Un 94,2% de les petites i mitjanes empreses de Catalunya ha experimentat augments de preus significatius dels aprovisionaments des de principis d’any
Quan falten poques setmanes per al Nadal, la incertesa i la inquietud són la tònica habitual per a moltes empreses i consumidors a conseqüència dels problemes de provisionament de les matèries primeres i dels components.
Els experts recomanen que s’avancin les compres nadalenques i les comandes de regals als Reis Mags, perquè el comerç marítim està col·lapsat, fet que pot retardar l’arribada d’alguns productes fins ben entrat el 2022. A més, la falta d’estocs dispararà encara més el preu de les matèries primeres.
Gairebé totes les branques d’activitat estan patint les conseqüències d’aquesta manca d’aprovisionament, sobretot la indústria, l’automoció i la construcció.
El 83,3% de les petites i mitjanes empreses catalanes tenen problemes de subministrament de matèries primeres, segons un estudi recent de Pimec, que indica que l’impacte de la pujada dels preus dels aprovisionaments pot suposar un sobrecost de 200 milions d’euros diaris per a les pimes. Els aprovisionaments que encapçalen la pujada de preus són els metalls ferris (54,6%), els plàstics (42,5%) i els metalls no ferris (41,9%), seguits d’altres materials com el cartró, els combustibles i els químics.
El president de la patronal, Antoni Cañete, advertia que l’augment del preu de les matèries primeres i la manca de subministrament passaran de ser un fet cojuntura a “estructural” i que “han vingut per quedar-se”.
Preocupació de cara a la campanya de Nadal
Una altra enquesta realitzada per PIMEC de cara a la campanya de Nadal apunta que quatre de cada deu comerciants reconeixia haver tingut problemes d’abastiment abans de la campanya del “Black Friday”. D’aquests, un 40% indicaven que havien tingut dificultats en relació amb les matèries primeres, mentre que el 60% restant a qüestions logístiques i de transport.
No obstant això, un 80% dels socis de la patronal asseguren que les vendes d’enguany lligades a la campanya de Nadal seran iguals o millors que l’any passat. Més del 70% dels empresaris creu que podrà seguir amb el seu negoci de cara a l’any vinent, un percentatge que l’exercici anterior no arribava al 50%.
ELS RETARDS PODRIEN ALLARGAR-SE FINS A MITJANS DE L’ANY VINENT
Repercussió en els preus
L’increment dels preus dels transports, l’encariment de les matèries primeres i els costos energètics són alguns dels principals efectes de la crisi de proveïments. Per aquest motiu, els fabricants i distribuïdors de béns i productes alerten que no podran mantenir el preu durant molt de temps.
A gairebé tots els sectors es comencen a apujar preus als clients. En el primer en què s’ha notat ha estat en el de l’alimentació, on la cistella de la compra s’ha encarit un 5,5%, la taxa més alta des de fa 29 anys. Segons les darreres dades de l’IPC, el preu de l’oli s’ha incrementat un 22% respecte el mateix mes de l’any passat, els tomàquets d’amanida un 16,9%, les pomes un 15%, l’aigua, els refrescos i els sucs un 7,6%, i la fruita un 3,5%.
Inscrements a les obres
Segons el darrer informe de la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya, totes les empreses del sector de la construcció s’han vist afectades per l’augment de preus de les matèries primeres i més del 40% s’han vist forçades a resoldre algun contracte o a paralitzar algunes obres com a conseqüència d’aquest augment. Segons la gerent del Gremi de constructors del Garraf, Maria Teresa Gil, de moment s’estan assumint els sobrecostos, però “molts s’estan enganxant els dits”. Per a més del 70% de les empreses constructores l’augment de preus de les matèries primeres ha suposat un increment superior al 10% sobre el cost total de les obres i prop del 80% s’han vist afectades pels desabastiments i retards inusuals en obra de materials.
La logística ha estat un dels sectors més afectats pel col·lapse del transport marítim internacional. Joan Comas, director general de Coral Transports&Stocks , explicava que “la manca de matèries primeres dependrà molt del producte i del seu origen, però tindrà una tendència a l’alça fins a mitjans del 2022”.
LA LOGÍSTICA, L’AUTOMOCIÓ I LA CONSTRUCCIÓ, ELS SECTORS MÉS AFECTATS PER LA CRISI D’ABASTIMENTS
Aturades en l’automoció
La indústria de l’automòbil també és una de les que més ha patit la situació per l’escassetat de microxips que es produeix des de l’any passat, motiu pel qual s’ha hagut de reduir la producció, el que ha suposat endarreriments de mesos en l’entrega de vehicles.
A banda, el Comitè Nacional del Transport per Carretera ha convocat tres jornades de vaga del 20 al 22 de desembre per protestar per la seva situació, a la qual s’hi ha sumat el Gremi de Transports de Catalunya. Per tant, si es mantè, pot agreujar encaar més la situació.
Josep Esteve
Coordinador territorial d’UP de l’Àrea Metropolitana de BCN
“Esperem que al Senat poguem arreglar una mica la situació”
“La crisi de matèries primeres ens afectarà molt l’any vinent, també en els aliments sobretot per l’increment del gasoil, els filferros, les caixes i els productes fitosanitaris. El problema és la posició de domini que tenen sempre uns quants i que la Llei de la Cadena Alimentària no ha solventat durant el seu tràmit al Congrés. Esperem que al Senat es pugui arreglar alguna cosa al respecte, en ser partits més petits, per la supervivència d’alguns sectors com ara el lleter”.
El preu d’algunes fruites ja s’ha incrementat força, també el de la resta de productes que fem servir habitualment per a la nostra feina, mentre que no s’incrementa els preus que ens paguen als productors”.
Joan Comas
Director general de Coral Transports&Stocks
“El cost del transport es mantindrà a l’alça fins el 2022”
“Un percentatge molt important de la cadena de subministraments procedeix de països que han d’expedir les seves mercaderies pel servei marítim, fet que afecta en una demanda desbordada que ha estat frenada per les empreses productores a causa de la Covid. Si a això li afegim que les grans companyies navilieres van disminuir les unitats per reduir les seves pèrdues durant aquest període, ha provocat un encariment en el cost del transport que representaria un 11%. La repercussió es nota també en la tendència creixent de l’IPC, que pot superar el 6% a finals d’any. Aquesta situació en el cost de transport es mantindrà a l’alça previsiblement fins a mitjan 2022”.
Jordi Gasol
President del Gremi d’Hostaleria de Vilanova i la Geltrú
“Estem debatent si repercutir els sobrecostos o assumir-los”
“L’increment dels preus de l’energia i dels transports ens està afectant força. Tot s’està apujant degut a la situació. Ara estem fent fitxes i escandalls nous, perquè alguns productes, a més, sempre acostumen a apujar-se al gener. Encara falta un mes, però encara estem debatent si repercutirem als clients aquestes despeses extres o les assumirem nosaltres.
Estem a l’expectativa, perquè hem viscut una situació complicada amb la Covid els darrers dos anys. Ara comencem a anar en una bona direcció, però encara és aviat per veure com anirà. El passaport Covid és el mal menor, perquè que ens tornessin a tancar o limitar horaris seria molt pitjor”.
Damià Deàs
President de l’AECava
“L’augment dels preus de les ampolles s’haurà de repercutir”
“Els preus del vidre, l’alumini, el paper i el ferro han crescut entre un 4 i un 15%, una situació que juga a la contra del marge de benefici en les ampolles de cava, que ja és molt ajustat. Per això, als cavistes no ens quedarà més remei que acabar repercutint aquest augment de preus a les ampolles quan arribin al mercat. El sector no preveu fer-ho fins el 2022, perquè no ens interessa distorsionar els preus en plena campanya de Nadal, en un moment de màxim consum. Tanmateix, després hi haurà un encariment indubtable. En funció de l’estratègia empresarial de cada celler, la pujada de preu de les ampolles podria anar de l’1,5 al 5%”.
Maria Teresa Gil
Gerent del Gremi de Constructors del Garraf
“Els materials pugen cada dia, i els pressupostos no duren”
“El sector de la construcció no havia estat molt afectat per la Covid, més aviat al contrari, perquè es feien moltes reformes, però fa uns mesos que notem els efectes en els increments de preus de les matèries primeres. La incertesa és el pitjor. El gran problema que ens trobem ara és que els pressupostos que fem no ens duren massa, perquè les matèries primeres s’incrementen gairebé cada dia i molts constructors s’estan picant els dits. Per tant, estan parlant diàriament amb els promotors per veure com ho han de fer davant d’aquests increments de preus dels materials. De moment, estan assumint els sobrecostos per no perdre les obres, però és un esforç considerable, tenint en compte el poc marge que hi ha”.
Jordi Carrió
Gerent del Grup Ondunova
“La crisi de proveïment ens està afectant significativament”
“La crisi de proveïment ens està afectant significativament. Portem un any amb manca de matèria prima a tot Europa. Fins i tot, hi ha empreses del nostre grup que han hagut de limitar la producció a clients, amb una demanda d’increment de venda de més del 15%. A més, des de principis d’any portem quatre pujades de preu que han fet que la matèria prima dupliqués el seu valor de compra. Per això la situació repercuteix en un increment de preu que ens hem vist obligats a aplicar, sumat a què en alguns moments puntuals hem de donar terminis de lliurament més tard de l’inicialment previst. Els clients també es troben que la seva demanada molts cops no és constant i tenen trencaments d’estocs i urgències”.
Iris Rojano
Venedora de l’establiment Juguettos de Vilafranca
“Els clients avancen compres per por a quedar-se sense”
“Els clients tenen por de quedar-se sense les joguines que volen, així que aquest any estan avançant molt més que altres anys les compres de Nadal. Molts han aprofitat els descomptes que es feien pel Black Friday per tenir-les ja a casa.
De joguines en estoc en tenim, però hem notat que triguen més en arribar algunes concretes i altres ja no les tindrem com, per exemple, un porquet interactiu que ha agradat molt i que no el tindrem aquest Nadal per problemes de logística. D’altres dependrà dels distribuidors, de si poden servir-les a temps, així que està clar que patirem una mica, per això recomanem que es comprin aviat. Esperem que tot vagi bé”.
Víctor Miramón
Cap de vendes del concessionari Penedescar3, SL
“El nostre concessionari no està tan afectat com altres”
“Al nostre concessionari la situació internacional actual no li ha afectat molt, perquè la majoria de components els fabrica la mateixa casa i tot està centralitzat; per tant es treballa poc amb empreses externes. Només ens afecta en alguns models o acabats molt concrets. De fet, a la nostra publicitat anunciem que tenim automòbils disponibles per als clients que tinguin necessitat d’adquirir un vehicle ràpidament.
Tanmateix sabem que altres concessionaris estan més afectats, en dependre més de components fabricats a la Xina o a d’altres països asiàtics, i poden tenir retards d’entre quatre i cinc mesos”.