El nombre d’afiliats estrangers al Gran Penedès està per sota de la mitjana catalana

    El 13% dels afiliats a la Seguretat Social al territori tenen nacionalitat estrangera, una dada que s’allunya 3,5 punts de la mitjana de Catalunya

    Les tres comarques del Gran Penedès tenen un percentatge de persones afiliades estrangeres a la Seguretat Social inferior a la mitjana de Catalunya, que és del 16,5% del total, respecte a les darreres dades publicades per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), corresponents al setembre. En total, al Gran Penedès hi havia 136.221 afiliats de nacionalitat espanyola i 20.330 afiliats estrangers. Aquestes dades suposen que el 13% dels afiliats a la Seguretat Social al territori tenen nacionalitat estrangera, una dada que està 3,5 punts per sota de la mitjana catalana.

    Per comarques, l’Alt Penedès compta amb un 9,9% d’afiliats estrangers, el Baix Penedès amb un 14,3% i el Garraf amb un 14,4%. L’Alt Penedès és la cinquena comarca de Catalunya amb un tant per cent més baix d’afiliats estrangers. El Baix Penedès i el Garraf es classifiquen per la part mitjana de la taula, però tot i això, romanen lluny de la mitjana catalana. Les comarques amb més estrangers afiliats a la Seguretat Social són la Segarra (31,7%), l’Alt Empordà (23,8%) i el Barcelonès (23,3%).

     

    El baix penedès és l’única comarca que ha superat la mitjana catalana quant al creixement interanual de l’afiliació estrangera


    Tanmateix, hi ha una comarca del Gran Penedès que sí que ha superat la mitjana catalana quant al creixement interanual de l’afiliació estrangera. Es tracta del Baix Penedès, que ha registrat un increment del 10,6%, mentre que al conjunt de Catalunya ha estat del 10,3%. Al Garraf els afiliats estrangers han crescut un 9,5% en referència al setembre de l’any passat i a l’Alt Penedès, un 4,6%.

    Afiliacions per sector i sexe. Setembre del 2022.


    Pel que fa a la relació laboral dels afiliats, la majoria treballa per compte d’altri. La tendència general, que demostra la mitjana catalana, és que la majoria dels afiliats espanyols (84,5%) treballen per compte d’altri i un 15,5% per compte propi. Pel que fa als afiliats estrangers, el 85,1% treballa per compte d’altri i el 14,9% per compte propi. La diferència entre estrangers i espanyols és força petita en aquest sentit. Pel que fa al Gran Penedès, destaca que a la comarca del Garraf els afiliats estrangers que treballen per compte propi superen per 8,8 punts els que comptabilitza la mitjana catalana. 
    La incorporació de la dona al mercat de treball és desigual al territori
    Les comarques del Gran Penedès mostren un comportament desigual en la incorporació de la dona al mercat de treball. En general, a Catalunya, el tant per cent de dones afiliades és del 46,9% de mitjana. 

     

    L’alt penedès és la cinquena comarca catalana amb menys afiliats estrangers


    Només el Garraf supera aquesta proporció, gairebé un punt per sobre de la mitjana, amb un 47,8% de dones afiliades a la Seguretat Social. Tant l’Alt Penedès com el Baix Penedès tenen un nombre de dones treballadores més baix que la mitjana catalana. L’Alt Penedès se situa 0,9 punts per darrere de la mitjana amb un 46% escaig de dones al mercat de treball. Per la seva banda, el Baix Penedès, més allunyat de la mitjana, compta amb un 45,5% de dones treballadores.
    Aquesta desigualtat entre homes i dones encara s’accentua més en els grans sectors. Els homes són majoria, i amb gran diferència, als sectors de l’agricultura, la indústria i la construcció. Mentre que les dones només són majoria en els serveis.
    La diferència entre els dos sexes al sector de la construcció i a l’agricultura és molt gran. Els homes representen entre el 72% i el 86,6% dels afiliats a alguna feina del sector de l’agricultura, mentre que les dones representen entre el 13,4% i el 28%. A la construcció els afiliats masculins oscil·len entre el 86,8% i el 89,7%. Les dones, en aquest sector, només representen el 10,3% i el 13,2%.

    Afiliacions per nacionalitat i relació laboral. Setembre del 2022.

    Tradicionalment, aquests han estat sectors molt masculinitzats i encara avui en dia ho continuen sent, tal com demostren les dades recollides per l’Idescat.
    L’únic dels grans sectors on despunten les dones és el dels serveis. Tot i això, la diferència entre els dos sexes no és tan gran com a la resta de sectors esmentats anteriorment.
    Als serveis, les dones representen entre el 53,1% i el 54,7%, mentre que els homes entre el 45,3% i el 46,9%.

     

    Les dones són majoria al sector serveis, però són minoria a l’agricultura, a la indústria i a la construcció


    On s’observa també molta diferència laboral entre els dos sexes és analitzant el grau de temporalitat i parcialitat. Les feines de les dones són més temporals que les dels homes, tot i que els seus paràmetres giren al voltant de la mitjana catalana. A Catalunya el grau de temporalitat de les dones és del 16,9%, mentre que el dels homes és del 12,5%. L’Alt Penedès és l’única comarca del territori on les dones tenen, de mitjana, més contractes laborals temporals. Pel que fa al grau de parcialitat, les xifres demostren la mateixa tendència. A Catalunya el grau de parcialitat és del 26,9% per a les dones i del 12,3% per als homes. En aquest cas, és el Garraf el territori que supera el grau de parcialitat de les dones en 1,8 punts per sobre de la mitjana catalana.

    Afiliacions per nacionalitat. Setembre del 2022.

    Afiliacions per sexe. Setembre del 2022.

    Ja és a la venda el número 142

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu