El Penedès i el Garraf, pioners en crear els clústers del vi i de cinema a Espanya

    PE 66 | Els clústers fan 25 anys de trajectòria a Catalunya i ja en sumen una trentena en diversos sectors, entre els quals destaquen els de disseny i alimentació

    Redacció | Olga Aibar i Lídia Oñate.- Enguany es compleixen vint-i-cinc anys des que es va iniciar la política de clústers a Catalunya. Des de llavors, el territori català ha estat un dels pioners a nivell internacional en impulsar els clústers com a eina per a millorar la competitivitat de les empreses. Països com França, Dinamarca, Noruega, Alemanya, Singapur, Canadà i Corea del Sud ja fa uns anys que van posar en funcionament polítiques de suport als clústers amb l’objectiu d’incrementar la competitivitat i la productivitat.

    Q és un clúster?

    És una entitat enfocada a la competitivitat de les empreses, majoritàriament pimes, però també startups i multinacionals; així com a una millor connexió amb els centres tecnològics i universitats. El seu objectiu principal és ajudar a les empreses a millorar la seva estratègia.

    Com treballen?

    El treball en clúster impulsa actuacions alineades amb els reptes estratègics amb l’objectiu de millorar la competitivitat de les empreses, mitjançant accions d’innovació en els seus models de negoci; internacionalització de mercats; formació directiva o dinàmiques interclúster.


    Segons ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya, “a Europa s’ha detectat que les empreses dels clústers robustos tenen uns sous un 15% superiors als seus competidors que no formen part dels clústers.” Les sinergies que s’estableixen entre empreses i una mínima estructura organitzativa gestionada per la figura d’un cluster manager, ajuden a guanyar en competitivitat, fet que benefici el teixit econòmic català, format essencialment per pimes.

    Actualment, a Catalunya hi ha 30 clústers acreditats, que agrupen més de 2.100 empreses, tenen una facturació agregada de 65.000 milions d’euros, que suposa un 25% del PIB català, i ocupen més de 290.000 treballadors. Des de la Generalitat consideren els clústers com “una peça fonamental per desenvolupar una política industrial activa amb l’objectiu de consolidar Catalunya entre els països de referència a l’àmbit internacional”. Entre els clústers més nombrosos destaquen els de disseny, amb set tipus, i alimentació, amb sis. Els segueixen els de manufactura avançada (4), salut (3), aigua i energia (3), indústries transversals (3), digital (2) i mobilitat (2).

    De la trentena de clústers existents, dos d’ells tenen el seu origen al Penedès i al Garraf. El primer d’ells, Innovi - Clúster Vitivinícola Català-, es va crear el 2009 per tal de promoure la competitivitat de les empreses de tota la cadena de valor del sector i, així, fer front a la globalització a través de la col·laboració i la innovació. Es tracta d’un clúster pioner i únic a Espanya. En els seus inicis, va sorgir de la mà de l’administració pública, en concret de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, amb la participació de 16 empreses, però posteriorment es va professionalitzar i la gestió la realitzen empreses privades. Actualment el clúster té 50 socis i l’objectiu és continuar creixent de forma sostinguda. En aquest sentit, durant la darrera jornada organitzada per Innovi en el marc de les Fires de Maig, l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, va fer una crida a les empreses del sector a sumar-se al clúster per “tenir més força” a l’hora de competir als mercats mundials.


    Neix el primer film clúster català amb origen penedesenc 

    A finals de març es va posar en marxa el segon clúster del Penedès-Garraf: el NODE Film Clúster, amb el qual es vol promocionar, dinamitzar i coordinar activitats derivades, directa o indirectament, de rodatges de produccions cinematogràfiques i audiovisuals, així com de reportatges fotogràfics. Sota aquesta premissa, l’Agència de Desenvolupament NODE Garraf promourà un clúster que busca donar resposta a la creixent demanda que ha sorgit els darrers anys per part de professionals que es dediquen a la localització d’indrets que puguin servir com a escenaris per a enregistrar produccions de tot tipus. Segons el conseller delegat de NODE Garraf, Isidre Also, “faltava un organisme públic que abandarés i atreiés produccions europees. Amb aquest clúster, volem paliar els dèficits que pateixen alguns ajuntaments i ajudar en l’assessorament.” Des de NODE Garraf consideren que les opcions que ofereix la zona del Garraf i del Penedès com a plató són cada dia “més preuades” pels productors audiovisuals, ja que “valoren molt els factors de diversitat d’espais, l’accessibilitat, la permissibilitat, la mobilitat, la connectivitat, climàtics, i la proximitat a les principals infraestructures viàries i de transport, entre altres”. Des de fa uns anys, el Garraf compta amb la dinamització del sector a través de la Sitges Film Office i, més recentment, amb la Garraf Film Commission. Ambdues són liderades per Santi Roig, amb una trajectòria de més de 30 anys al sector, que oferirà el seu suport i bagatge al projecte de NODE Film Clúster. “Sitges sempre serà el buc insígnia en l’àmbit de rodatges i ens ajuda a deixar palès els atractius de la nostre zona”, comenta Also. Tanmateix, aquest projecte neix amb la vocació de ser molt obert geogràficament. “Per exemple, el Penedès no només té vinyes sinó que també té espais molt interessants”, afirma Also, que reconeix que “tot està per fer i tenim molt camp per recórrer”.
    El nou film clúster segueix el model d’altres palanques internacionals de gran renom i projecció com ara Múnic, Vílnius, Tallin, Cracòvia i San Francisco, així com també Astúries, Tenerife i Barcelona, tot i que Also remarca que és el primer clúster d’aquest tipus que s’ha creat a Catalunya.


    Els objectius del clúster són: promoure el networking entre empreses i entitats associades al clúster i altres clústers i agents del sector, facilitar el coneixement tècnic i del mercat a través dels centres de recerca, universitats i altres entitats, impulsar projectes i activitats innovadores en el sector vitivinícola i assessorar amb la cerca de finançament i col·laboradors pel desenvolupament dels projectes de R+D+I.

    Segons la cluster manager d’Innovi, Clara Santamaria, “el que ens diferencia de les associacions vitivinícoles és que nosaltres cobrim tota la cadena de valor del sector, no només els cellers, sinó també els productors, els viticultors, els proveïdors de serveis complementaris, consultories i centres tecnològics i de recerca”. La comissió de projectes es reuneix mensualment per decidir el treball a realitzar en les diferents àrees estratègiques. A més de les jornades tècniques i workshops que organitzen al llarg de l’any, Innovi també té una escola de poda que és molt sol·licitada, ja que els estudiants obtenen un certificat que és reconegut i valorat pels cellers.

    Recentment, el nostre territori ha tornat a ser notícia en l’àmbit dels clústers, ja que a finals de març va començar a caminar un altre clúster pioner a Catalunya: el NODE Film Clúster, amb l’objectiu de construir ponts entre les productores audiovisuals i les diferents administracions públiques per tal d’afavorir i facilitar la realització de rodatges a la zona. Amb el suport de la Diputació de Barcelona i l’empenta de l’Agència de Desenvolupament NODE Garraf, aquest projecte neix amb la intenció de créixer geogràficament per tal d’impulsar un clúster a nivell català, que vagi més enllà del Penedès-Garraf. Un dels avantatges amb els quals parteix el NODE Film Clúster és el mercat al qual s’adreça. Segons explica el conseller delegat de NODE Garraf, Isidre Also, “ja hi ha una activitat emergent a la qual volem donar resposta. La necessitat ens ve marcada per la realitat que vivim”. Sobre aquest aspecte, remarca que el sector audiovisual requereix “agilitat i solucions pràcticament immediates”, fet que posa en relleu la utilitat d’un clúster específic capaç d’aglutinar totes aquelles institucions, empreses i serveis que intervenen en aquesta activitat en ple creixement a les comarques del Penedès-Garraf.


    Innovi es va fundar l’any 2009 i actualment té cinquanta socis

    Innovi és el clúster del sector vitivinícola català. És el pioner i l’únic que hi ha a Espanya de les seves característiques. Forma part del programa AEIS (Agrupacions Empresarials Innovadores), de les quals n’hi ha 99 a tota Espanya, i del programa Catalonia Clústers, impulsat per la Generalitat de Catalunya.

    Es va fundar el 2009 amb setze membres socis de la mà de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès. Uns anys després, es va cedir el protagonisme a les empreses privades. En aquests últims anys s’han anat adherint noves empreses, organitzacions i institucions, fins arribar a 50 socis a l’actualitat. D’aquests, una vintena són cellers que representen el 85% de la facturació del sector. Totes les empreses grans hi són representades, així com la majoria de les mitjanes i algunes de les petites més emblemàtiques.
    L’objectiu principal d’Innovi és promoure la competitivitat de les empreses de tota la cadena de valor del sector vitivinícola català, mitjançant la col•laboració i la innovació. El clúster té una part pública, integrada per associacions de viticultors, la DO Penedès, l’Incavi, universitats i centres tecnològics, i una part privada. La cluster manager, Clara Santamaria, afirmava que “la idea és unir esforços i col·laborar per desenvolupar projectes comuns”.
    Actualment, s’està treballant en diversos projectes de R+D+i entre els membres del clúster. Aquests projectes tenen el suport de la Comissió Europea, el Ministeri d’Indústria o la Generalitat de Catalunya. Alguns exemples són els projectes del programa europeu LIFE+, Vinyes per calor i Ecorkwaste o el projecte SISTEMIO, finançat pel Departament d’Agricultura. El clúster també organitza workshops i jornades tècniques per al sector. La darrera es va realitzar l’11 de maig a l’Auditori de Vilafranca sota el títol Millora de l’eficiència productiva a la vinya.

    Ja és a la venda el número 140

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu