Alta ocupació a les masies rurals a l’estiu en els 40 anys del turisme rural a Catalunya

    Els membres de l’Associació de Masies del Penedès estan satisfets perquè tenen durant els mesos de juliol i agost la majoria d’establiments plens

    El 4 d’agost de 2023 se celebraran els 40 anys de turisme rural a Catalunya, un sector que va creixent en ocupació i en tipologia d’allotjaments. 

    La comarca de l’Alt Penedès és la tercera de Catalunya en percentatge de places de turisme rural a Catalunya, per darrera de  l’Alt Camp i la Segarra. De fet, més de la meitat de places de turisme rural es concentren en 10 comarques. Entre aquestes es troba l’Alt Penedès, amb 757. La primera és el Berguedà amb 1.553, l’Alt Empordà la segona amb 1.342, Osona amb 1.268, la Garrotxa amb 1.162, el Ripollès amb 1.059, el Baix Empordà amb 970, el Pla de l’Estany amb 86, el Solsonès amb 840 i la Selva amb 705.

    Existeixen dues categories d’establiments, les cases de pagès o establiments d’agroturisme,i els allotjaments rurals, si els propietaris no es dediquen al sector primari. També es fan distincions en funció de si l’habitatge és dins o fora del nucli urbà, i del règim d’allotjament com la masoveria la masia i la casa de poble compartida o independent.

    Més d’un centenar d’establiments de turisme rural
    A l’Alt Penedès hi havia l’any 2021, l’últim amb dades oficials de l’Idescat, 93 establiments de turisme rural, dels quals 31 eren cases de poble independents, 42 masoveries, 11 masies i 9 cases de poble compartides. Al Baix Penedès hi havia 16 establiments, 9 dels quals cases de poble independents, 3 compartides, 3 masoveries i una masia. Al Garraf només hi ha 4 establiments, tres dels quals masies i una masoveria. Pel que a Catalunya hi havia el 2021 un total de 2.584 establiments de turisme rural, quan el 1995 només n’hi havia 428. 

     

    L’alt penedès és la tercera comarca catalana en percentatge de places de turisme rural

     

    A l’Alt Penedès, aquest mes i fins a finals d’agost la majoria d’establiments de turisme rural tenen entre el 90 i el 95% d’ocupació. Per Setmana Santa també van tenir una bona ocupació, al voltant del 75%. 

    La presidenta de l’Associació Masies del Penedès, Àngels Monteagudo, explicava que estaven molt satisfets de l’evolució del nombre de visitants, que ja s’acosta als volums previs a la pandèmia. La majoria dels usuaris són catalans, però cada cop es recupera més el turisme estranger, que en algunes cases és de gairebe el 100%. Per això apuntava que “s’està veient que hi ha ganes de venir al Penedès, a l’estiu, però  també molts caps de setmana. La comarca és una perla en brut que es va coneixent cada cop més”. La majoria d’usuaris els coneixen “a través del boca a boca, les plataformes de reserves, però també a través de google maps”.

    El perfil dels usuaris acostuma a ser familiar, que aprofita les vacances o celebracions per llogar una masia, conèixer el territori i el seu patrimoni.

    Segons les dades de l’Observatori del Turisme Rural, els turistes rurals que van visitar Catalunya l’any passat estaven disposats a pagar una mitjana de 29 euros per persona i nit en allotjament i una mitjana de 52 euros per persona i dia en la destinació visitada, realitzant una despesa d’uns 81 euros per persona i dia.  

    Pel que fa al nombre de pernoctacions en establiments de turisme rural va augmentar un 6,7% interanual a Catalunya durant el primer trimestre del 2023, segons dades provisionals de l’Enquesta d’ocupació en allotjaments de turisme rural. Pel que fa al turisme estranger, va créixerr un 40,8%.

    Ja és a la venda el número 142

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu