La Fira del Gall de Vilafranca ha tornat a ser un èxit de vendes i de participació

    Gairebé 40.000 visitants van passar per la fira i van participar als tasts i maridatges i a les activitats programades al llarg de tot el cap de setmana 

    La Fira del Gall de Vilafranca va tornar a posar els productes penedesencs al centre d’atenció durant tot un cap de setmana. El Gall del Penedès, els vins de la DO i la gastronomia dels restauradors de la comarca van tornar a exhibir-se mostrant la qualitat que els caracteritza.
    Més de 40.000 persones van passar per la fira recorrent tots els seus espais. Enguany, la mostra es va ubicar principalment al parc de Sant Julià i també al pavelló firal. A dins del Firavi es van instal·lar els criadors amb l’aviram viu i a fora d’aquest espai, es va ubicar una carpa per fer tastos de vi. 
    No només l’afluència de públic va ser excel·lent, sinó que també hi va haver una gran resposta quant a vendes. Tots els productes de la Gastrobotiga es van esgotar abans que la fira tanqués portes diumenge. En aquest espai es podien adquirir els plats cuinats pels restaurants presents a la mostra, els vins de la DO Penedès i les peces d’aviram preparades per a cuinar. A més, tots els plats de la mostra gastronòmica, més de 7.000 plats d’aviram, es van consumir durant el cap de setmana.
    L’organització de la Fira del Gall ha catalogat aquesta edició com a “excel·lent” perquè “milers de persones han gaudit d’una de les fires amb més recorregut i més rellevants de Catalunya”.

    Carles Herrero, integrant de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) del Gall del Penedès

    Cada vegada es valora més el Gall del Penedès amb IGP

    Carles Herrero és un dels quatre integrants de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) del Gall del Penedès. Propietari de la finca Cal Nadal a Sant Quintí, és criador d’aquesta raça tradicional i també de pularda, capó, ànec mut i pollastre ros.

    Quin balanç fas de la fira?


    La gent ha vingut molt animada a la fira i hem viscut un gran cap de setmana. Les vendes han anat perfectes, estic molt content perquè puc fer un balanç molt positiu de l’any.

     

    Deu ser un esdeveniment molt important per a vosaltres.


    Sí, a mi em fa molta il·lusió anar-hi. És com una festa, et fas conèixer i ve molta gent d’arreu. És un producte i una fira única, perquè hi ha pocs llocs on pots escollir el teu animal i portar-lo a l’escorxador, sense intermediaris. A més, tens contacte directe amb el granger, que l’ha criat des que va néixer i ho sap tot sobre l’animal. Això és molt difícil avui en dia. Els compradors saben realment que s’emporten un producte de proximitat i de km0.

     

    Com valoreu la vostra nova ubicació a la fira?


    Jo estic content perquè és un espai més ampli i es poden veure millor els animals. A més, és més net perquè no es crea la pols que sorgia en caminar per la sorra del parc. El públic ho gaudeix més perquè, en general, llueix com es mereix.

     

    Com ha estat la cria del gall aquest any?


    En general ha sigut un any bo, tot i que hi ha hagut diversos inconvenients, com la intensa calor de l’estiu que ha alentit el creixement dels animals o la pujada de preus, que ha afectat a tothom. 

     

    El Gall del Penedès es pot trobar tot l’any?


    Sí, jo en crio durant tot l’any i en venc arreu de Catalunya i a la resta de l’Estat. Cada vegada es valora més el Gall del Penedès amb IGP i es consumeix en qualsevol època. De fet, he de vigilar què venc al Nadal perquè tinc uns clients fixos durant l’any i no els puc deixar sense producte.

     

    Tradicionalment, és un producte molt consumit al Nadal, com heu aconseguit desestacionalitzar-lo?


    Treballant conjuntament amb la restauració de la zona i fent entendre que tenir Gall del Penedès a la carta i promocionar-lo és important per tots. Al final, quan algú ve al Penedès a tastar els nostres vins, si pot acompanyar-los amb un plat elaborat amb un producte gastronòmic típic d’aquí fa l’experiència molt més rodona.

    Quines són les principals qualitats d’aquest animal?


    Gastronòmicament, té gust avainillat o de canyella. A més, com que s’alimenta, en part, amb el granet del raïm té un punt d’acidesa molt equilibrat. També té molt poc greix i això fa que el pit sigui gairebé igual de tendre que la cuixa.

     

    Joan Huguet, president del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Penedès

    Hem tornat als nivells del 2019 servint unes 5.900 degustacions

    Foto: Fèlix Miró

    Joan Huguet és president del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Penedès des de 2019. A banda, és enginyer agrònom, copropietari i conseller delegat del celler ecològic i familiar Can Feixes, ubicat a Cabrera d’Anoia, en el límit septentrional de la DO Penedès,  amb 80 hectàrees de vinyes en propietat.
    A més, enguany ha tingut un paper destacat en la Fira del Gall, ja que ha tingut l’oportunitat de pronunciar el pregó inaugural.


    Quina valoració feu d’aquesta edició de la Fira del Gall?

    Enguany estem molt contents perquè hem recuperat la situació del 2019. L’any 2020 i 2021, com va passar amb tot, va disminuir força el volum de públic i, en conseqüència tota l’activitat va minvar. Aquest any hem servit al voltant d’unes 5.900 degustacions de vi i hem venut més d’un centenar d’ampolles, que és similar als nivells del 2019. Aquesta activitat s’ha repartit entre el winebar que vam tornar a ubicar amb una haima al parc de Sant Julià i a la barra instal·lada a la zona de la restauració, on els visitants podien tastar el Gall del Penedès acompanyat de productes de la DO Penedès.
    Quina és la tendència habitual del públic de la Fira del Gall en referència a la DO Penedès. Va a gaudir dels tastos o prefereix comprar ampolles?
    A la Fira del Gall el públic està més disposat a fer tastos. Imagino que aquesta tendència és habitual a totes les fires. El públic passeja per la mostra, observa tots els productes penedesencs i ho acompanya amb una copa de vi. Tot plegat fa molt rodona l’experiència.

     

    Quants productes heu exposat?

    Hem servit un total de 20 referències de vi negre i 12 de blanc, d’un total de 17 cellers del Penedès.
    L’any passat ja vau apostar per instal·lar una haima, en comptes d’una carpa tradicional.

     

    Esteu contents amb aquest nou espai?

    Estem molt contents amb la haima perquè funciona molt bé. L’any passat ja vam instal·lar-la perquè creiem que havíem d’actualitzar la imatge. D’una banda, ens anava molt bé perquè en ser descoberta i a l’aire lliure, ens permetia acollir força gent amb seguretat. I, per altra banda, ens sumàvem al moviment dels winebar que entre els cellers estava tenint molt d’èxit.


    Enguany has pronunciat el pregó de la fira, com ho vas viure?

    Vaig voler reivindicar la cultura penedesenca perquè la Fira del Gall és el seu màxim exponent, mostra el producte autòcton del Penedès i la nostra identitat i història. D’altra banda, també vaig voler reivindicar i el preu just del raïm per donar dignitat a l’ofici dels pagesos, perquè la situació que viu la meitat de la comarca és delicada. 

     

    Oriol Llavina, propietari d’El Cigró d’Or

    La Fira del Gall és una activitat molt bona per a la restauració

    Foto: La Fatxenda

    El xef gelidenc Oriol Llavina és el propietari d’El Cigró d’Or, el restaurant situat al Mercat de la Carn de Vilafranca. Enguany, per 13è any consecutiu, el xef ha tornat a la Fira del Gall per proposar tres plats d’aviram a la mostra gastronòmica: Gall del Penedès amb IGP farcit de moniato, col i botifarra negra Mallart, medalló d’ànec mut amb peres i crema de naps i canelons cruixents de pollastre amb beixamel de bolets.

    Com ha anat enguany la Fira del Gall?


    Ha anat tot molt bé, ha estat un èxit. Va venir moltíssima gent i ho vam vendre absolutament tot. Jo portava al voltant de 1.200 racions, com els altres cinc restauradors, i tots vam esgotar tots els plats.
    Abans de la fira us mostràveu amb dubtes perquè havíeu hagut d’apujar els preus i us feia por que el públic no respongués.
    És veritat que abans de començar la fira no les teníem totes perquè ens feia una mica de por la pujada de preus que hem hagut de fer, com tothom a causa de la inflació. Enguany, els preus han oscil·lat entre els 7 i els 14 euros. Els plats elaborats amb Gall del Penedès han augmentat 3,5 euros respecte al preu de l’any passat. Però finalment el públic ha respost de manera excel·lent. Diumenge a quarts de tres ja no quedava res.

     

    Van faltar racions?


    Potser vam fer curts. És veritat que érem un restaurador menys que altres vegades i vam intentar fer més plats entre tots, però mai saps quanta gent vindrà. Cada any acabo amb la sensació que l’any següent podré augmentar les racions que porto, però la veritat és que un cop ens posem a fabricar els plats fa por perquè mai saps si la gent respondrà.


    Fa 13 anys que assisteixes a la fira, suposo que et funciona.


    És una fira molt bona per a la restauració. És veritat que per a mi és un neguit, però m’agrada perquè significa que s’acosta Nadal i funciona molt bé. A més, el cost de l’estand no és molt gran i amb la venda dels plats, la recaptació econòmica que obtenim és molt bona.

     

    A El Cigró d’Or s’hi pot trobar fàcilment Gall del Penedès?


    En tenim durant tot l’any. És una au fantàstica i ens agrada treballar-la perquè és sinònim de pedigrí i de qualitat. És una carn fantàstica i del costat de casa, així que hem de primar-la per sobre d’altres i apostar per ella i promocionar-la a les nostres cartes.

    Ja és a la venda el número 145


     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu