El sector vinícola aporta un 1,6% al PIB català i un valor afegit brut de 3.630 MEUR

    Un estudi de la Interprofessional del Vi a Espanya (OIVE), presentat durant la Barcelona Wine Week, destaca la importància econòmica i social del sector 

     
    Font: Interprofesional del Vino de España (OIVE)

    La indústria del vi aporta un 1,6% al PIB de Catalunya, generant un valor afegit brut de 3.630 milions d’euros. Ho recull l’informe ‘Importància Econòmica i Social del Sector Vitivinícola a Catalunya’, elaborat per la Interprofessional del Vi a Espanya i presentat el dimarts 5 d’abril a la Barcelona Wine Week (BWW).

    L’anàlisi assenyala que l’impacte directe a l’economia supera els 2.000 MEUR, mentre el sector dona feina a 61.350 persones, fet que equival al 2% de l’ocupació catalana. Alhora, ressalta el potencial exportador de Catalunya, amb més de 600 MEUR, el 19,6% de totes les vendes estatals a l’estranger, fet que la situa com a segona comunitat autònoma en exportacions, per darrere de Castella la Manxa.

    Alemanya és el país on Catalunya exporta més vi, amb un impacte de 95 MEUR. La segueixen els Estats Units (75,9 MEUR), Bèlgica (60,6 MEUR), el Regne Unit (52,6 MEUR) i Japó (40,9 MEUR).

     

    Més de 9.300 pagesos ocupats

    L’informe indica que Catalunya té 56.089 hectàrees de vinyes, el 5,9% de la superfície que hi ha al conjunt d’Espanya. Aquest conreu dona feina a prop de 9.300 pagesos i el vi que se’n fa representa el 8,4% d’hectolitres produïts arreu de l’estat. La producció sobretot es focalitza a Barcelona i Tarragona.

    Pel que fa al detall de la cadena de valor, l’anàlisi apunta que la pagesia aporta prop de 60 MEUR bruts al PIB i genera uns 1.500 llocs de treball, directes, indirectes o induïts. En el cas de l’elaboració i criança dels vins, el valor afegit brut és de 340 MEUR i l’ocupació generada ascendeix als 4.800 empleats. Finalment, la comercialització genera un impacte brut de 1.605 MEUR i dona feina a prop de 30.000 persones.

     

    L’informe ressalta el potencial exportador de catalunya, amb més de 600MEUR 

     

    Diversitat de la vinya

    Al seu informe, la Interprofessional del Vi destaca especialment la diversitat de la vinya catalana, tant pel que fa a les varietats de raïm com per la tipologia de sols i la dimensió dels diferents cellers. En aquest sentit, ressalta que Catalunya lidera el cens de cellers i embotelladors de producció ecològica, amb 279 empreses, i és la segona comunitat autònoma amb més superfície de cultiu sense sulfits.

    Al mateix temps, l’OIVE posa en valor que el cultiu de la vinya promou l’assentament de la població al territori, tant per la dedicació que suposa aquesta feina com per la impossibilitat de deslocalitzar la producció. En aquest sentit, a més de la meitat de pobles de Catalunya hi ha conreu vitícola, “fet clau per al manteniment de les zones rurals”, segons assenyalava el president de la Interprofessional, Ángel Villafranca.

     

    Catalunya lidera el cens de cellers i embotelladors de producció ecològica

     

    El director d’Economia Aplicada d’Analistes Financers Internacionals (AFI), Diego Vizcaíno, assegurava que “el dinamisme demogràfic, la sostenibilitat econòmica i ambiental, i la diversificació del sector” són un conjunt de circumstàncies que “permeten generar una oferta de més valor”.

    Segons ressaltava, “en els últims cinc anys hem tingut un superàvit comercial sostingut derivat de les exportacions catalanes dels productes vitivinícoles, que a més, són capaços de competir en mercats molt renyits com l’Alemany, el del Regne Unit, el dels Estats Units o el de Bèlgica”. 

    Per la seva part, el secretari general d’Alimentació de la Generalitat, David Mascort, va assegurar que l’impacte econòmic recollit a l’informe denota “la importància vital del sector del vi a Catalunya”, si bé va fer una crida a fomentar la diferenciació de la producció catalana respecte la resta de vins i escumosos d’arreu del món per destacar-ne el prestigi. “Hem d’incrementar-ne la visibilitat”, assegurava.

    Carina Termens, directora d’Agrobank a Catalunya, va explicar que el sector vitivinícola és “un  clar exemple dins del sector agroalimentari, que ha estat capaç d’adaptar-se i mostrar la seva fortalesa, superant-se malgrat la pandèmia, on malgrat el tancament de l’hostaleria, ha estat capaç de buscar estratègies per superar-se amb èxit”.

    La directora de l’OIVE, Susana García, va concloure el torn d’intervencions afirmant que “perquè un sector pugui avançar i millorar necessita conèixer les seves xifres”, motiu pel qual destacava la importància d’aquest informe que posa de manifest que “darrere d’una ampolla de vi hi ha un sector que és pilar de l’economia, i que dota de vida al nostre medi rural”. 

    El sector enoturístic atrau 400.000 visitants cada any

    Pel que fa a l’enoturisme, l’anàlisi indica que cada any el sector atrau 400.000 visitants, fet que contribueix a estendre el turisme més enllà de la ciutat de Barcelona.

    En l’àmbit de la recerca, destaca el paper de l’INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi), de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària) i del clúster vitivinícola INNOVI.

    L’Interprofessional celebra que del 2015 al 2020 el Ministeri de Ciència i Innovació va subvencionar més de 10 MEUR d’una vintena de projectes de recerca i desenvolupament. 

     

    Reivindiquen el rol de les dones en el món del vi

    Mujeres del Vino
    Font: Mujeres del Vino

    El col·lectiu Mujeres del Vino va organitzar, en el marc del Barcelona Wine Week, un tast al palau de Pedralbes.

    Un total de 40 dones de 41 cellers de diferents DO van rebre a unes 400 persones que van voler tastar i gaudir dels seus productes.

    Entre les participants d’aquesta  edició es trobaven professionals del vi  (productores, enòlogues, sommeliers i periodistes) que estan dirigint i conduint projectes a territoris vitivinícoles a Catalunya, Navarra, La Rioja, Castella i Lleó, les Canàries, Andalusia, Castella la Manxa i les Iles Balears.

    A l’acte també hi van assistir diverses autoritats, entre les quals la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural del Govern de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, o la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells.

    La consellera Teresa Jordà va encoratjar les dones “a seguir treballant totes plegades per fer present el nostre vi arreu del país i del món, i que encara sigui més coneguda i reconeguda l’excel·lència i qualitat dels nostres vins” i Tània Verge va apuntar que “avui dia, moltes de les barreres a la inclusió de les dones a la producció i comerç del vi s’han eliminat, però els obstacles sistèmics continuen”.

     

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu