Entre el 2019 i el 2021 la venda de vehicles al Gran Penedès ha disminuït un 31,7%, confirmant la forta davallada provocada per la crisi de la covid
L’any passat es van vendre 4.906 vehicles al Gran Penedès, un 4,63% menys que l’any anterior. Aquesta caiguda de les vendes ja es va donar el 2020 amb la irrupció de la covid-19. En aquell moment es van comprar un total de 5.144 vehicles.
Prenent com a referència l’any 2019, el darrer any sense restriccions per la covid, es van vendre 7.179 vehicles. Això significa que les vendes es van reduir un 31,7% l’any passat.
La comarca on més vehicles es van vendre va ser l’Alt Penedès amb 2.169 vehicles venuts. Tot i això, respecte al 2019 les compres van caure un 27,56%. Tanmateix, la comarca de l’Alt Penedès presenta certa recuperació d’aquest sector, ja que és l’única que el 2021 va augmentar les vendes respecte al 2020. Aquest període de temps, es van vendre 75 vehicles més (4.906 en total), xifra que representa una evolució positiva del 3,6%.
Al Baix Penedès, les vendes van disminuir un 37,11% (1.132 vehicles venuts el 2021) respecte al 2019, mentre que al Garraf la diferència va ser de -32,7% (1.605 vehicles venuts) comparat amb el 2019.
La població cada vegada aposta més pel transport sostenible
La meitat dels cotxes venuts el 2021 eren motor gasolina
La meitat dels cotxes venuts el 2021 al Gran Penedès tenia motor gasolina. Concretament, el 50,7% dels vehicles tenia aquest tipus de motor, mentre que els vehicles dièsel van representar el 12,3% de les vendes.
Tanmateix, les vendes de vehicles elèctrics o híbrids va creixent i és que la població aposta cada vegada més pel transport sostenible. Pel que fa als vehicles 100% elèctrics, van representar el 4,5% del total de les vendes. D’altra banda, de vehicles híbrids amb motor dièsel es van vendre un 2,2% del total mentre que els vehicles híbrids amb motor gasolina van ser el 28%. Així mateix, un 2,2% dels vehicles venut tenia un motor que funcionava amb gas liquat amb petroli i un 0,1% amb gas natural comprimit.
En aquest sentit, l’assessor comercial del concessionari Remm Guitart de Vilafranca del Penedès, Fèlix Tutusaus, indicava que “als clients els costa decidir-se quin tipus de vehicle volen comprar exactament, si dièsel, gasolina, elèctric o híbrid. Les vendes de vehicles elèctrics han millorat molt, però el problema continua sent el preu, que encara és força elevat”. També indicava que els tot terrenys sub estan molt de moda, perquè són uns vehicles més alts i pràctics; són com els típics monovolums d’abans, però amb una línia més bonica”.
Vehicles venuts al Gran Penedès
La crisi dels microxips ha minvat la recuperació del sector
Arran de la pandèmia, els fabricants de microxips van canviar les seves línies de producció i van deixar de produir aquests components per als vehicles, ja que la demanda va baixar, i van començar a fer-los servir per altres objectes com ara ordinadors o tauletes, que van revifar les vendes gràcies al teletreball.
Això ha fet que ara el sector automobilístic tingui una alta necessitat de microxips i que la manca d’aquest element hagi fet baixar la producció de vehicles i, a conseqüència, les vendes.
L’Alt Penedès és l’única comarca del territori que va augmentar les vendes durant l’any passat
Els experts afirmen que “un cotxe modern té més de cent components que contenen semiconductors”, és a dir, que es necessiten més de microxips per poder fabricar un vehicle actualment. Els porten els parabrises, els seients, els retrovisors o l’assistència de conducció, entre diversos altres elements.
Tot plegat ha provocat que la producció europea de vehicles disminuís un 21,5% el 2020 i que es deixessin de fabricar més de quatre milions de turismes, segons calcula l’Associació Europea de Fabricants d’Automòbils (ACEA).
Els clients se senten indecisos en decidir quin tipus de motor triar pel seu vehicle, tot i que els gasolina continuen sent els més populars
Els experts calculaven que la falta de microxips podria acabar a finals de 2021, tanmateix aquest problema continuarà afectant el sector fins a mitjans d’any o fins i tot fins a finals d’aquest 2022, segons calcula l’Associació Europea de Proveïdors Automobilístics (Clepa).
Vehicles venuts el 2021 segons el seu motor
Els terminis d’entrega de vehicles s’han disparat, fins i tot per sobre dels sis mesos
Una altra de les conseqüències de la crisi en la qual està immers el sector automobilístic és l’elevat temps d’espera que els compradors han d’invertir fins a rebre el seu vehicle.
La manca de microxips es podria allargar fins a mitjans o finals d’aquest 2022
Actualment, i depenent de la marca i el model que el client vulgui adquirir, el temps d’espera es podria allargar fins als 10 o 11 mesos.
És per això que els concessionaris aconsellen a totes aquelles persones que estan pensant a comprar un vehicle properament, que planifiquin amb temps la seva compra i que no posposin la seva decisió perquè els terminis d’entrega són força elevats en general.