Els turistes viatgen al Garraf per gaudir de l’oci i a l’Alt Penedès per temes professionals

    Les estades més llargues de tota la demarcació de Barcelona es van fer al Garraf amb 5,2 nits mentre que al Penedès van ser més curtes, de 3,8 nits

     

    Perfil del turista de l’Alt Penedès i del Garraf 

    Tot i ser comarques veïnes, el Garraf i l’Alt Penedès són ben diferents, també en el tipus de turisme que atrauen. És una conclusió que es pot extreure de l’estudi Perfil i Hàbits dels Turistes a l’Entorn de Barcelona (província sense ciutat de Barcelona) 2020. Tanmateix, cal tenir en compte que l’estudi se centra en les dades de l’any passat, moment peculiar pel fet d’estar immersos en una pandèmia sanitària, amb restriccions, i que per tant, va afectar el turisme de tot el país.

    Un dels trets més diferenciats d’aquesta investigació és el motiu pel qual els turistes viatgen a una comarca o a una altra. La majoria dels visitants del Garraf van traslladar-se l’any passat a la comarca motivats a gaudir de l’oci (75,4%). D’altra banda, la resposta més generalitzada entre els visitants que van anar fins a l’Alt Penedès, va ser que es desplaçaven per motius professionals (48,9%).

    En canvi, els turistes que van viatjar a l’Alt Penedès per gaudir de l’oci van ser el 30,4% del total i els turistes que es van moure fins al Garraf per temes professionals van ser el 15,1%.

     

    El 75% dels visitants del Garraf i el 59% dels turistes de l’Alt Penedès ja havien visitat anteriorment les comarques

     

    De la demarcació de Barcelona (sense tenir en compte la ciutat Comtal), l’Alt Penedès va ser la tercera comarca més triada per viatjar per motius professionals i la dotzena per gaudir de l’oci. En canvi al Garraf, aquesta situació es va esdevenir al revés, va ser l’onzena comarca més triada per viatjar per motius de feina i la quarta per gaudir de l’oci.

    Totes dues comarques confirmen que el turisme estranger va caure amb força a causa de la pandèmia de la Covid-19, ja que es va limitar el moviment entre països.

    El tècnic de Turisme de NODE Garraf, Jonatan Alemán, admet que el perfil del turista d’abans de la Covid-19 i l’actual no ha canviat gaire. “Les famílies i les parelles continuen a la primera posició” dels turistes que visiten el Garraf.

    Per la seva banda, el president del Consorci de Promoció Turística del Penedès, Ramon Riera, considera que el turisme professional és important a la comarca i es vol atraure, però que predomina el turisme familiar i de parella. Tanmateix, Riera considera que l’estudi només contempla el perfil de les persones que van pernoctar a la comarca, però ignora els “turistes excursionistes”, és a dir, aquells visitants que vénen al matí i marxen al vespre. “Sabem del cert que aquest tipus de turisme s’ha incrementat, sobretot a causa dels confinaments”, admetia Riera.

     

    La majoria dels visitants al Garraf i a l’Alt Penedès ja hi havia estat anteriorment

    D’entre tots els turistes que van estar al Garraf l’any passat, el 74,6% ja havia visitat la comarca amb anterioritat. De fet, el Garraf va ser la comarca de la demarcació de Barcelona amb el percentatge de turistes repetidors més elevat. De mitjana, havien fet 22,1 visites al territori.

    Aquesta és una tendència arrelada a la comarca i segons el tècnic de Turisme de NODE Garraf, Jonatan Alemán, “la fidelització és molt important per a nosaltres”. De fet, apuntava que els darrers anys ja s’havia notat que els turistes repetien la seva estada al Garraf. De fet l’any 2019, entre els turistes repetidors, el 42% havia visitat la comarca per quarta vegada, deia Alemán. És un fet remarcat, ja que és una comarca relativament petita.

    Pel que fa a l’Alt Penedès, els visitants repetidors representaven el 58,7% del total i havien fet una mitjana de 15,1 visites.

     

    La despesa mitjana dels turistes de l’Alt Penedès va ser de 31 euros, 20 menys que els del Garraf

     

    El Garraf lidera el rànquing de les estades més llargues i el de la despesa diària més alta

    D’altra banda, pel que fa a la durada de l’estada dels turistes del Garraf, va ser la més alta de tota la demarcació. Els visitants s’hi van estar, de mitjana, un total de 5,2 nits. A l’Alt Penedès, en canvi, es van fer de les estades més curtes amb una mitjana de 3,8 nits.

    Pel que fa a aquestes estades, totes dues comarques coincideixen que la majoria es van fer en hotels. El 64,5% dels turistes al Garraf i el 62% dels del Penedès es van allotjar en hotels. La resta de visitants del Garraf van optar per càmpings (19,6%) o van ser acollits a casa d’amics o familiars (6,1%). A l’Alt Penedès, els turistes van preferir fer turisme rural (19,6%) o, en menys mesura, estar-se a casa d’amics o familiars (3,3%).

     

    Moltes persones van fer turisme a l’Alt Penedès durant el dia, sense pernoctar

     

    De mitjana, els turistes que van arribar a l’Alt Penedès es van gastar 102,8 euros en el transport i 35,7 euros al dia en l’allotjament. Al dia es van gastar uns 31 euros en altres serveis. Per la seva banda, els visitants que van estar al Garraf van invertir 85,4 euros de mitjana en el transport i 53,2 euros al dia en l’allotjament (el preu més car de la demarcació de Barcelona). A més, els turistes del Garraf van ser els que més diners de mitjana es van gastar en un dia, sent 51 euros la mitjana. Tot i això, Alemán explica que aquesta xifra va baixar l’any passat i que anteriorment era més alta.

     

    La recuperació del sector del turisme tampoc arribarà aquest estiu

    La previsió que fa Jonatan Alemán del turisme al Garraf aquest estiu s’assembla a la tendència del 2020. Prevaldrà el turisme nacional, tot i que semblava que podria començar a recuperar-se. “El sector esperava certa millora sobretot arran de la vacunació” i per l’experiència viscuda en els mesos previs, durant la Setmana Santa, que amb la reducció de les restriccions, hi va haver “un repunt molt gran” de turistes, sobretot a Vilanova i Sitges. A més, es van poder veure molts turistes francesos. Tanmateix, Alemán lamenta que la situació “s’ha estancat” i és que el turista internacional tindrà certes reticències per venir al territori arran de “les notícies, les previsions i la informació que els arriba de la situació al nostre país”. De fet ja ho estan notant, i és que al càmping Vilanova Park asseguren que “el turisme internacional ha caigut en picat”. Alemán considera que el càmping és “el batec de la comarca” i serveix per mesurar la situació.

    Pel que fa a la previsió que fa el president del Consorci de Promoció Turística del Penedès, Ramon Riera, va en la mateixa línia que la de la comarca veïna. Es preveu que predomini el turisme nacional, però Riera ho veu com “una oportunitat perquè la gent d’aquí redescobreixi la comarca”.

    El president del consorci valorava molt positivament l’esforç que ha fet el sector del turisme de l’Alt Penedès per “no quedar-se quiet, buscar alternatives i oferir activitats diverses adaptades a la situació”.

     

    Les visites als cellers de tot Espanya van caure més d’un 70% l’any passat

     

    Riera considera que diversos equipaments com ara el Centre d’Interpretació de l’Aigua a Torrelavit, el Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i Guerra Aèria (CIARGA) a Santa Margarida i els Monjos o la Font de la Canya a Avinyonet estan fent “molt bona feina” en la promoció del territori i “són molt actius organitzant activitats”. Tanmateix, Riera admet que “els cellers estan liderant l’oferta turística”.

     

    La Ruta del Vi del Penedès, la més visitada d’Espanya en el 2020

    De fet, l’Alt Penedès és la destinació de referència en enoturisme. El passat 2020, la Ruta del Vi del Penedès va ser la ruta més visitada de l’estat, segons l’Informe de visitants a bodegues i museus del vi segons l’Observatori Turístic Rutes del Vi d’Espanya i l’Associació Espanyola de Ciutats del Vi (ACEVIN).

    El 2020, la Ruta del Vi del Penedès va rebre 132.416 visites, comptant els turistes dels cellers i els dels museus. Malgrat tot, els cellers de la ruta van perdre un 64,3% de visitants, comptant que l’any anterior es van acollir 370.556 persones als cellers del Penedès. Al conjunt de les rutes d’Espanya, els visitants es van reduir un 73,5%.

    La caiguda d’aquestes dades s’imputa al confinament obligat a causa de la Covid-19 que es va viure el 2020 i a les constants limitacions de moviment. De fet, els visitants a la Ruta del Vi del Penedès van ser majoritàriament nacionals. Dels 132.416 visitants totals, 108.060 van ser d’origen nacional, mentre que només 24.356 provenien de fora de l’estat. A més, es dona que la majoria de les visites internacionals es van fer durant els primers mesos de l’any, quan encara no havia esclatat la crisi sanitària.

    La següent ruta més visitada va ser la Ruta del Vino y el Brandy del Marco de Jerez amb 99.006 visitants i la Ruta del Vino Ribera del Duero amb 94.909 turistes.

    De forma desglossada, els cellers de la Ruta del Vi del Penedès van rebre l’any passat 84.784 turistes, mentre que els museus en van rebre 47.632. Es dona que la Ruta del Vino y el Brandy del Marco de Jerez va superar les visites a les bodegues penedesenques, acollint 96.396 persones i que la Ruta del Vino de Calatayud va ser l’itinerari que més visites als museus va rebre, amb 72.226 persones.

     

    Aproximadament unes 80.000 persones van visitar els cellers de la Ruta del Vi del Penedès i uns 45.000, els museus

     

    L’estudi també incorpora dades sobre la despesa econòmica que es fa a cada ruta. A la del Penedès, es paga una mitjana de 16,81 euros per visitar cada bodega. És la tercera més elevada entre les 32 rutes que conformen l’estudi. Els cellers més cars de visitar són els que conformen la Ruta del Vi de Ronda amb una mitjana de 21,25 euros i després els de la ruta madrilenya, la qual es va incorporar per primera vegada el 2020 a la llista de rutes del vi espanyoles, amb un preu de 19,22 euros.

    Pel que fa a la despesa que fan els turistes a les botigues dels cellers, destaca la de Somontano, on els visitants inverteixen més diners, un total de 40,80 €. La segueixen Valdepeñas (40 €), Rioja Alavesa (34,14 €), Ribera del Duero (33,33 €) i en cinquena posició, s’encabeix el Penedès on els turistes es gasten una mitjana de 30,93 euros en les botigues dels cellers.

    Nombre de visitants a bodegues i museus de les Rutes del Vi d’Espanya el 2020

    Ampliar

     

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu