euros, un 27% més que ara fa un any 

     

    Els conceptes de les factures

    Els preus de l’electricitat només són una part del que paguem a tota la factura, concretament el 35% del total. Un 40%, es deu a costos regulats, els peatges, com les xarxes de transport i distribució, i el el 25% restant que paguem correspon a impostos, l’IVA i l’impost d’electricitat.

     

    Com es fixen els preus de l’electricitat

    Els preus es decideixen amb un dia d’antelació. Red Eléctrica fa  una previsió dels megawatts que es consumiran l’endemà, en funció de si és un dia festiu o feiner; també, influeix si les temperatures són extremes i la demanda es dispara. A partir d’aquí, els productors d’electricitat fan les seves ofertes. Els primers a vendre-la són els que l’ofereixen més barata, que acostumen a ser les nuclears. Després els parcs fotovoltaics i eòlics, si no n’hi ha prou es posen en funcionament les centrals hidràuliques i les plantes de gas.

     

    El fred, l’alt preu del gas i una menor producció eòlica són les principals causes 

     

    Denúncia de Facua

    Segons dades de l’associació de consumidors Facua, la factura de l’usuari mitjà no superava els 80 euros des de desembre del 2018. El desembre passat el rebut va experimentar el seu primer augment interanual després de dinou mesos consecutius de descensos. L’augment va ser del 7,2% per a l’usuari mitjà. Així, la factura mensual amb la tarifa mitjana del kWh de desembre del 2020 va representar 69,28 euros davant els 64,62 euros de desembre del 2019.

    Amb dades de la primera setmana de gener, la factura elèctrica de l’usuari mitjà se situava en 80,71 euros, és a dir, un 19,3% més sobre els 67,67 euros de 2020. El kilowat hora amb tarifa semirregulada PVPC ha arribat a una mitjana de 16,81 cèntims, un 27% per sobre dels 13,24 cèntims del mateix període de fa un any. 

    Facua reclama una baixada substancial dels impostos indirectes de la factura i recorda al govern espanyol que va anunciar una modificació de la factura perquè el tram variable del component regulat sigui incrementat en funció del consum.

     

    El kilowat hora s’ha incrementat al gener un 27% per sobre del mateix període de l’any anterior

     

    Reformes en marxa

    El ministre de Consum, Alberto Garzón, va assegurar el dimecres 27 de gener al Congrés que “s’estan fent les reformes adequades per abaratir el preu de l’energia, però els objectius buscats requereix temps.  Reformar el sistema requereix voluntat política, capacitat per abordar una estructura d’oligopoli i requereix temps” va explicar davant la Comissió de Sanitat i Consum de la Cambra Baixa.  Garzón va explicar també que la introducció més gran de renovables en el sistema, i el menor pes de tecnologies amb costos variables més elevats, permetran reduir el preu. de la llum en el futur.

    Tanmateix, el govern espanyol va demanar a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que investigués la forta pujada del preu de la llum d’aquest inici d’any per avaluar si hi ha hagut alguna irregularitat, i apuntaven la sensació que l’energia nuclear i la hidroelèctrica s’estan oferint molt cares al mercat.

    Garzón va apuntar que l’executiu està “buscant solucions definitives per a una tarifa regulada que protegeixi especialment les famílies més vulnerables”.

     

    Xavier Carbonell l Soci coordinador del grup local de Som Energia a l’Alt Penedès


    “Durant el gener no hem apujat les tarifes de l’electricitat per la situació”

    Per Xavier Carbonell, soci coordinador del grup local de la cooperativa Som Energia a l’Alt Penedès, “el preu de l’electricitat al mercat majorista ha arribat a màxims històrics. Les principals causes d’aquest augment de preu són l’increment de la demanda pel fred, l’increment del preu d’una energia més cara i contaminant com és el gas i una menor producció eòlica”. Per això considera que “la pujada històrica del preu de l’electricitat al mercat majorista posa de manifest la necessitat de revisar el sistema de subhasta energètica i fomentar l’autogeneració d’energia”.

    Carbonell lamenta que “caldria apostar per la transició energètica i invertir més en renovables. Europa ens obligarà l’any 2030 a què el 65% de l’energia que consumim ho sigui i els governs no estan fent res. Es limitaran a pagar les multes, com ja va passar amb la Llei del Sol, fa uns anys, en què Espanya va haver de pagar grans multes amb diners públics”.

    Pel que fa a la situació dels darrers mesos, Carbonell explicava que “el 2020 va ser un any molt peculiar. Vam notar una major dificultat a l’hora de fer front a les factures, tant per part de particulars com per part d’empreses. Entenem que són algunes de les conseqüències de la pandèmia”. Per això, “tal i com es va acordar a l’última assemblea, cada mig any fem una revisió de preus i, en aquest moment, s’ha decidit mantenir els que es van definir al juliol i es va decidir no apujar les tarifes”.

    Som Energia és una cooperativa que comercialitza i produeix energia renovable des de fa deu anys, amb uns 90.000 socis a Catalunya i uns 100.000 consumidors.

    A l’abril hi haurà el canvi de tot el sistema tarifari del mercat elèctric, fet que suposarà importants modificacions. Els preus es veuran afectats per aquest canvi, i caldrà revisar-los de nou.

     

    Santi Balaguer l Director tècnic de l’emnpresa Management 2.Zero


    “És molt important revisar i analitzar cada mes la factura elèctrica”

    L’enginyer tècnic industrial i especialista en estalvi energètic Santi Balaguer, director tècnic de l’empresa vilafranquina Managment 2.Zero,  explicava a Penedès Econòmic que “a nivell dels consumidors domèstics, qui tingui un contracte amb modalitat PVPC (indicat en la seva factura), per tant una modalitat regulada pel govern, veurà lleugerament incrementat el cost de l’electricitat i conseqüentment la factura final d’aquest mes. En canvi, qui tingui un contracte al  mercat lliure, és a dir, pactat i firmat un preu de l’energia fix, aquest no es veurà perjudicat fins al venciment del mateix”.

    A nivell d’indústries i comerç,  qui tingui la modalitat a preu fix firmat i pactat amb la seva comercialitzadora tampoc es veurà afectat fins a la renovació del contracte que caldrà analitzar en cada moment, però qui tingui un contracte ‘indexat’, a preu variable segons el preu de l’energia en cada moment, sí que li afectarà a la seva factura elèctrica d’aquest mes”. Per aquest motiu, apuntava que “és important mirar-se cada mes la factura elèctrica i analitzar-la per identificar possibles estalvis”.

    Santi Balaguer comentava que “aquest any hem ajudat moltes Pimes, comerços, i escoles a estalviar en la seva factura elèctrica, independentment del consum, arrel de gestionar, supervisar i establir polítiques de millora en la contractació d’electricitat aprofitant els millors moments del mercat energètic, a més d’identificar elements consumidors d’electricitat que no es consideraven”. També indicava que “regularment, es produeixen comportaments cíclics en l’evolució anual dels preus de l’energia,

    alts i baixos, però amb tendències alcistes. És per això que tenir en compte aquesta variable és un dels factors que ajuda a aconseguir millors contractes amb les comercialitzadores d’electricitat”.

     



     

    Ja és a la venda el número 145


     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu