Les dones cobren 6.350 euros menys de mitjana a l’any que els homes a Catalunya

     

    PE108 l La bretxa salarial entre dones i homes s’ha escurçat 3,8 punts percentuals entre els anys 2014 i 2018, passant del 26% al 22,2%.

    La pandèmia de la Covid-19 ha provocat un augment de les desigualtats, també entre homes i dones en l’àmbit laboral, tot i que la bretxa salarial ha baixat per quart any consecutiu i s’ha escurçat 3,8% punts percentuals entre els anys 2014 i 2018, situant-se en un 22,2% de mitjana. La raó és a les dones els ha afectat més la destrucció de l’ocupació com a conseqüència de la crisi i també han assumit en la majoria d’ocasions la cura dels infants i dels familiars de més edat. Segons l’estudi “La situació de desigualtat salarial a Catalunya entre homes i dones”, del Departament de Treball de la Generalitat, a Catalunya les dones cobren 6.350 euros menys de mitjana a l’any que els homes. Així, el salari mitjà anual masculí es va situar en 28.640 euros, mentre queel femení va ser de 22.290.

    Les diferències salarials entre homes i dones s’amplien al llarg de la vida laboral, segons el nivell d’estudis i del tipus de contracte. Tant el salari anual com el salari per hora dels homes segueixen una progressió creixent amb l’edat, fins assolir el seu màxim en el grup de 55 i més anys (32.313,0 euros anuals i 15,3 euros per hora), mentre que en les dones arriba al seu topall en el tram de 35 a 44 anys (23.847,3 euros anuals i 12,19 euros per hora).
    Les dones treballen de manera més precària. Un 21,5% de les dones tenen un contracte a temps parcial, mentre que en el cas dels homes un 7,6%. En el cas dels contractes temporals, també hi ha més dones que homes (el 21,7% davant del 17,9%). La bretxa salarial de gènere és més alta en el temps parcial, (16,3% enfront del 14,3%, en el temps complet) com en guany per hora (16,9% enfront de 9,8%), probablement associada a una major feminització d’aquestes ocupacions, que comporta també una menor retribució del treball femení.
    Per sectors d’activitat, les activitats financeres i d’assegurances, i la informació i comunicacions són les branques millor retribuïdes per hora, però les dones són el 40% de l’ocupació, i en les activitats industrials, que inclouen també subsectors amb salaris per hora alts de mitjana, les dones representen entorn del 26% de l’ocupació. En canvi, en les tres activitats amb guany per hora menors, l’hostaleria, el comerç al detall i les activitats administratives i serveis auxiliars, les dones representen el 49,7%, el 67,5% i el 53,3% de l’ocupació, respectivament, per tant, encara se segueixen els estereotips de gènere a l’hora d’escollir les feines. Pel que fa a les categories professionals més qualificades, les dones representen el 39% dels càrrecs de direcció i gerència. Segons indica l’informe, “una distribució més uniforme d’homes i dones en les diferents ocupacions podrien comportar una alça dels nivells salarials femenins”.

     

     



     

    Ja és a la venda el número 145


     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu