Empreses, ajuntaments i entitats del Gran Penedès fan camí cap a l’economia circular

    Cada vegada hi ha més projectes que es basen en aquest model de producció i consum que implica generar menys residus i allargar la vida dels productes

     
    Penedès Circular

    Produir, utilitzar i llençar. Aquest és el model econòmic i productiu que ha predominat fins ara a la majoria de sectors de la societat. Es tracta del sistema “lineal” i es basa en fabricar productes que, un cop han fet la seva funció, surten del sistema productiu i es converteixen en rebuig i deixalles. És un model poc sostenible tenint en compte els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que guien la implementació de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. Algunes de les fites que es fixen són: reduir a la meitat el malbaratament d’aliments, reciclar el 65% dels residus municipals, reciclar el 75% dels envasos i que el màxim de residus que vagin als abocadors sigui del 10%.

    Conscients de la necessitat d’un canvi en el model econòmic i productiu, diferents sectors del Gran Penedès han posat en marxa els darrers anys alguns projectes que es basen en el model “circular”. En essència, aquest sistema busca produir incorporant criteris ambientals en les fases de disseny, producció, distribució, utilització, reciclatge i tractament final de qualsevol producte. El propòsit és prevenir o reduir l’impacte ambiental durant tot el cicle de vida dels productes. Els objectius base d’aquest model de producció i consum estableixen generar el mínim de residus possibles i allargar la vida útil dels productes, tenint cura del medi ambient també durant la fase de producció.

    Segons Acció, l’agència per la competitivitat de l’empresa de la Generalitat, en el document L’Economia Circular a Catalunya del 2017, a Catalunya hi havia 391 empreses que implementaven aquesta filosofia de producció. El dels residus era el principal àmbit de l’economia circular, englobava el 75% de la facturació associada a l’economia circular i el 60% del nombre d’empreses.

     

    EL 2017 ES VAN COMPTABILITZAR A CATALUNYA 391 EMPRESES “CIRCULARS”

     

    Pel que fa al coneixement sobre l’economia circular, el Baròmetre d’economia circular de l’empresa catalana 2020 desprèn que el 81% de les empreses enquestades (184 dels sectors industrial, construcció i terciari amb una dimensió superior a 10 treballadors o 1 milió d’euros de facturació) tenen algun coneixement sobre el concepte. No obstant això, el document certifica que les empreses grans consideren més urgent la implementació d’actuacions. Pel que fa a les iniciatives realitzades per part de les empreses, la majoria estan relacionades amb el reciclatge, la millora de l’eficiència de l’ús dels recursos i en la seva recuperació.

    El mes de juny del 2020 es va presentar al territori el projecte Penedès Circular (penedescircular.com), tot i que feia un parell d’anys que es gestava. Es tracta d’una clara aposta de l’Ajuntament de Vilafranca, la Mancomunitat Penedès-Garraf i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès –amb el suport de la Diputació de Barcelona– per dirigir les estratègies territorials cap a aquest model econòmic i ajudar les empreses penedesenques a fer la transició.

     

    LES EMPRESES, PREOCUPADES PER LA GENERACIÓ DE RESIDUS I EL TEMA ENERGÈTIC

     

    En aquests moments, a través del projecte, s’està contactant activament amb les empreses de la comarca per conèixer de prop les pràctiques que estan posant en marxa. A hores d’ara 25 companyies ja han rebut la visita dels experts del projecte, s’ha elaborat una diagnosi territorial i s’ha creat el pla d’acció dels propers anys. Segons explicava la tècnica d’Economia Circular de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Vilafranca, Núria Morral, les empreses visitades fins ara es mostren preocupades pel tema energètic i la pujada del preu de l’energia, així com per la gestió dels residus i l’encariment de les matèries primeres.

    En aquest sentit, el Penedès Circular s’ha adherit a la Borsa de Subproductes i Matèries Primeres que opera arreu de Catalunya, una plataforma on les empreses poden oferir i trobar subproductes generats en el seu sistema productiu. També s’ha posat en marxa  un programa de preauditories  energètiques, subvencionades al 100%, per a les empreses dels polígons de Vilafranca. A més, el 24 de novembre s’organitzarà el primer Marketplace de solucions circulars del Penedès amb l’objectiu de presentar i conèixer solucions, productes, materials i serveis per incorporar l’economia circular a l’estratègia del seu negoci.

     

    Exemples de projectes d’economia circular al Gran Penedès

    L’Agroparc Penedès, 1r districte agroindustrial de CO2 negatiu

    Ametller Origen ha presentat el nou projecte Agroparc Penedès un clúster agroalimentari, sostenible i circular, que la companyia vol impulsar amb l’objectiu de transformar el model productiu actual del sector agroindustrial i promoure la producció d’aliments d’una major qualitat nutritiva i organolèptica. L’empresa invertirà 180 MEUR per crear el recinte de 258 hectàrees, que es preveu que s’obri el 2025.
    El conreu ecològic, no utilitzar fertilitzants artificials, el reaprofitament del nitrogen, la reutilització de residus i l’ús de biocombustibles són les característiques principals del recinte. El projecte també preveu un sistema de microgoteig en el reg a partir de l’aigua de pluges, aigua subterrània i també de la reutilització, alhora que crearà compost natural i s’abastirà d’energia solar amb 12 hectàrees de plaques solars. Segons els càlculs de la companyia, l’Agroparc consumirà 15 Mw anuals i generarà 13 Mw amb energia fotovoltaica, 10,2 Mw amb biomassa i 1,6 milions de m3 de biogàs.
    Aquest serà el primer “districte agroindustrial d’energia positiva i CO₂ negatiu”, des del qual preveu evitar l’emissió de 1.400 tones de gasos contaminants.


    Família Torres té un programa propi d’actuació mediambiental

     

    Família Torres té un programa propi d’actuació mediambiental, l’anomenat Torres & Earth. Va posar-se en marxa l’any 2008 amb l’objectiu d’adaptar la seva activitat al canvi climàtic, reduir la seva petjada de carboni i mitigar els efectes de l’escalfament global.

    Fins ara, l’empresa ha reduït un 34% les emissions de CO₂ per ampolla produïda i espera arribar al 60% el 2030. Abans del 2040, s’han fixat com a objectiu poder ser neutrals pel que fa a les seves emissions. Entre d’altres projectes, Família Torres ha alleugerit un 22% el pes de les ampolles de Mas La Plana per reduir les emissions de fabricació i transport. Pel que fa al consum elèctric de la companyia, el 25% de l’energia prové de fonts 100% renovables. S’empren més de 1.500 kW d’energia fotovoltaica per abastir totes les seves bodegues de l’Estat. Només a la planta de Pacs s’han instal·lat 18.000 metres quadrats de plaques fotovoltaiques. A més, al celler penedesenc hi ha una caldera que funciona a través de biomassa, la qual ha aconseguit reduir un 95% el consum de gas, un 10% l’electricitat i ha evitat l’alliberament de fins a 1.300 tones de CO₂ cada any.


    Paper 100% reciclat i energies renovables, a Pere Valls

    L’empresa Pere Valls, ubicada a Sant Pere de Riudebitlles, s’especialitza en la fabricació de paper reciclat. Així, aquesta companyia no només abandera l’ús d’aquests producte, sinó que tal com mana l’economia circular, tot el seu procés de producció té cura amb el medi ambient.

    L’empresa va deixar de fer servir gas natural per produir el vapor d’aigua que assecava el paper. Aquest procés emetia una bona quantitat d’emissions de CO₂, però des del 2014 Pere Valls té una caldera de biomassa que s’alimenta d’estelles forestals, evitant l’ús de gas natural. Des de llavors, estalvien un 35% d’energia i eviten l’emissió de 3.300 tones anuals de CO₂. Així mateix, des de fa uns anys la companyia calcula voluntàriament la seva petjada de carboni a través d’una certificadora i compensa l’emissió de carboni amb la compra de crèdits d’emissió, fent que la companyia es consideri “neutra” en emissions d’aquest gas.

    D’altra banda, l’ús abusiu de l’aigua ha estat un dels reptes en les empreses paperes, però a Pere Valls es reutilitza l’aigua de forma integral. Tan sols s’empren 0,95 litres per quilogram de paper produït, un rècord en la indústria.


    Innovi impulsa Mora, un mercat online de raïm per evitar excedents

    Mora és el nom del mercat online de raïm que ha impulsat Innovi. Es tracta d’una eina adreçada a viticultors i elaboradors per poder comprar i vendre raïm a través d’internet, des d’ordinadors, mòbils o tauletes.

    Un dels objectius d’aquesta iniciativa és evitar que es produeixin excedents de raïm. També vol contribuir a millorar la planificació de la verema i donar visibilitat a petits cellers que tenen dificultats en l’accés a ofertes per varietats, volums i característiques de les vinyes. La plataforma permet publicar informació sobre la varietat, la DO, el tipus de producció (biodinàmica, ecològica o convencional), el mètode de collita, el rendiment en kg per Ha o el tipus de formació dels ceps, entre d’altres.

    De moment les ofertes es limiten al raïm, però es podrien augmentar en el futur.


    Cafès Novell elabora càpsules de cafè que no generen cap residu

    L’empresa vilafranquina Cafès Novell va llançar al mercat les primeres càpsules de cafè compostables. Fetes amb materials renovables, es poden dipositar al contenidor de reciclatge orgànic i el temps que triguen en biodegradar-se és al voltant de les dotze setmanes.

    L’empresa defineix aquest projecte com “la nostra revolució personal per fer front a la gran quantitat de càpsules de cafè que es llencen al dia”. Segons diuen, cada dia es fan servir 19 milions de càpsules de cafè, les quals provoquen tones de residus. Amb aquest innovador projecte, que va veure la llum el 2017, s’ha aconseguit que els productes de Cafès Novell no generin cap impacte negatiu en el medi ambient, ja que aquestes càpsules, al contrari que les convencionals no porten cap mena de plàstic ni alumini.


    DS Smith proposa envasos circulars a través de l’ecodisseny

    L’empresa Ds Smith Packaging Penedès, amb seu a Sant Pere de Riudebitlles, produeix embalatges de cartró. S’especialitza a proposar envasos dissenyats circularment, per tal que siguin 100% reciclables, alternatius als plàstics i fent servir el mínim material possible.

    L’empresa ofereix dissenys adaptats a cada marca i producte. D’entre els projectes realitzats, en destaca el packaging realitzat per a l’empresa Laithwaite’s Wine, que ven vins online. Aquest cas és especialment interessant perquè és un cercle tancat, s’han dissenyat caixes de vi que es reintrodueixen en el sistema de DS Smith, es processen i es reciclen de nou per tornar a fabricar caixes noves. Segons l’empresa, aquest procés només és possible amb una bona coordinació entre tots els actors involucrats.


    Cales de Pachs dona nous usos als llots que generen les depuradores

    Cales de Pachs, fabricant de calç, és una altra empresa penedesenca amb vocació sostenible. El darrer dels seus projectes, que rep el suport de Penedès Circular, pretén donar valor als fangs orgànics que generen les EDAR (Estació Depuradora d’Aigües Residuals).

    A través de la col·laboració amb diferents empreses del territori, el projecte de Cales de Pachs promou la higenització d’aquest tipus de residus, per poder-los usar com a biomassa o per millorar la seva qualitat i que puguin servir com a fertilitzant al camp.

    Actualment, la gestió dels fangs orgànics de les EDAR s’ha convertit en un problema per a moltes empreses. Els elevats costos de gestió i la manca de qualitat del residu han fet que moltes companyies es plantegin solucions per donar-los un ús alternatiu.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu